разширени вени на краката
Време за четене: ... минути
5
(2)

Въпреки че никой не е застрахован от появата на разширени вени на краката, съществуват предпоставки, които увеличават риска. Най-честите индикации, които подсказват за венозна недостатъчност, включват изпъкнали, уголемени или усукани вени със син или лилав цвят. Също така усещане за тежест, парене и пулсиране в краката, болка, подуване на глезените и появата на язви. Разширените вени са изключително разпространен проблем, а в следващите редове споделяме кога рискът от появата им е най-голям.

По време на бременността

Голяма част от жените се сблъскват с разширените вени за първи път по време на бременността. Обяснението е, че през втория и третия триместър матката започва да нараства и оказва натиск върху тазовите вени и долната куха вена. Това притискане нарушава нормалната циркулация на кръвта към долните крайници. Освен това през бременността обемът на кръвта в женското тяло се увеличава, следователно напрежението върху кръвоносните съдове е по-голямо. Добрата новина е, че обикновено няколко месеца след раждането неприятните разширени вени на краката се свиват или дори изчезват напълно.

При наднормено тегло се повишава риска от разширени вени на краката

Хората с наднормено тегло е възможно първоначално да не осъзнават, че страдат от разширени вени, защото подутите вени не се виждат на повърхността на кожата поради излишните мазнини. Затлъстяването обикновено води до ниска мускулна маса и високо съдържание на телесни мазнини, което в крайна сметка оказва допълнителен натиск върху вените. С течение на времето този натиск може да увреди кожата и едва тогава при разговор със специалист често се установява предразположеност към развитие на варикоза (разширени вени).

При продължителен престой на крак или в седнало положение

Хората, които прекарват дълги часове в стационарно положение, независимо дали са седнали или изправени, често не осъзнават неблагоприятното въздействие от статичната дейност върху венозното кръвообращение. Истината е, че при продължително заседяване или застояване кръвоснабдяването в мускулите намалява и е възможно да се появи болка. Причината е, че гравитацията „издърпва“ кръвта надолу към краката и стъпалата, в резултат на което вената се натоварва, опитвайки се да накара кръвта да циркулира обратно към сърцето.

С напредване на възрастта опасността от разширени вени на краката нараства

Стареенето причинява износване и разкъсване на клапите във вените, които помагат за регулиране на кръвния поток. Според последните проучвания почти половината от всички американци на възраст над 50 години страдат от проблеми, свързани с разширени вени. Ето защо профилактичните прегледи за разширени вени се препоръчват на всеки над 50, независимо от мъжки или женски пол.

Природна профилактика срещу разширени вени

Всички рискови групи си струва да се придържат към препоръките за превенция на разширени вени. Най-препоръчваното природно средство за профилактика и овладяване на венозната недостатъчност е Ентан / Entan®. Този универсален съдов протектор осигурява пълна грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Мощният му ефект се дължи на рационалното съчетание от естествени биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони, проантоцианидин). Те действат благоприятно върху кръвоносните съдове като подобряват венозното кръвообращение. При редовен прием пациентите споделят за значително облекчаване на тежестта, болката и отичането на краката. За превенция на болезнени разширени вени през топлите летни дни се препоръчва приемът на продукта да започне още през пролетта. Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти, дори при дълговременна употреба. Търсете в аптеките в страната или поръчайте бързо и удобно онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: