симптоми на лимфедем
Време за четене: ... минути
5
(1)

Симптоми на лимфедем – разпознайте ги! Лимфедемът е състояние, при което се натрупва лимфна течност в тъканите на тялото, причинявайки подуване. Най-често засегнати са крайниците, но лимфедем може да се появи и във всяка част от тялото. Това състояние може да бъде първично, когато се появява без видима причина, или вторично, когато се развива в резултат на медицински процедури, травми или други заболявания. Правилното разпознаване на симптомите на лимфедема е важно за своевременно лечение и управление на състоянието.

Основни симптоми на лимфедем

Основният от симптомите на лимфедем е подуването на засегнатата част от тялото. Това подуване може да се прояви постепенно или внезапно и обикновено се наблюдава в ръцете, краката, глезените или стъпалата. В началото подуването може да е незначително и да се появява предимно вечер. С времето обаче то може да се усилва и да стане постоянен проблем. Подуването може да бъде едностранно или двустранно, в зависимост от причината за състоянието.

Когато лимфедемът се развие, засегнатата част от тялото може да изглежда тежка и некомфортна. Много хора описват усещането като “тежест”. Това чувство може да бъде съпроводено с намалена подвижност и стегнатост в засегнатия крайник. С времето, ако не се предприемат мерки, дискомфортът може да се усили и да доведе до проблеми с извършването дори на ежедневни дейности.

Лимфедемът може да доведе до видими промени в кожата на засегнатата област. С времето кожата може да стане груба, суха или лющеща се. Понякога могат да се появят и язви или инфекциозни лезии. При по-тежки случаи кожата може да се удебели и да придобие вид, наподобяващ “портокалова кора”. Тези промени могат да бъдат признак на усложнение, което изисква медицинска намеса.

Засегнатият крайник може да има ограничена подвижност поради подуването. Например, ако кракът е подут, може да се окаже трудно ходенето или стоенето за дълги периоди. Ръцете могат да се окажат затруднени при извършване на дейности като вдигане на предмети или извършване на деликатни задачи. Ограничената подвижност може да влоши качеството на живот и да повлияе на способността за работа, и ежедневни дейности.

Лимфедемът често е съпроводен с болка и чувствителност в засегнатата област. Усещането за болка може да варира от леко до остро и болезнено. Болката може да се усилва при натиск върху подутата зона или при продължително използване на засегнатия крайник. Тази болка може да бъде трудна за контролиране и може да изисква медицинско лечение или физиотерапия.

Поради нарушеното премахване на течности и намалена циркулация, хората с лимфедем са по-податливи на инфекции. Раните и инфекциите по кожата могат да се появят лесно и да усложнят състоянието. Честите инфекции, възпаления или гнойни процеси могат да предизвикат допълнителен дискомфорт и да усложнят лечението. Важно е да се следи състоянието на кожата и да се вземат мерки за предотвратяване на инфекции.

Как да реагираме при наличие на симптоми на лимфедем?

Ранното разпознаване и адекватно управление на лимфедема са от съществено значение за подобряване качеството на живот и предотвратяване на усложнения. Ако забележите симптоми на лимфедем, следвайте тези стъпки:

  • Ако имате подуване, чувство за тежест или други симптоми на лимфедем, е важно да се консултирате с лекар. Медицинският специалист ще извърши оценка на състоянието, ще направи необходимите изследвания и ще предложи план за лечение. Ранната диагностика може да предотврати развитието на по-сериозни усложнения.
  • Физиотерапията и компресионната терапия са основни методи за управление на лимфедема. Физиотерапевтът може да предложи специализирани упражнения и техники за масаж, които помагат за подобряване на лимфната циркулация и намаляване на подуването. Компресионните облекла, като чорапи или ръкави, могат да помогнат за намаляване на подуването и за подобряване на лимфния дренаж.
  • Важно е да се полагат грижи за засегнатата част от тялото, като се избягват травми и инфекции. Поддържайте кожата хидратирана и внимателно проверявайте за признаци на инфекции. Поддържането на здравословен начин на живот, включително редовна физическа активност и здравословна диета, също може да помогне за подобряване на състоянието.

Лимфедемът е състояние, което може да бъде сериозно, но с ранното разпознаване и адекватно управление можете значително да подобрите качеството на живота си. Разпознаването на симптомите и предприемането на навременни мерки за лечение могат да предотвратят усложнения и да осигурят по-добро справяне с предизвикателствата на състоянието.

Природно решение при симптоми на лимфедем

Лимфедемът е състояние, при което се натрупва течност в тъканите, което води до подуване на засегнатата област. Сред основните симптоми на лимфедем са подуване на ръцете или краката, чувство за тежест, дискомфорт, промени в кожата, ограничена подвижност, болка и повишен риск от инфекции. Към основните методи за лечение, можете да използвате Ентан / Entan® като допълнителна подкрепа към вашата терапия.

Това е универсален съдов протектор, специално създаден за поддържане здравето на съдовата система. Този продукт е предназначен да подобри състоянието на лимфните съдове, артериите, вените и капилярите. Съставките в него включват флавон гликозиди, терпин лактони (биофлавоноидни съединения) и проантоцианидин (мощен антиоксидант), които действат синергично за намаляване на отока и облекчаване на усещането за тежест в крайниците.

Чрез редовния прием на продукта, можете да осигурите по-добро цялостно състояние на вашето тяло и да подпомогнете лечението на лимфедема.

Наличен е в аптеките и онлайн в електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

лимфна стаза

Проучване на ефекта на Ентан/Entan® при лимфна стаза у пациенти с онкологични заболявания

Доц. д-р Мария Попова, д-р Боряна Омайникова, д-р Мариана Савчева

Обща и онкологична гинекология, V МБАЛ – София

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: