лимфедем на крайниците

Време за четене: ... минути
4.4
(77)
В статията ще прочетете:

Лимфедем е термин, който се отнася до подуване, обикновено локализирано в един или и в двата горни или долни крайника. Състоянието се характеризира с увреждане на лимфните възли или лифните съдове, което води до невъзможност за адекватен дренаж на лимфната течност. Понастоящем няма точно лечение. Въпреки това състоянието може да се контролира добре чрез ранна диагностика и старателни грижи.

Какво представляват лимфата и лимфната система в човешкото тяло?

Преди да разкрием каква е същината на проблема, е редно да изясним две други понятия – лимфа и лимфна система.

Лимфата представлява телесна течност, богата на мастни киселини, протеини и бели кръвни клетки. Тя циркулира в междуклетъчните пространства на подкожната съединителна тъкан. Постепенно се събира в много малки лимфни съдове, чрез които се отвежда към венозната част на кръвообращението. Цялата система от тези съдове и лимфата, преминаваща през тях, се означава като лимфна система. Тя е съществена част от човешката имунна система и е с изключително значение за общото здраве. Чрез нея лимфата циркулира в цялото тяло, събирайки бактерии, вируси и отпадъчни продукти.

Лимфната система пренася лимфна течност и вредни вещества през лимфните съдове, които водят до лимфни възли. В тях отпадъчните вещества се филтрират, посредством лимфоцити – клетки, които се борят с инфекциите. Накрая на процеса отпадъчните продукти се изхвърлят извън тялото.

Проблеми с дейността на лимфната система се наблюдават сравнително рядко. Най-често срещаният такъв проблем е т.н. лимфедем.

Същност на състоянието лимфедем

Това е състояние, което се свързва със застой на лимфна течност в тъканите. Определя се още като нарушен лимфен дренаж. Получава се, когато лимфните възли не могат правилно да филтрират лимфната течност. В резултат се появява подуване и оток на мястото, където се задържа лимфа. Отоците са локализирани основно в областта на краката и ръцете, и по рядко в областта на гърдите или главата. Състоянието може да има първична или вторична форма. Това значи, че може да възникне самостоятелно (първичен лимфедем) или да бъде причинено от заболяване (вторичен лимфедем). Вторичната форма е много по-често срещана от първичната.

Причини за първичен лимфедем

Това е рядко наследствено състояние, причинено от проблеми с развитието на лимфните съдове.

Специфичните причини включват:

Болест на Милрой – състояние, което започва в ранна детска възраст и се характеризира с необичайно формиране на лимфните възли.

Болест на Мейдж – състоянието, което обикновено причинява лимфедем в годините на пубертета или през бременността, въпреки че може да се появи по-късно (до 35-годишна възраст).

Късен лимфедем – рядко състояние, като при него лимфедем се формира след 35 годишна възраст.

Причини за вторичен лимфедем

Всяко състояние или процедура, които увреждат лимфата, може да доведе до поява на лимфедем.

Към причините за вторичен (придобит) лимфедем спадат:

 • Хирургически интервенции
 • Инфекции
 • Злокачествени образувания
 • Лъчетерапия

Премахването или нараняването на лимфните възли или съдове след хирургически интервенции може да резултира в лимфедем.
Инфекция на лимфните възли или наличие на паразити могат да ограничат потока на лимфата. Инфекциозният лимфедем е най-често срещан в тропическите или субтропическите региони.

Ако злокачествено образувание расте в близост до лимфен възел или съд, може да блокира потока на лимфната течност.

Лъчетерапията може да причини възпаление или белези по лимфните възли и съдове.

Симптоматика

 • Подуване на част или целия горен или долен крайник, включително пръстите на ръцете или краката
 • Тежест и чувство за опънатост
 • Болка и дискомфорт
 • Ограничен обхват на движение
 • Рецидивиращи инфекции
 • Втвърдяване и удебеляване на кожата (фиброза)

Отоците могат да бъдат леки, с едва забележимо подуване, до изключително тежки, затрудняващи използването му.

Рискови фактори

Факторите, които могат да увеличат риска от развитие на заболяването включват:

 • Напредване на възрастта
 • Наднормено тегло и затлъстяване
 • Ревматоиден или псориатичен артрит

Кога е необходимо да се посети лекар?

Ентан баннер

Насрочете преглед при специалист, ако забелязвате оток на някой от крайниците, който не отминава. Ако вече имате поставена диагноза, посетете лекар при внезапно драстично увеличение на отока. Това може да бъде сигнал за протичащ нов процес.

Диагностициране

Ако сте изложени на риск, вашият лекар може да диагностицира състоянието по наличната симптоматика. Ако причината не е изяснена, лекарят може да насрочи образна диагостика за преглед на лимфната система.

Ядрено-магнитен резонанс
Използвайки магнитно поле и радиовълни, ядрено-магнитният резонанс създава 3-D изображения с висока разделителна способност.

Компютърна томография
Тази рентгенова техника дава подробни изображения на напречно сечение на структурите в тялото. Може да покаже запушвания в лимфната система.

Доплер ехография
Този вариант на конвенционалния ехограф разглежда кръвния поток и налягане чрез пулсации на високочестотни звукови вълни (ултразвук) от червените кръвни клетки.

Лимфосцинтиграфия
Представлява радионуклидно сканиране на лимфната система. По време на това изследване се инжектира специфично багрило, което се сканира от апарат. Изображенията показват движението на веществото през лимфните съдове и могат да посочат евентуални блокажи.

Подходи в терапията на лимфедем

Няма установено лечение на лимфедем. Терапевтичните подходи се фокусират върху намаляване на отока и контрол на болката.

 • Упражнения
 • Превързване
 • Масаж
 • Пневматична компресия
 • Компресионно облекло
 • Пълна деконгестивна (противооточна) терапия

Леките упражнения и движение на засегнатия крайник могат да стимулират лимфния дренаж и да подготвят за изпълняване на ежедневните задължения. Упражненията не биват да натоварват и уморяват, а по-скоро да са насочени към леко свиване на мускулите на ръцете или краката. Квалифициран терапевт може да помогне за изготвяне на специална тренировъчна програма.

Чрез превързване на се насърчава лимфната течност да тече обратно към торса. Превръзката трябва да е най-стегната около пръстите на ръцете или краката, и разхлабена по дължината на крайника.

Специалната масажна техника “ръчен лимфен дренаж” помага за насърчаване на оттичане на лимфната течност. Тя трябва да се изпълнява от опитен специалист. Избягвайте масаж, ако имате кожна инфекция, тромби или протичащо заболяване в засегнатите зони.

Пневматичната компресия включва носене на специален ръкав върху засегнатата ръка или крак, който е свързан с помпа. Тя периодично надува ръкава, като оказва натиск върху крайника и оттегля лимфната течност от пръстите на ръцете или краката.

Дългите ръкави или чорапи, предназначени за компресиране на ръцете или краката, насърчават потока на лимфната течност.

Пълната деконгестивна терапия включва различни практики за промяна на начина на живот с цел подобряване на качеството му. Не се препоръчва за хора с високо кръвно налягане, диабет, парализа, сърдечна недостатъчност, тромбоза или остри инфекции.

Възможни усложнения

 • Инфекции
 • Лимфангиосаркома

Инфекциите, които могат да възникнат, са сериозни бактериални инфекции на кожата (инфекциозен целулит), и инфекция на лимфните съдове (лимфангит). Най-лекото нараняване на ръката или крака може да се превърне в благоприятна среда за развитие на инфекция.

Лимфангиосаркома е рядка форма на онкологично заболяване, което може да бъде резултат от тежък нелекуван лимфедем. Възможните признаци включват синьо-лилави петна по кожата.

Полезни практики за профилактика и овладяване на лимфедем

Специалистите препоръчват редица мерки за предотвратяване и облекчаване на състоянието. Те са подходящи за всеки, а не само за хората от рисковите групи.

 • Предпазване от травми
 • Вдигане на засегнатия крайник нависоко
 • Избягване на нагряването
 • Избягвайте носенето на тесни дрехи
 • Погрижете се за крайниците
 • Поддържане на нормално тегло
 • Осигурете почивка на рисковия крайник

Заболяването може да се развие като последствие от разкъсване на лимфни съдове. Обикновено симптомите се проявяват години след самото нараняване. Прорези, ожулвания и изгаряния могат да предизвикат и инфекция. При работа с остри предмети и машини, бъдете особено предпазливи и носете защитни средства. Ако е възможно избягвайте медицински процедури, като взимане на кръв и ваксинации, засягащи рисковата зона.

Вече стана ясно, че при това заболяване се засягат основно лимфните съдове на крайниците. Затова класически симптоми на състоянието са болка или появата на оток на краката или ръцете. При поява на подобни оплаквания е необходимо засегнатият крайник да се държи над равнището на тялото. Това се прави с цел нормализиране на лимфния поток през него.

Повишаването на локалната температура отпуска съдовете и стимулира кръвообращението, респективно лимфния поток. Това води до по-обилно отлагане на течност в тъканите и влошаване на отока. Предпазете рисковия крайник от силен студ или топлина.

Избягвайте всичко, което може да пристяга засегнатия крайник.

Дайте приоритет на грижата за кожата и ноктите на крайниците. Ежедневно проверявайте кожата за наранявания или други кожни промени, които могат да причинят инфекция. Не ходете боси.

Редица изследвания потвърждават, че здравословното тегло е ключов фактор за превенция.

След онкологични лечения се насърчават упражнения и разтягане. Избягвайте усилената физическа активност, докато не се възстановите напълно след операция или терапия.

Грижа и защита за лимфните съдове, като част от профилактиката и поддържащата терапия на лимфедем

Универсалните съдови протектори, съдържащи пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди, се използват активно в лечението на съдови патологии. Те повлияват благоприятно човешката кръвоносна система и са неизменна част от лечението и профилактика на лимфедем у нас. Тези продукти използват мощната сила на биофлавоноидните съединения в екстракта на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и антиоксиданта проантоцианидин, за да осигурят пълна грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове).

Те предлагат мощен и напълно безопасен, комплексен ефект върху кръвоносния съд:

 • Заздравяват кръвоносните съдове
 • Подобряват еластичността на съдовата стена, като предпазват колагена и еластина в нея
 • Защитават и възстановяват ендотела (вътрешната повърхност на съдовете)
 • Повлияват благоприятно ендотелната функция
 • Подобряват реологията (течливостта) на кръвта
 • Ускоряват циркулацията на периферната кръв и лимфата
 • Подобряват дренажа
 • Намаляват отоците на крайниците
 • Облекчават усещането за умора и тежест в крайниците

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.4 / 5. Брой гласове: 77

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

лимфна стаза
Проучване на ефекта на Ентан/Entan® при лимфна стаза у пациенти с онкологични заболявания
Доц. д-р Мария Попова, д-р Боряна Омайникова, д-р Мариана Савчева
Обща и онкологична гинекология, V МБАЛ – София
Сподели:

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева
Пловдив
5/5
Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.
Заболяване: Разширени вени и хипертония
Милен Иванов
Варна
5/5
Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Анкета

Анкета