Лимфедем

Лимфата представлява телесна течност, богата на мастни киселини, протеини и бели кръвни клетки. Тя циркулира в междуклетъчните пространства на подкожната съединителна тъкан. Постепенно се събира в много малки лимфни съдове, чрез които се отвежда към венозната част на кръвообращението. Цялата система от тези съдове и лимфата, преминаваща през тях, се означава като лимфна система. Проблеми с дейността на лимфната система се наблюдават сравнително рядко. Най-често срещаният такъв проблем е т.нар. лимфедем.

Лимфедем

Същност и типове

Лимфедем е хронично състояние, характеризиращо се със застой на лимфна течност в тъканите. Състоянието се определя и като нарушен лимфен дренаж. Много често се появява подуване и оток на мястото, където се задържа лимфа. Отоците са локализирани основно в областта на краката и ръцете и по рядко в областта на гърдите или главата. Лимфедем се развива в резултат на увреждане на лимфните съдове и затруднено преминаване на лимфата през тях. В зависимост от причината за поява на лифедем, той бива вроден (първичен) и придобит (вторичен).

Макар и рядко, е възможно лимфната система да не се развие достатъчно през вътреутробното развитие. Тогава бебетата се раждат с този проблем, т.е. говорим за вроден лимфедем.

Симптоми

Както вече споменахме, най-често лимфедемът засяга лимфните съдове в областта на крайниците. Именно поради това, най-характерните за лимфедем симптоми са отоците – оток на глезена, оток на коляното, оток на ръката и предмишницата. Други симптоми на ломфедем са:

  • изменения в структурата на кожата. Тя се втвърдява, образуват се мехури, а в последствие и крусти (люспи)
  • болки в крайниците. Възможно е да се усеща тежест в краката, често е налице и затруднение в подвижността на крайниците
  • развитие на вторични гъбични или бактериални инфекции. Причината е в намаления транспорт на бели кръвни клетки към периферните зони на тялото, поради недостатъчната циркулация на лимфа

Като причини за вторичния лимфедем специалистите посочват различни фактори:

  • инфекции на кожата
  • травми
  • туморни образувания (най-често лимфоми)
  • изгаряния
  • лъчетерапия

Лечение

Лимфедемът е заболяване, което изисква по-продължително комплексно лечение. От голямо значение за успешната терапия е предприемането на незабавни мерки още при първи симптоми на оток и дискомфорт. Най-често се назначава медикаментозна терапия или се поставят бандажи за пристягане и поддържане структурата на лимфните съдове. Успоредно с тях е добре да се приемат и продукти, действащи като съдови протектори. Доказано съдовопротективно действие притежава комбинацията от проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба с високо съдържание на биофлавоноиди. Те действат много добре при нарушения в микроциркулацията и на кръвта, и на лимфата.