Лимфедем

Лимфедем – увод

Лимфата представлява телесна течност, богата на мастни киселини, протеини и бели кръвни клетки. Тя циркулира в междуклетъчните пространства на подкожната съединителна тъкан. Постепенно се събира в много малки лимфни съдове, чрез които се отвежда към венозната част на кръвообращението. Цялата система от тези съдове и лимфата, преминаваща през тях, се означава като лимфна система. Проблеми с дейността на лимфната система се наблюдават сравнително рядко. Най-често срещаният такъв проблем е т.нар. лимфедем.

Лимфедем е хронично състояние, което се характеризира със застой на лимфна течност в тъканите. Състоянието се определя и като нарушен лимфен дренаж. Много често се появява подуване и оток на мястото, където се задържа лимфа. Отоците са локализирани основно в областта на краката и ръцете и по рядко в областта на гърдите или главата.

Лимфедем – причини

Лимфедем се развива в резултат на увреждане на лимфните съдове и затруднено преминаване на лимфата през тях. В зависимост от причината за поява на лимфедем, той бива вроден (първичен) и придобит (вторичен).

Макар и рядко, е възможно лимфната система да не се развие достатъчно през вътреутробното развитие. Тогава бебетата се раждат с този проблем, т.е. говорим за вроден лимфедем.

Като причини за вторичния лимфедем специалистите посочват различни фактори:

  • инфекции на кожата
  • травми
  • туморни образувания (най-често лимфоми)
  • изгаряния
  • лъчетерапия

Лимфедем – симптоми

Както вече споменахме, най-често лимфедемът засяга лимфните съдове в областта на крайниците. Именно поради това, най-характерните за лимфедем симптоми са отоците – оток на глезена, оток на коляното, оток на ръката и предмишницата. Други симптоми на лимфедем са:

  • изменения в структурата на кожата. Тя се втвърдява, образуват се мехури, а в последствие и крусти (люспи)
  • болки в крайниците. Възможно е да се усеща тежест в краката, често е налице и затруднение в подвижността на крайниците
  • развитие на вторични гъбични или бактериални инфекции. Причината е в намаления транспорт на бели кръвни клетки към периферните зони на тялото, поради недостатъчната циркулация на лимфа

Полезни съвети при лимфедем

Специалистите препоръчват редица профилактични мерки за намаляване риска от лимфедем. Те са подходящи за всеки, а не само за хората от застрашените групи.

Поддържайте нормално тегло и избягвайте затлъстяването
Редица изследвания са потвърдили, че нормалното тегло е ключов фактор за превенцията на лимфедем.

Избягвайте физическите наранявания
Лимфедем може да се развие като последствие от разкъсване на лимфни съдове, при това симптомите се проявяват години след самото нараняване. Препоръката е в сила най-вече при хората, предразположени към съдови заболявания.

Периодично повдигайте и дръжте крайника, засегнат от лимфедем, по-високо
При лимфедем се засягат основно лимфните съдове на крайниците. Затова класически симптом на лимфедем е болката или появата на оток на краката или ръцете. Добре е засегнатият крайник да се държи над равнището на тялото за нормализиране на лимфния поток през него. Превантивно срещу оток, породен от лимфедем действа и пристягането на засегнатия крайник при пътуване.

Избягвайте претоплянето на крайниците
Повишаването на локалната температура отпуска съдовете и стимулира кръвообращението и съответно лимфния поток. Това води до по-обилно отлагане на течност в тъканите и влошаване на отока.

Допълнителна помощ в полза на лимфните съдове с прием на Ентан/Entan®
Ентан има комплексен четиристранен ефект върху всички съдови разклонения – подобрява еластичността на съдовата стена като препразва колагена и еластина в нея, повлиява благоприятно ендотелната функция, подобрява реологията (течливостта) на кръвта и най-важното при профилактика и лечение на лимфедем – Ентан оказва положителен ефект върху възпалението и отока, тъй като ускорява циркулацията на периферната кръв и лимфата.

Коментари

avatar