Лимфедем

лимфедем на крайниците
4.4
(45)

Въведение към проблема

Лимфедем е често срещан проблем. Преди да разкрием в какво се състои той, е редно да изясним две други понятия – лимфа и лимфна система.

Лимфата представлява телесна течност, богата на мастни киселини, протеини и бели кръвни клетки. Тя циркулира в междуклетъчните пространства на подкожната съединителна тъкан. Постепенно се събира в много малки лимфни съдове, чрез които се отвежда към венозната част на кръвообращението. Цялата система от тези съдове и лимфата, преминаваща през тях, се означава като лимфна система. Проблеми с дейността на лимфната система се наблюдават сравнително рядко. Най-често срещаният такъв проблем е т.нар. лимфедем.

Лимфедем е хронично състояние, което се характеризира със застой на лимфна течност в тъканите. Състоянието се определя и като нарушен лимфен дренаж. Много често се появява подуване и оток на мястото, където се задържа лимфа. Отоците са локализирани основно в областта на краката и ръцете и по рядко в областта на гърдите или главата.

Причини

Лимфедем се развива в резултат на увреждане на лимфните съдове и затруднено преминаване на лимфата през тях. В зависимост от причината за поява на лимфедем, той бива вроден (първичен) и придобит (вторичен).
Макар и рядко е възможно лимфната система да не се развие достатъчно през вътреутробното развитие. Тогава бебетата се раждат с този проблем, т.е. говорим за вроден лимфедем.
Като причини за вторичния лимфедем специалистите посочват различни фактори:

 • инфекции на кожата
 • травми
 • туморни образувания (най-често лимфоми)
 • изгаряния
 • лъчетерапия

Симптоми

Както вече споменахме, най-често лимфедемът засяга лимфните съдове в областта на крайниците. Именно поради това отоците са най-характерните симптоми за лимфедем – оток на глезена, оток на коляното, оток на ръката и предмишницата.

Други симптоми на лимфедем са:

 • изменения в структурата на кожата. Тя се втвърдява, образуват се мехури, а в последствие и крусти (люспи)
 • болки в крайниците. Възможно е да се усеща тежест в краката, често е налице и затруднение в подвижността на крайниците
 • развитие на вторични гъбични или бактериални инфекции. Причината е в намаления транспорт на бели кръвни клетки към периферните зони на тялото, поради недостатъчната циркулация на лимфа

Полезни съвети при лимфедем

Специалистите препоръчват редица мерки за овладяване и предотвратяване на лимфедем. Те са подходящи за всеки, а не само за хората от рисковите групи.

Поддържане на нормално тегло

Редица изследвания потвърждават, че здравословното тегло е ключов фактор за превенция на лимфедем.

Предпазване от травми

Лимфедем може да се развие като последствие от разкъсване на лимфни съдове. Обикновено симптомите се проявяват години след самото нараняване. Ето защо физическите наранявания трябва да се избягват. Препоръката важи с пълна сила за водещите активен начин на живот и за хората, предразположени към съдови заболявания.

Вдигане на засегнатия от лимфедем крайник нависоко

Вече стана ясно, че при лимфедем се засягат основно лимфните съдове на крайниците. Затова класически симптоми на състоянието са болка или появата на оток на краката или ръцете. При поява на подобни оплаквания е необходимо засегнатият крайник да се държи над равнището на тялото. Това се прави с цел нормализиране на лимфния поток през него.
Превантивно срещу оток, породен от лимфедем, действа пристягането на засегнатия крайник с компресивни чорапи. Най-често тази мярка се предприема при пътуване.

Избягване на претоплянето

Повишаването на локалната температура отпуска съдовете и стимулира кръвообращението, респективно лимфния поток. Това води до по-обилно отлагане на течност в тъканите и влошаване на отока.

Допълнителна помощ от природата против лимфедем

Универсалният съдов протектор Ентан/Entan® е неизменна част от лечението и профилактика на лимфедем у нас. Това е първият изцяло природен продукт на българския пазар, който се грижи за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове).

Специалистите го предпочитат, защото има комплексен четиристранен ефект:

 • подобрява еластичността на съдовата стена, като препразва колагена и еластина в нея
 • повлиява благоприятно ендотелната функция
 • подобрява реологията (течливостта) на кръвта
 • оказва положителен ефект върху възпалението и отока, тъй като ускорява циркулацията на периферната кръв и лимфата – това е от особена важност при профилактика и лечение на лимфедем

Комплексното действие на Ентан се дължи на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди в състава му. Всяка растителна капсула на този природен дар съдържа 40 mg екстракт от листа на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и 80 mg проантоцианидин. Съставките са прецизно дозирани и съвършено пречистени. Взаимно се допълват и усилват ефекта си. Действат с натрупване, което предполага по-дълъг прием на Ентан. Дълговременната употреба не крие риск за здравето.

Ентан има отлична поносимост и удобен прием. Дозира се по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Иновативните VGcaps (растителни капсули), в които се предлага нямат желатин и са подходящи за вегани и вегетарианци. Ентан е наличен в аптечната мрежа в цялата страна, в магазини „Здраве и природа“ и на един клик разстояние на www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.4 / 5. Брой гласове: 45

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Абониране за бюлетин