Спазването на Средиземноморска диета намалява опасността от инфаркт, инсулт или ранна смърт при хора в повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Хранителният режим, богат на плодове, зеленчуци, зехтин, ядки, морски дарове и пълнозърнести храни се свързва с редица ползи за подобряване на здравето и качеството на живот. Досега обаче предимствата на диетата при хора, предразположени към кардиоваскуларни проблеми, не бяха напълно изяснени. В рисковите групи попадат стотици милиони хора, живеещи със затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане или висок холестерол. Предразположени са и тези, които са физически неактивни, пушат или консумират вредни нива на алкохол.
Повече за спазването на Средиземноморска диета и риска от сърдечно-съдови заболявания
Първото по рода си мащабно проучване анализира 40 рандомизирани контролирани изследвания, включващи повече от 35 000 души. Резултатите показват, че Средиземноморската и нискомазнинна диета намаляват общата смъртност, риска от инфаркт и инсулт при предразположените към сърдечно-съдови събития. Участниците в анализираните изследвания са проследявани средно за период от три години. Придържали са се към седем различни диети, включително Средиземноморската и нискомазнинна. Въз основа на доказателства с умерена сигурност именно тези два режима са по-добри от минималната интервенция за предотвратяване на смъртност от всякаква причина, нефатален инфаркт и инсулт при хора с риск от сърдечно-съдови заболявания.
Изследователите признаха няколко ограничения на тяхната работа. Те включват невъзможността да се измери придържането към диетични програми и възможността някои от ползите да се дължат на други елементи в програмите, като лечение с медикаменти и подкрепа за спиране на тютюнопушенето.
„Отдавна е известно, че храненето в средиземноморски стил е добро за сърцето. Но е окуражаващо да видите, че програми като тази намаляват риска от смърт и инфаркт при пациенти, които вече са изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания“, коментира Трейси Паркър, старши диетолог, който не е участвал в анализа. Учените предполагат, че ползите се държат на повлияването на рискови фактори, като диабет тип 2, затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол при хранене в средиземноморски стил. Те съветват да се уверим, че в менюто присъстват много плодове, зеленчуци, боб, леща, пълнозърнести храни, риба, ядки и семена. Позволени са разумни количества млечни продукти и мазнини от полезни източници, като зехтин. Също така е важно да се ограничи консумацията на преработено месо, сол и сладкиши.
Природно допълнение за отлично сърдечно-съдово здраве
За профилактика и подкрепа на сърдечно-съдовото здраве експертите съветват към балансираното хранене да добавим прием на Ентан / Entan®. Това е универсален съдов протектор, създаден с грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Натуралното средство осигурява пълна кардио-васкуларна защита благодарение на рационалното съчетание на биофлавоноиди – стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и антиоксиданта проантоцианидин. Природните съставки са комбинирани така, че взаимно да се допълват и да подсилват действието си. При редовен прием резултатът е укрепване стените на кръвоносните съдове, подобряване на ендотелната функция и течливостта на кръвта, овладяване на периваскуларното възпалени и засилване на кръвообращението. Всички изброени ползи съдействат за по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, независимо от предпоставките. При пациенти с предразположеност към кардио-васкуларни проблеми се препоръчва продължителен, при необходимост и постоянен прием. Продуктът е с доказана ефективност и висок профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.
Свързани публикации