сърдечни усложнения при ковид

Сърдечни усложнения при Ковид – ето възможните!

5
(21)

Често наблюдавано е развитие на сърдечни усложнения при Ковид. Ето какви могат да бъдат те:

Сърдечни усложнения при Ковид

Д-р Дара К. Лий Люис споделя в публикация за Hardvard Health Publishing, че SARS-CoV-2 може да увреди сърцето по няколко механизма. Вирусът може директно да атакува и да възпали сърдечния мускул, или косвено да увреди сърцето, като наруши баланса между подаването и нуждата от кислород. Сърдечно увреждане може да се определи чрез отчитане на повишени нива на ензима тропонин в кръвта. Такова е установено при около 1/4 от хоспитализираните пациенти с тежък Ковид. Близо 1/3 от тези тези пациенти имат сърдечно-съдово заболяване.

Възпаление на сърдечния мускул

Възпалението на сърдечния мускул, наречено още миокардит, обикновено се наблюдава само при пациенти с тежък Ковид и в напреднала фаза на заболяването. Той може да бъде в резултат на пряка инванзия на сърцето от самия вирус и по-често при възпаление, провокирано от цитокинова буря. Когато това се случи, сърцето отслабва и увеличава размера си, като това води до ниско кръвно налягане и течност в белите дробове. Тази тежка форма на миокардит е рядко срещана, докато по-често се наблюдава по-леката му форма.

Повишена нужда и намалено подаване на кислород

Инфекцията и високата температура при пациенти с Ковид, развили пневмония, ускоряват сърдечната честота и карат сърцето да работи по-усилено. Кръвното налягане може да се увеличи или намали, причинявайки допълнително натоварване върху сърцето. Произтичащата от това по-голяма нужда от кислород може да причини увреждане на сърцето, особено при пациенти с подлещажи сърдечни проблеми.

Увреждания на сърцето често се получават и от инфаркти. Те са в резултат на образуване на кръвен съсирек в уязвима сърдечна артерия, който блокира подаването на кислород към сърцето. Възпалението при Ковид повишава риска от този тип инфаркти, като активира механизма за съсирване на кръвта и нарушава ендотела на кръвоносните съдове. При инфламация, ендотелът не успява да устои на формирането на съсиреци. Образуването им в малките и големите артерии прекъсва доставянето на кислород. Повишеното съсирване на кръвта може да причини и формиране на тромби в белите дробове, като това може да намали нивата на кислород.

Сигурно решение за защита срещу сърдечни усложнения при Ковид

За да се избегнат рискове за сърцето при Ковид, както и да се намали дългосрочното влияние на сърдечните заболявания, е удачно да се започне прием на Ентан/Entan®. Продуктът е универсален кардио-васкуларен протектор, оказващ мощно защитно действие върху цялото съдово дърво – сърце, артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Този ефект дължи на пълна комбинация от биофлавоноиди – стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Те работят в синергия за осигуряване на:

  • универсална кардио-съдова протекция преди, по време и след Ковид
  • укрепване на стените и ендотела на съдовете
  • подобряване на реологията (течливостта) на кръвта
  • намаляване на периваскуларното възпаление
  • овладяване на рисковете от тромбози
  • допълващо лечение на периферни съдови нарушения при Ковид

Продуктът е важно профилактично средство за хората в рисковите групи. Има отлична поносимост, безопасност и може да се приема продължително време. Дозира се 3 пъти на ден по 1 капсула.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 21

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
6
x
Най-добрата статия за разширени вени!