склеродермия
Време за четене: ... минути
3
(2)

Склеродермия е сравнително рядко автоимунно заболяване, засягащо предимно хора между 30 и 50-годишна възраст. По-голяма част от застенатите са жени – те страдат от склеродермия 4-5 пъти по-често от мъжете.

Склеродермията протича хронично-рецидивиращо, често със сериозни увреждания. Тежките й прояви са причина месец юни да бъде обявен за месец, посветен на повишаване информираността относно проявите на склеродермия. От няколко години е възприета традицията 29-ти юни да се означава като Световен ден на склеродермията.

Макар и автоимунно заболяване, трудно за комплексно овладяване, повечето странични прояви на склеродермия може да бъдат профилактирани. Сред тях са и проявите, засягащи периферните кръвоносни съдове.

Склеродермия, протичаща със студени крака и ръце

Склеродермията протича с прогресивно фиброзиране на съединителната тъкан, което води до увреждане на кожата и изменения в малките кръвоносни съдове. Това е причина страдащите от склеродермия да проявяват симптоми на нарушено периферно кръвообращение и отслабено оросяване на крайниците. Тези симптоми се изразяват основно в хронично студени ръце и крака. Това състояние се означава като синдром на Рейно.

Синдром на Рейно се диагностицира при около 80% от страдащите от склеродермия. При тях всяка по-сериозна промяна в температурата на средата води до бързо изстиване, често и до видимо посиняване на пръстите на ръцете и краката, ушите и носа.

Освен на синдром на Рейно голяма част от пациентите със склеродермия са податливи и на хронични отоци по тялото. Най-често те се локализират по пръстите на ръцете и са провокирани от увреждането на периферните кръвоносни съдове. Това позволява течност от кръвната плазма да преминава свободно през съдовите стени и да се натрупва в околните тъкани, водейки до поява на видим оток.

Отоците и симптомите на синдром на Рейно, които придружават склеродермията, изискват лечението на това заболяване да включва мерки за:

Счита се, че включването на подобни мерки към лечебната програма може да помогне за превенция на посочените странични прояви на склеродермията.

Универсален съдов протектор за превенция на синдром на Рейно при склеродермия

Природният продукт Ентан / Entan® действа като универсален съдов протектор с доказано действие срещу синдром на Рейно. Приемът на Ентан при склеродермия ще подобри състоянието на периферните кръвоносни съдове и ще окаже мощен ефект върху кръвообращението по цялото тяло. Това са ключови условия за превенция на риска от студени ръце и крака и други придружаващи склеродермията симптоми.

Комплексният ефект на Ентан е доказан с редица клинични проучвания и продуктът се прилага успешно при всякакъв тип съдова патология – синдром на Рейно, разширени вени, хронична артериална недостатъчност, хемороиди, световъртеж и шум в ушите и др. Приемът може да продължи дълго, до получаване на желания положителен ефект.


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: