симптоми на вертиго
Време за четене: ... минути
5
(1)

Някои домашни средства и упражнения могат да подобрят неприятните симптоми на вертиго (световъртеж) като замаяност, загуба на равновесие и прилошаване при пътуване. Световъртежът сам по себе си не е заболяване, а се получава вследствие на друго медицинско състояние. Освен лечението, което е изписано от специалист, съществуват някои ефективни практики за успешно справяне с виенето на свят у дома. Вижте и някои от тях описани по-долу в статията.

Маневра на Епли – техника за облекчаване симптомите на вертиго

Един от най-разпространените начини за справяне със световъртежа е техника, наречена маневра на Епли. Това включва набор от стъпки, извършвани преди лягане всяка вечер, докато симптомите на вертиго изчезнат за поне 24 часа. Според резултатите от направено изследване, 52 на всеки 100 души, които правят упражнението, получават облекчение при редовно изпълнение.

  • Седнете изправени на равна повърхност, с възглавница зад себе си и с изпънати крака
  • Завъртете главата си на 45 градуса надясно
  • Легнете бързо назад, като възглавницата трябва да остане под раменете, а не под главата
  • Останете в това положение 30 секунди
  • Завъртете главата си наляво, около 90 градуса, без да я повдигате и останете в тази поза още 30 секунди
  • Обърнете цялото тяло наляво, да така че да легнете на една страна и изчакайте още 30 секунди
  • Бавно се върнете в изходна позиция, гледайки напред

Редовно практикуване на йога – възвръщане на баланса при вертиго

Редовните йога практики могат да помогнат за възвръщане на баланса, фокуса, координацията и движението. Може също така да обучи мозъка да противодейства на симптомите на вертиго, подобно на физиотерапията. Най-добрите позиции за тази цел са тези, които не изискват рязко навеждане напред и не преливат бързо в друга поза. Такива са детската поза и шавасана (позата на мъртвеца).

Джинджифил – средство за бързо справяне със симптомите на вертиго

Според едно направено проучване коренът от джинджифил е отлично средство за справяне със симптомите на вертиго. Препоръчва се да се приема под формата на чай, като се справя много добре с ефекта от световъртежа самостоятелно, без допълнителни средства. Ефектът му се дължи на способността да стимулира кръвообращението. Консумирането на чай от джинджифил 2 пъти на ден облекчава виенето на свят, гаденето и други симптоми на световъртеж.

Прием на Гинко билоба – в помощ при лечение на вертиго и свързаните с него симптоми

Едно проучване от 2014 г. гласи, че екстрактът от Гинко билоба е толкова ефективен, колкото и лекарство отпускано с рецепта, за лечение на симптоми при вертиго. Отнася се за пациенти без конкретна диагноза, причиняваща световъртеж. Действието на билката е свързано с факта, че приемът й управлява притока на кръв към мозъка. По този начин се облекчава замайването и проблемите с равновесието.

Силата на Гинко билоба събрана в един продукт за овладяване на неприятните симптоми на вертиго

Ентан / Entan® се препоръчва като първи избор при възрастни за справяне със симптомите на вертиго. Неговите активни съставки – стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин го определят като универсален съдов протектор. Тяхното синергично действие подобрява оросяването на мозъка и периферното кръвообращение – основни фактори за справяне със световъртежа. Направено проучване доказва, че природният продукт повлиява успешно световъртежа, възстановяване на равновесието и стабилността в походката още през първия месец. Иновативната фармацевтична форма – VGcaps (растителни капсули) го правят подходящ за употреба от всички, включително вегетарианци, вегани и постещи. Подходящ е за продължителна употреба и се дозира по 1 растителна капсула 3 пъти дневно, след хранене.

Може да се намери в аптеките без рецепта или да се поръча онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може да се възползвате от текущи промоции.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: