разширени вени опасно ли е
Време за четене: ... минути
5
(2)

Опасно ли е да имаш разширени вени (варикоза, варикозна болест)? Ако и вие се питате същото, не пропускайте тези статия!

Изследване, публикувано в Журнала на Американската медицинска асоциация (JAMA), дава отговор опасно ли е наличието на разширени вени

„Разширените вени не са просто козметичен или симптоматичен проблем. Те са свързани с повишен риск от по-сериозно заболяване“. На това набляга водещият автор на проучването д-р Шиуе-Луен Чанг. Той е флеболог в отделението по Дерматология в болница Чанг Гунг (Chang Gung) в Република Китай (Тайван).

Резултатите от проведеното сред над 425 000 души (половината, от които с разширени вени) изследване потвърждават думите на д-р Чанг. Оказва се, че варикозата увеличава опасността от дълбока венозна тромбоза цели 5,3 пъти.

Дълбоката венозна тромбоза е заболяване, при което се формира кръвен съсирек (тромб) в лумена на вена на дълбоката венозна система. То представлява медицински и социално значим проблем. Едно от най-сериозните усложнения, които причинява, е белодробният емболизъм – запушване на една или повече белодробни артерии от тромб. Състоянието е животозастрашаващо и изисква спешна медицинска помощ.

Рисковете не се изчерпват само с белодробния емболизъм

Учените наблюдават сред хората с варикоза тенденция за повишен риск от периферно съдово заболяване, характеризиращо се със стесняване артериите на краката.

За своето изследване д-р Чанг и екипът му използват данни от Националната здравноосигурителна система на Тайван. Изследваните лица са включени в базата данни между 2001 и 2013 г. Състоянието им е проследявано до 2014 г.
Една от слабостите на изследването е, че в досиетата за застрахователни искове липсва информация за пациенти, които не са потърсили медицинска помощ. Така констатациите се отнасят само за пациенти с по-тежка варикоза, получили медицинска грижа.

„При всички случаи трябва да се гледа сериозно на проблема с разширените вени и да се търси своевременно решение“, категорични са учените.

Вече стана ясно опасно ли е наличието на разширени вени

Сега е време за комплексното природосъобразно решение – Ентан / Entan®. Това е универсален съдов протектор с цялостен ефект върху кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Формулата съдържа пълна комбинация от естествени биофлавоноиди – проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони – в оптимални дози за надежден резултат.

Редовният прием повишава венозния тонус и действа веноконстриктивно и антиексудативно върху перивенозната тъкан.

Продуктът успешно се прилага при:

  • хронична венозна недостатъчност (разширени вени, тромбофлебити, варикозни язви)
  • венозно-лимфна недостатъчност (тежест, болка и умора в краката)

Ефектът на продукта в съдовата патология е неопровержимо доказан с над 10 проучвания.

Продължителната употреба не крие рискове за здравето.

Търсете в аптеките или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където често има изгодни промоции.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: