проблеми с вените на краката
Време за четене: ... минути
4.2
(5)

Ролята на вените е да връщат кръвта от всички зони на тялото към сърцето и белия дроб, където тя да се обогати с кислород, който отново да се транспортира към тези зони, но през артериите. Стените на вените са много по-тънки и по-малко еластични от тези на артериите. Това е основната предразполагаща причина за поява на хронични проблеми с вените, особено на краката.

Изпомпването на кръвта срещу гравитацията, от вените на краката нагоре към сърцето, е трудно. Това предразполага вените на краката много лесно да се разширяват под напора на задържащата се в тях кръв, а рискът от това допълнително се повишава с оглед по-тънките стени на вените. Слабата им еластичност от своя страна допринася за това разширяването на вените на краката да е трайно и те да не успяват да се върнат в началното си положение. Затова повечето типове проблеми с вените на краката много често хронифицират.

Проблеми с вените на краката – основни типове

Най-често срещаните типове проблеми с вените на краката са следните:

  • разширени вени – най-честият проблем с вените на краката, резултат от застоя на кръв в тях и натискът, който тя упражнява върху стените им.
  • тромбофлебит – възпаление на венозната стена, водещо до повишен риск от образуване на тромб във вената.
  • тромбоза на дълбоките вени – образуването на тромб в разположените в дълбочина вени на краката блокира пътя на кръвта към сърцето. Тя се задържа в дълбоките вени, водейки до разширяването им. Освен това през венозните стени преминава кръвна плазма, която се натрупва в околните тъкани и провокира характерни симптоми като оток на краката, сърбеж и болка, когато се притискат мускули или нервни окончания около вените на краката.
  • постфлебитен синдром – това е състояние, при което след овладяването на тромбозата и премахване на тромба, симптоматиката не изчезва с времето. Появата на постфлебитен синдром обикновено е остатъчна реакция поради непълно овладяване на възпалението на венозната стена. Затова постфлебитният синдром подсказва за висок риск от последващи нови тромбози и нови проблеми с вените на краката.
  • отслабване на венозните клапи – клапите, разположени на няколко места по дължината на вените на краката подпомагат еднопосочното движение на кръвта само нагоре към сърцето. При отслабване на венозните клапи или други проблеми с тях може да се получи рефлукс – връщане на кръв надолу към вените. В тези ситуации се повишава риска от всички изброени типове проблеми с вените на краката.

Универсална съдова подкрепа при проблеми с вените на краката

Ентан / Entan® оказва мощна подкрепа на всички кръвоносни съдове на тялото. Съдържа екстракт от Гинко билоба и проантоцианидин, които намаляват възпалението на съдовите стени, възстановяват естествената им еластичност и намаляват риска от образуване на тромби като повишават течливостта на кръвта.

Осигурява универсална съдова подкрепа при всякаква форма на проблеми с вените на краката, водещи до хронична венозна недостатъчност.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.2 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: