слаба памет

Слаба памет и съдова деменция вследствие на анемия

Ново проучване, проведено от Американската академия по неврология, поставя връзка между 3 от най-честите здравословни проблеми днес. Оказва се, че развитието на анемия повишава с 40% риска от съдова деменция и слаба памет.

Тревожните данни от проучването показват, че страдащите от анемия трябва да полагат профилактични грижи за поддържане на периферното кръвообращение и най-вече за доброто оросяване на мозъка. Тези мерки ще имат решаващо значение за намаляване риска от отслабване на паметта и развитие на съдова деменция.

Слаба памет и съдова деменция при анемия – фактите

Анемията е широко разпространено състояние сред хората над 60-годишна възраст. Над 20% от тях имат някаква форма на анемия, а следователно са изправени пред сериозен риск и от съдови проблеми.
Проучването на Американската академия по неврология проследява състоянието на 2500 души от тази възрастова група в продължение на няколко години. Почти половината от тях са развили съдова деменция в периода на проучването, а около 15% вече са имали този проблем от по-рано. При приблизително толкова хора са отчетени и проблеми с паметта и концентрацията.

Като основна причина за връзката между анемията, слабата памет и съдовата деменция се посочва нарушеното снабдяване на мозъка с кислород. В повечето случаи то е резултат от понижения хемоглобин при страдащите от анемия.

При поне 40% от тях обаче са налице и проблеми с кръвообращението, особено в периферните зони на тялото. Студените ръце и крака са сред най-показателните симптоми на анемия, предизвикани именно от влошеното периферно кръвообращение. Точно то провокира и споменатите по-горе последствия – слабата памет и съдовата деменция при голяма част от хората с анемия. Доказаната взаимовръзка между трите състояния показва колко e важно засегнатите от анемия да полагат грижи за подобряване на кръвообращението. Тези грижи следва да се превърнат в естествено допълнение към лечението на анемия.

Слаба памет и съдова деменция при анемия – решение на проблема

За заздравяване на кръвоносните съдове, подобряване на периферното кръвообращение и оросяването на мозъка може да се разчита на Ентан/Entan®. Продуктът съдържа рационална комбинация от биофлавоноиди с благоприятен ефект върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Включените в състава му висококачествен екстракт от Гинко билоба и проантоцианидин действат ефективно за:

  • допълване лечението на широк набор от съдова патология
  • за профилактика на проблемите с паметта, концентрацията и мозъчното оросяване като цяло

Ентан е универсален съдов протектор, чието действие е доказано от редица клинични проучвания.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

11

Коментари

avatar