мозъчна деменция
Време за четене: ... минути
0
(0)

Много хора считат за нормални някои отклонения в поведението и общото здравословно състояние, които се появяват у възрастните с напредването на възрастта. Такива са например моментните загуби на равновесие, световъртеж, главоболия, разстройване на паметта и забравяния. Това обаче не са безобидни мимолетни прояви, а имат своята физиологична и възрастова обосновка и са свързани основно с промени, които настъпват в мозъка, конкретно в степента на кръвоснабдяването и оросяването му и доставянето до мозъчните клетки на кръв, кислород и хранителни елементи.

Нормално около 700-800 мл кръв преминават през мозъка за 1 минута и всяка промяна в това нормално количество има своите последствия върху мозъчната дейност. Причината за влошаването кръвоснабдяването на мозъка се крие в увредите на кръвоносните съдове, които транспортират кръвта от сърцето към него, или на собствените мозъчни съдове. Тези увреди са в основата на термина съдова деменция. Той описва придобити интелектуални и личностни нарушения с кръвоснабдителен произход, вследствие на съдови нарушения в мозъка.

Образуването на тромби, натрупването на плаки по ендотела, намаляването на еластичността и здравината на съдовете, втвърдяването им и склонността към пробиване на стените им, са сред причините за влошаването на състоянието на кръвоносната система. От тези фактори се предизвикват и микроинфарктите на мозъчните съдове, кръвоизливите, възпаления на вени и артерии, хроничната исхемия (не добро оросяване) и др., които се наблюдават при изследвания на пациенти със съдова деменция, и които са основни причини за развитието й. Особено висок риск от съдова деменция има при хора с диабет, високи холестерол и липиден кръвен профил, неактивните и залежали се индивиди, претърпелите тежки операции.

Съдовата деменция е известна още като атеросклеротична.

Протича с т.нар. огнищна мозъчна симптоматика, т.е симптомите се определят от това кой дял на мозъка е засегнат от влошеното кръвоснабдяване. Предимно симптомите включват поведенчески прояви и личностни деградации. Често срещани прояви са отслабеното активно внимание, трудности в запомнянето и превключването на вниманието, депресивни и хипохондрични състояния и др. Наблюдава се предимно при възрастни хора над 70 години, при които се забавя мисленето, речта става бавна и некоординирана, ориентацията се губи, симптомите наподобяват тези при болест на Алцхаймер.

Лечението на съдовата деменция е сравнително слабо ефективно, превенцията обаче е позната на всички. Тя е свързана с нормализирането на кръвното налягане и холестерола, избирането на подходящи хранителни и физически режими с допълващото влияние на укрепващи и безвредни продукти, най-добре природни и изпитани. Такъв продукт е Ентан, който съдържа мощен антиоксидант – проантоцианидин и екстракт от листата на гинко билоба.

Заедно тези две съставки подобряват здравината на кръвоносните съдове, тяхната еластичност и синтезата на колаген. Премахват асептични възпаления например при тромбофлебит, предотвратяват запушването на артериите и вените и подобряват кръвотока през тях, включително и през най-дребните кръвоносни разклонения – капиляри, веноли. Освен това Ентан подобрява паметта и концентрацията и предпазва от развитието и тежките последствия на деменцията.


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: