спорт при лимфедем
Време за четене: ... минути
5
(1)

Важен компонент на комплексната терапия е правилният спорт при лимфедем. И това не е безпричинно – благодарение на него, лимфната течност се транспортира по-добре в тялото, увеличава се нейната подвижност и настроението ви се подобрява. В тази статия ще разберете кои упражнения и спортове са подходящи, и защо нищо не е възможно без тях.

Спортът не е полезен само за сърдечно-съдовата система, но и за ума. Хората, спортуващи редовно, са по-малко склонни към психическо натоварване, а това е установено от учените. Причините за доброто настроение включват допамина и серотонина, а както знаем – това са хормоните на щастието, които са в състояние да намалят безпокойството и стреса.

Всичко това е добра причина за пациентите с лимфедем да интегрират спорта в ежедневието си – те трябва да отделят време и преди всичко да имат самодисциплина относно болестта през целия си живот. Спортът при лимфедем ще ви отърве от натрапчивите мисли и ще повиши самочувствието ви. А, преди всичко – ще помогне за раздвижване на лимфната течност.

Спорт при лимфедем – ползи

Подути крака, чувство на напрежение и чувствителност към натиск върху кожата – да, знаем колко е трудно да спортувате при такива условия. Но, знайте, че упражненията са един от петте елемента на комплексната физическа деконгестивна терапия, считаща се за най-ефективния метод за лечение на лимфедем. Това не е без причина. Физиотерапевтичните упражнения и спортове като йога, туризъм, воден фитнес и скандинавско ходене намаляват отоците. Когато мускулите се “напомпват” и “отпускат”, това оказва натиск върху лимфните съдове, а съответно до по-добра циркулация. В същото време, редовният спорт при лимфедем, съчетан със здравословна, балансирана диета, противодействат на затлъстяването, което може да насърчи подобряването на лимфедема.

Спорт при лимфедем – какъв да избера?

При лимфедем са подходящи спортовете, които не са толкова натоварващи ставите. Това включва плуване и други форми на упражнения във водата. Йога, ходене и колоездене са алтернативите извън водата. А, ако не сте сигурни коя форма на упражнения или спорт при лимфедем са подходящи за вас, то консултирайте се с вашия лекар.

При скандинавското ходене се използват специални щеки, а те имат не само за задача да ви дадат опора, а и да включат ръцете ви в движението. В същото време, те облекчават и вашите глезени, колене и гръбначен стълб. Благодарение на умереното натоварване се тренират много мускулни групи, което увеличава изразходването на енергия, в сравнение с нормалното ходене.

Използването на кростренажор също е много подходящо за хора, чиито стави трябва да бъдат щадени. Предимството тук са контролираните, последователни движение без шоково натоварване. А, целенасоченото използване на ръцете дори намалява натоварването в краката. Въпреки това, вие активирате работата на прасците със същата ефективност, както при изкачване на стълби. И така, вие раздвижвате лимфната течност в тялото си. А, ако си пуснете и любимата музика по време на тренировка, сесията ще приключи без време.

Плуването и упражненията във вода също са много добра тренировка за цялото тяло, даваща ви лекота, без телесното ви тегло да натоварва ставите. Благодарение на хидростатичното налягане, което упражнява водата, то лимфния дренаж в тялото ви се увеличава. В резултат на това, подуването на тъканта намалява и болката при натиск се облекчава значително.

Нека не забравяме и йогата, която има много положителен ефект върху тялото, душата и ума. Тя стимулира процесите на детоксикация, насърчава по-доброто кръвообращение и понижава кръвното налягане. Йогата има много специален ефект върху лимфедема – постоянните и контролирани промени в тялото ви по време на изпълнение, засягат лимфните ви съдове, стимулирайки циркулацията на течността в тях.

И така, изберете правилния спорт при лимфедем и заживейте отново пълноценно!

Сила от природата при лимфедем

Специалисти препоръчват освен спорт при лимфедем, прием на Ентан / Entan® – като допълнение към терапията. Продуктът е универсален съдов протектор, който се използва при различни съдови патологии. Със своите активни съставки от флавон гликозиди и терпин лактони (биофлавоноидни съединения), и проантоцианидин (антиоксидант) – той подобрява цялостното състояние на тялото. А, със своята формула, осигурява цялостна грижа за вашите артерии, вени, капиляри и най-вече, лимфни съдове.

Продуктът допринася още за ускоряване на циркулацията на периферната кръв и лимфната течност, както и за заздравяване на съдовете. Отоците намаляват, а усещането за тежест и умора в крайниците е в пъти по-малко.

Може да откриете продукта в аптеките в цялата страна, както и в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

лимфна стаза

Проучване на ефекта на Ентан/Entan® при лимфна стаза у пациенти с онкологични заболявания

Доц. д-р Мария Попова, д-р Боряна Омайникова, д-р Мариана Савчева

Обща и онкологична гинекология, V МБАЛ – София

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: