лимфедем при рак на гърдата
Време за четене: ... минути
5
(2)

Получаване на лимфедем при рак на гърдата грози над 60% от оперираните жени. За това предупреждават от Испанското дружество по рехабилитация и физикална медицина (SERMEF).

Лимфедем при рак на гърдата – характерни особености

Специалистите припомнят, че лимфедем е сред основните последствия при отстраняване на лимфни възли при онкологични пациенти. Състоянието се характеризира с необичайно натрупване на лимфна течност в мастните тъкани точно под кожата, което води до оток (лимфен едем). При пациенти, оперирани от рак на гърдата, отокът е локализиран в областта на ръцете.

Експертите уточняват, че между 10 и 67% от оперираните жени с рак на гърдата получават лимфедем. Рискът се определя от извършеното лечение, вида на операцията химио- и лъчетерапията. Опасността се увеличава при извършване на аксиларна лимфаденектомия (хирургично отстраняване на лимфни възли в подмишницата). И още – при прилагане на химио- и лъчетерапия с таксани (вид лекарствени продукти, използвани при лечение на туморни заболявания).

От Испанското дружество по рехабилитация и физикална медицина алармират за нещо много важно. По думите им, ако след операция на рак на гърдата ръката на пациентката е подута или се усеща тежка, рискът от лимфедем е висок.

Наблюдението от лекар по физикална медицина и рехабилитация е от съществено значение за профилактиката и лечението на лимфедем

„Мерките за превенция са изключително важни за пациентите, подложени на терапия за рак на гърдата, които не са получили лимфедем. Примери за такива мерки са всекидневно упражняване на горните крайници, поддържане на добра хигиена, достатъчно хидратиране на кожата. Носене на ръкавици или блузи с дълги ръкави с цел предпазване от рани и от ухапване от насекоми. Когато раните или ухапванията са налице, те трябва да се наблюдават и да се лекуват, за да се предотврати инфекция“, казват специалистите. Те обръщат внимание още на необходимостта от поддържане на къси нокти. На избягването на впити по тялото дрехи, стегнати гривни и часовници на китките. Както и на избягването на прекалена топлина и резки температурни промени. Не бива да се вдига и тежко.

Доказан в практиката природен продукт за профилактика и овладяване на лимфедем при рак на гърдата

Наши специалисти препоръчват Ентан / Entan® като част от профилактиката и поддържащата терапия при лимфедем. Това е универсален съдов протектор, който се използва активно при съдови патологии.

Активните съставки са биофлавоноидни съединения (флавон гликозиди и терпин лактони) и антиоксидантът проантоцианидин. Благодарение на своята формула продуктът осигурява пълна грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове).

Приемът допринася за заздравяване на съдовете, ускорява циркулацията на периферната кръв и лимфата, подобрява дренажа на лимфната течност. При лимфедем намалява отоците и облекчава усещането за тежест и умора в крайниците.
Над 10 проучвания свидетелстват за благотворното влияние на продукта при съдови заболявания. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за продължителен прием. Наличен в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

лимфна стаза

Проучване на ефекта на Ентан/Entan® при лимфна стаза у пациенти с онкологични заболявания

Доц. д-р Мария Попова, д-р Боряна Омайникова, д-р Мариана Савчева

Обща и онкологична гинекология, V МБАЛ – София

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: