лимфедем
Време за четене: ... минути
5
(1)

За лимфедем говорим тогава, когато имаме оток, следствие на подуване в самата лимфна система – винаги става въпрос за нарушен лимфен дренаж. А, правилната диагноза е от изключително важно значение, защото терапията трябва да се базира на нея.

При някои хора, причината за заболяването е нарушение на лимфния дренаж или вродена малформация, което лекарите наричат първичен лимфедем и обикновено той се появява през първото десетилетие от живота. Отключващият фактор, обикновено е временен, силен стрес върху лимфната система, причинен от ухапване на насекомо, възпаление на лимфен съд, нараняване или изгаряне.

Много по-често, лимфедемът възниква вторично, което означава, че причината за неговата поява са наранявания или разрушавания на лимфните съдове, което най-често става по време на различни по вид операции. Също така, той може да възникне в резултат на отстраняване или облъчване на лимфни възли, поради злокачествено заболяване.

Какви етапи има лимфедема?

В ранните етапи, диагностицирането е много трудно. Въпреки това, лечение трябва да се започне именно от този момент. Първоначално, появилият се “мек” оток има тенденция към втвърдяване и става все по-труден за лечение във времето. Обикновено, засегнатият не изпитва болка, но с минаване на различен времеви период, може да се появи усещане за напрежение.

  • Стадии нула – латентен. Той е начален, в който транспортният капацитет е вече ограничен, но все още има възможност да бъде компенсиран, което означава, че подуването не се вижда или се вижда само след провокиращ го фактор (ужилване, нараняване и пр.).
  • Стадий първи – лек, обратим лимфедем. Отокът тук вече е видим, а тъканта в областта на отока е мека и вдлъбната, като може да остане така за известен период от време.
  • Стадий втори – умерен, но необратим. Вече повдигането на засегнатата област на тялото почти не води до видимо подобряване, защото тъканта се втвърдява, а отокът се увеличава. Вече първите кожни промени са видими.
  • Стадий трети – високостепенен. Вече отокът е много изразен, а тъканта – втвърдена. Кожните промени се усещат – удебеляване, мастни натрупвания, както и вдлъбнатини. Освен това, кожата става по-податлива на наранявания и раните по нея стават по-трудни за заздравяване, което увеличава риска от инфекции.

Какво е лечението на лимфедем?

Всъщност, терапията е много комплексна. Лечението трябва да се провежда от компетентни лица, работещи последователно и в сътрудничество. А, целта е намаляване на подуването и предотвратяване прогресирането на заболяването в следващ стадии. Пълната терапия включва:

  • Компресионна терапия
  • Мануален лимфен дренаж
  • Двигателна терапия
  • Грижа за кожата

Дренаж при лимфедем с диуретици – правилно ли е?

Лимфедемът често бива разглеждат като задържане на чиста вода в тъканта. Следователно, изглежда много логично да се използват диуретици. Този подход, обаче, не е правилен. За разлика от други отоци, лимфедемът не е просто задържане на вода. В случая имаме нарушен лимфен дренаж, а лимфната течност е богата на протеини и не е “чиста вода”. Това означава, че нейния ход трябва да се стимулира терапевтично. Ако вместо това, само водата се отстранява чрез диуретици, протеините остават в тъканта и предизвикват ново задържане на вода. Така се създава и порочен кръг, който от своя страна дори би могъл да влоши състоянието на пациента.

Естествена природна помощ при лимфедем

Освен всичко изброено по-горе, вие може да се доверите на Ентан / Entan® – като допълнително средство към вашата терапия. Продуктът се използва при различни съдови патологии и е универсален съдов протектор. С неговия прием, вие ще си осигурите по-добро цялостно състояние на тялото, благодарение на активните съставки, които се съдържат в него, а те са флавон гликозиди и терпин лактони (биофлавоноидни съединения), както и проантоцианидин (антиоксидант). Със своята формула, той ще се погрижи за вашите лимфни съдове, артерии, вени и капиляри по най-добрия начин. Отоците ще намалеят, а усещането за тежест в крайниците няма да е толкова осезаемо.

Може да откриете продукта в аптечната мрежа, както и в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

лимфна стаза

Проучване на ефекта на Ентан/Entan® при лимфна стаза у пациенти с онкологични заболявания

Доц. д-р Мария Попова, д-р Боряна Омайникова, д-р Мариана Савчева

Обща и онкологична гинекология, V МБАЛ – София

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: