факти за сърцето
Време за четене: ... минути
5
(1)

Отделете малко от времето си и научете различни, и интересни факти за сърцето, които със сигурност ще ви удивят. Жизненоважният орган, които не спира да работи. А, защо е толкова важен – ще разберете сега!

Знаете ли, един от фактите за сърцето, който обърква мнозина

Къде се намира сърцето? На пръв поглед, прост въпрос, но… сега поставете ръката на сърцето си! Нека познаем – поставили сте ръката от лявата страна на гърдите си, нали? Повечето хора правят точно това, но всъщност сърцето се намира в средата на гръдния кош, точно между двата бели дроба под лек ъгъл, така че част от него да докосва лявата страна на гърдите.

Следващият от фактите за сърцето, е че неговият размер варира

А, сега – свийте юмрук. При дете, сърцето е с размерите на юмрука му, а при възрастен – колкото неговия юмрук. Аортата, най-голямата артерия в тялото, е с диаметър почти като на градински маркуч. А, капилярите, снабдяващи клетките на тялото с кръв, са толкова малки, че трябва да съберем десет от тях, за да ги сравним с дебелината на човешки косъм.

Знаете ли един интересен факт за сърцето, а той, е че вие имате буквално малка централа вътре във вас

Сърцето ви бие около 100 000 дневно. Ако имате, вземете топка за тенис и я стиснете здраво. Това е приблизително същата сила, която използва сърцето постоянно, за да изпомпва кръвта към тялото. Дори в покой, мускулите на сърцето работят усилено. При средна продължителност на живота, сърцето изпомпва забележителните 160 милиона литра кръв!

Чувате ли нещо – да, това са фактите за сърцето

Случвало ли ви се е да чувате “тупкането” на сърдечния си ритъм в два различни звука? Това всъщност са сърдечните клапи, които се отварят и затварят с всеки удар на сърцето. Почувствайте пулса си, поставяйки два пръста на китката си. А, всъщност, пулсът, който усещате, е движението на кръвта през вашите артерии. Тъй като сърцето не изпомпва равномерно, а по-скоро на “приливи” и това става рязко. Като дете, пулсът в покой е между 90 и 120 удара в минута, но с напредване на възрастта, тази честота намалява до около 72 удара в минута.

Един от фактите за сърцето, който, може би, всеки е изпитвал – в ритъма на музиката

Музиката влияе не само на вашето настроение, но и на сърдечната ви функция. Случвало ли ви се е, когато слушате бърза музика, да усещате как сърцето ви започва да бие по-бързо? Най-вероятно отговорът е “да”! А, при слушане на тиха музика, пулсът се забавя. Абсолютен и неоспорим факт. Така, че спокойната музика може да помогне за понижаване на кръвното налягане в дългосрочен план и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Факти за сърцето, останали от далечни времена или как смехът лекува

Смехът е здраве. Всеки е чувал тази поговорка, която е и вярна. Когато се смеете, стените на сърцето се отпускат и кръвоносните съдове в тях се разширяват. Съответно, смехът осигурява на сърцето по-добро кръвообращение. А, страхът от другата страна – има обратен ефект. Освен това, когато се смеете, вие вдишвате около три пъти повече кислород, отколкото в нормално състояние. Заради това съветваме, смейте се и забравете за високото кръвно налягане!

Това бяха нашите интересни факти за сърцето, а за още подобни – следете нашия блог.

Всичко, от което се нуждае вашето сърце, събрано в капсула

Ентан / Entan® – висококачествен кардиоваскуларен продукт, предпазващ сърдечно-съдовата система. Изцяло вдъхновен от природата, всяка капсула от него съдържа естествени биофлавоноиди – терпин лактони, флавон гликозиди и проантоцианидин. Комбинацията от тези съставки оказва всеобхватен ефект върху всички кръвоносни съдове – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове, предпазвайки най-важния ни орган, сърцето. Приемът на продукта насърчава по-доброто кръвообращение и подобрява ендотелната функция. Също така, повишава венозния тонус, а усещането за тежест в крайниците е в историята. Без странични ефекти!

Може да го откриете в аптечната мрежа в страната, а също и да поръчате бързо, и лесно от сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: