Регулиране на високо кръвно
Време за четене: ... минути
5
(1)

През лятото, освен за мечтаната почивка, хипертониците трябва да помислят за регулиране на високо кръвно налягане. Тъй като с години наред може да няма ясно изразени симптоми, състоянието се нарича още „тихият убиец“. Но ако високото кръвно налягане не се овладее своевременно, в дългосрочен план крие риск от опасни сърдечно-съдови събития като инфаркт и инсулт. Ето защо в следващите редове споделяме 4 златни правила за спокойно лято при хипертония.

Прием на достатъчно течности и повишено внимание към медикаментите за регулиране на високо кръвно налягане

Естествените механизми за охлаждане на тялото през горещото лято включват обилно изпотяване. Повишеното отделяне на телесни течности може да доведе до опасна хипотония (ниско кръвно налягане) при пациенти с хипертония, които приемат лекарства за високо кръвно с диуретичен ефект. В резултат може да настъпят опасни състояния като припадък и бъбречна дисфункция. Ето защо е важно през лятото пациентите с високо кръвно да приемат достатъчно течности и да обсъдят с лекуващия специалист вида и честотата на приемане на медикаменти за хипертония.

Внимателно с горещините

Препоръчително е пациентите с хипертония да не прекарват продължително време навън в часовете между 11:00 и 16:00, когато слънцето е най-силно, а температурите могат да бъдат опасно високи. Нагряването на главата може да промени кръвоснабдяването на мозъка и да преразпредели кръвотока, като го насочи към нервната система и ограничи в периферните тъкани. Този механизъм повишава опасността от замайвания и припадъци, особено при възрастни хора. Рискът от мозъчен или сърдечен инцидент в тези ситуации е висок, затова категорично се препоръчва престой на открито през по-прохладните часове. Ако все пак се налага излизане през най-горещата част от деня, то е удачно да се търсят сенчести маршрути и да се използват предпазни средства, като шапки, чадъри и др.

Упражнения през по-хладната част от деня

Движението е от съществено значение за сърдечно-съдовото здраве. Но освен редовно, упражненията трябва да се изпълняват и в правилното време. Това важи с пълна сила за лятото! Лекарствата за хипертония с диуретичен ефект и загубата на течности, причинена от изпотяване по време на тренировка в горещото време, може да се окаже опасна комбинация. Ето защо е по-удачно физическата активност да се практикува през сутрешните часове или привечер, когато навън е по-хладно.

Природно средство за регулиране на високо кръвно налягане с доказана безопасност

За регулиране на кръвното налягане през цялата година специалистите у нас препоръчват Ентан /Entan®. Този универсален съдов протектор с естествен произход е създаден специално с грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). Продуктът поддържа кардио-васкуларното здраве благодарение на рационалната комбинация от естествени биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони). При редовен прием натуралното средство подобрява кръвообращението и функцията на сърдечно-съдовата система. Иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps), го прави удачен избор за вегани и вегетарианци. Дозира се по 1 капсула 3 пъти дневно, след хранене. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием. Продуктът е с отличен профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: