проблеми със съсирването на кръвта
Време за четене: ... минути
5
(3)

Проблеми със съсирването на кръвта заплашват хората с дълъг ковид. Това става ясно от проучване, публикувано в Blood Advances – списанието на Американското дружество по хематология (ASH). Учените, които го провеждат, установяват още, че е 4 пъти по-вероятно нарушеното кръвосъсирване да засегне преболедувалите:

  • срещащи затруднения с изпълнението на основни физически упражнения над 12 седмици след инфекцията

Понастоящем изследването е първото, което съобщава за връзка между анормалната коагулация и намаления физически капацитет при продължителен ковид. Това предлага нова гледна точка към потенциалните механизми, стоящи в основата на дългосрочните последици от коронавирусната инфекция.

Тук е мястото да кажем, че продължителният ковид е ново състояние и все още има много неясноти около биологичната му основа. Проучването, за което става въпрос, дава представа за подлежащите механизми (като увреждане на клетките на кръвоносните съдове) на инфекцията.

Проблеми със съсирването на кръвта след продължителен ковид – факт са

За целите на изследването между юли 2020 г. и май 2021 г. екип, оглавяван от д-р Мелиса Хейтман, изследва преболедували ковид хора в амбулаторна клиника.

Приема се, че пациентите са с продължителен ковид, ако:

  • продължават да проявяват симптоми 3 месеца след заразяването
  • оплакванията продължават поне още 2 месеца при отсъствие на друга причина

Изследователите измерват абнормни маркери за съсирване на кръвта, като оценяват относителното ниво на следните два протеина в тялото:

  • човешки фактор на Фон Вилебранд (VWF) – протеин, важен за кръвосъсирването
  • ADAMTS13 – протеин, който предотвратява запушването на кръвоносните съдове

При наличие на значително повече VWF от ADAMTS13 в кръвния поток за учените пациентите са в протромботично състояние. Казано с други думи, те са в по-висок риск от поява на кръвни съсиреци (тромби).

Членовете на изследователския екип измерват нивата на кислород и анализират кръвта на участниците преди и след тренировка

С това целят да проследят нивото на лактат в организма, което помага да се опише реакцията на доброволците към натоварването.

При анализа на данните се оказва, че:

  • пациентите със значително по-ниски нива на кислород по време на тренировка и/или повишен лактат след натоварване са с намален физически капацитет

Впечатление прави, че участниците с повишени маркери за коагулация на кръвта са в 4 пъти по-висок риск от:

  • по-лесна умора
  • чувство на отпадналост
  • трудност при извършването на обичайна физическа активност, без да се задъхват

Рискът от проблеми със съсирването на кръвта при продължителен ковид е реален. С оглед на това видни наши специалисти препоръчват…

Ентан / Entan® – изцяло натурален кардио-васкуларен протектор, чийто прием е особено подходящ в условия на пандемия. Формулата представлява:

  • пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди и техните производни (флавон гликозиди, терпин лактони, проантоцианидин) с мощен ефект върху кръвоносните съдове

Това е първият природен продукт на българския пазар, който осигурява грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри, лимфни съдове.

Редовният и продължителен прием осигурява здрави съдове и нормално кръвообращение. Това помага за поддържане на добро здраве и благоденствие.

Ефектът на продукта в областта на съдовата патология е доказан в повече от 10 клинични проучвания. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за продължителен прием. Иновативната фармацевтична форма (VGcaps) го превръща в идеален избор за вегани и вегетарианци.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: