високо кръвно след ваксина за ковид
Време за четене: ... минути
5
(1)

Малък процент пациенти са развили симптоми на високо кръвно след ваксина за ковид. Това става ясно с напредване на ваксинационния процес. Какво смятат учените по въпроса разкриваме в следващите редове.

Информацията за високо кръвно след ваксина за ковид идва от швейцарска болница

Оказва се, че след поставяне на иРНК ваксина срещу ковид (COVID-19) 9 от общо 12 349 души се оплакват от:

  • общ дискомфорт
  • главоболие
  • болка в гърдите
  • изпотяване
  • тревожност

Средната възраст на пациентите е 73 години. Осем от тях имат анамнеза за високо кръвно налягане, а шестима съобщават за прием на антихипертонично лекарство. Първоначално неразположенията им се считат за страничен ефект на ваксината. След използване на осцилометричен метод на измерване на кръвното се оказва, че това са признаци на артериална хипертония. Според публикуваното в Journal of Hypertension изследване при пациентите с тези симптоми е установено повишено кръвно налягане до 220/102 mmHg. Лекарите са измервали стойностите на кръвното налягане три пъти на интервал от 5 минути. Това става ясно от изказване на водещия автор на проучването д-р Силвен Мейлан от Университетската болница в Лозана (CHUV), Швейцария.

Всички засегнати бързо са се възстановили. Въпреки това шестима са останали под лекарско наблюдение в лечебното заведение.
Ето и мнението на учените…

„Ваксините, базирани на иРНК технологията, са щателно изследвани за непосредствени странични ефекти върху здравето. Описани са случаи на анафилаксия. Хипертонията обаче не е изрично упомената като нежелано събитие в нито едно от двете проучвания за имуногенност и безопасност“. Това отбелязва д-р Мейлан.

Учените подчертават, че са необходими още изследвания, за да се разбере връзката между високото кръвно и иРНК ваксините. При всички случаи обаче препоръчват стриктен контрол на кръвното налягане преди ваксинация и проследяване след ваксинация (вкл. скрининг на симптомите) на:

  • пациенти в напреднала възраст с анамнеза за хипертония и/или сърдечно-съдови заболявания

При поява на високо кръвно след ваксина за ковид и за по-добра кардиоваскуларна протекция специалистите у нас препоръчват…

Ентан / Entan® – универсален съдов протектор с цялостен ефект върху съдовото дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Съдейства за поддържане на кръвоносните съдове в добро здраве. Това е възможно благодарение на пълната и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди – проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони. Съставките са в прецизно дозирана синергична комбинация и взаимно усилват ефекта си. Предлагат се в иновативни изцяло растителни капсули (VGcaps), които не дразнят стомаха и са подходящи за вегани и вегетарианци.

Продуктът може да се приема продължително време без риск от странични ефекти. Над 10 клинични проучвания свидетелстват за положителното му действие в съдовата патология. Наличен е в аптечната мрежа в страната. Може да се поръча и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: