болест на Бюргер
Време за четене: ... минути
5
(4)

Болест на Бюргер се развива с възпаление и последващо стесняване на кръвоносни съдове на тялото. Заболяването е прогресивно. Протича с влошаване на периферното кръвообращение и повишаване на риска от формиране на тромб (тромбоза), а в последствие може да засегне и централното кръвообращение.

Болест на Бюргер

Същност и разпространение. От болест на Бюргер страдат хора по целия свят, без значение на пол и възраст. За разпространение на заболяването допринася най-съществено един фактор – употребата на тютюн под всякаква форма. Тютюневите изделия се посочват като водеща причина за развитие на болестта на Бюргер. Специалните проучвания за разпространението й доказват, че поне 90% от заболелите са страстни пушачи.

Симптоми. Най-разпознаваемите симптоми при болест на Бюргер включват:

  • болки в различни зони на краката и ръцете
  • избледняване и посиняване на пръстите на ръцете и краката дори при не толкова студено време
  • поява на рани по кожата на крайниците, които зарастват изключително бавно

Болест на Бюргер може да се развие в две форми: остра и хронична. При острата форма симптомите може да отшумят за няколко дни. Хроничната форма на болест на Бюргер протича с периодично обостряне на симптомите, последвани от различна по продължителност ремисия.

Етапи на протичане на болестта на Бюргер. Заболяването протича с първоначално възпаляване на артериолите (крайните разклонения на артериите) в зоната на крайниците. Възпалението води до оток и риск от формиране на тромби в засегнатите артериоли. Всичко това затруднява периферното кръвообращение и с напредванет на заболяването се стига до некротизиране на повърхностните тъкани на крайниците с риск от гангрена. При хроничната форма на болест на Бюргер възпалението може да засегне големи и важни кръвоносни съдове и да има животозастрашаващи последствия.

Болест на Бюргер – лечение

За лечение на болест на Бюргер се ползват и консервативни, и оперативни методи. От първостепенно значение е лечението да започне навреме. Некротизирането на кожата и появата на гангрена при прогресирала болест на Бюргер са нелечими и нерядко се стига до ампутация на засегнатите крайници. Важно е и да се елиминира тютюнопушенето като основен провокиращ заболяването фактор. Методът на лечение се определя задължително след консултация със съдов специалист.

Оперативният метод на лечение при болест на Бюргер включва основно неврологична намеса.

Консервативният подход на лечение при болест на Бюргер е насочен към подобряване на микроциркулацията в зоната на засегнатите артериоли на крайниците. За допълване на консервативното лечение при болест на Бюргер може да се разчита на природния продукт Ентан / Entan®.

Ентан съдържа рационална комбинация от биофлавоноиди с доказано благоприятен ефект върху периферното кръвообращение. Приемът на Ентан помага за трайно заздравяване на кръвоносните съдове, намаляване на възпалението в тях и за редуциране риска от тромбоза.

 

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: