Овкусяването на храната с някои подправки може да има благоприятен ефект за понижаване на кръвно налягане. Данните са от проучване, публикувано в списание „The American Journal of Clinical Nutrition“. Освен при хипертония, натуралните подправки имат положително влияние върху цялостното здравословно състояние, благодарение на някои съединения в състава им.
Повече за методите на проучването
За целите на проучването изследователите използват 24-часов амбулаторен мониторинг на кръвното налягане. Това се постига чрез поставяне на апаратче, което отчита стойностите на всеки 20-30 минути. Накрая екипът изчислява средно аритметично какви са били нивата на кръвното налягане за периода на наблюдение.
В проучването са включени 63-ма участници, като всеки от тях има поне един рисков фактор, предразполагащ към развитие на сърдечно-съдово заболяване. Екипът ги разделя на три групи според количеството подправки, които добавят към храната си:
- Диета с нисък прием на подправки (0,5 гр дневно)
- Диета с умерен прием на подправки (3,3 гр дневно)
- Диета с висок прием на подправки (6,6 гр дневно)
Всички участници се придържат към хранителния режим в продължение на 4 седмици, с 2 седмици почивка между тях. Резултатите от експеримента показват, че при групата, която спазва богата на подправки диета, има тенденция за подобряване стойностите на кръвното налягане в сравнение с другите участници.
Учените смятат, че освен ценните съединения в състава на подправките, заместването на солта и захарта с натурални овкусители дава добър резултат при хипертония.
Кои са най-ефективните подправки за понижаване на кръвно налягане?
Тъй като изследователите използват за целите на проучването комбинация от 24 билки и подправки, е трудно да се определи кои са дали най-добър резултат за понижаване на кръвното налягане. Но авторите на проучването препоръчват към менюто да се добавят следните натурални овкусители: канела, кориандър, джинджифил, кимион, чесън, червен пипер, кардамон, мащерка, риган и розмарин. Те проявяват силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които са полезни за сърдечното здраве. Другата препоръка на специалистите към пациенти с хипертония е да сведат до минимум консумацията на захар, рафинирани въглехидрати и сол.
Изцяло природен продукт, който нормализира кръвното налягане
Специалистите препоръчват здравословните диетични подходи да се комбинират с прием на натурално средство за сърдечно-съдово здраве. Ентан / Entan® е универсален съдов протектор с положително действие върху цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Мощният ефект се дължи на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди (екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди, терпин лактони) и силния антиоксидант проантоцианидин в състава му. Натуралните фитохимикали спомагат за по-добро кръвообращение и функция на сърдечно-съдовата система. Редовният прием спомага за стабилизиране на високото кръвно налягане в дългосрочен план. Няма данни за противопоказания дори при продължителна употреба.
Свързани публикации