високо кръвно през лятото
Време за четене: ... минути
5
(1)

Високо кръвно през лятото – често срещано! С идването на лятото ни очакват слънчеви дни, топли вечери и възможности за дейности на открито. Въпреки това, горещите температури могат да окажат влияние върху нашето кръвно налягане, което изисква допълнителни предпазни мерки. Важно е да сме наясно с въздействието на топлината върху нашето тяло и как да се справим с това.

Основни неща за кръвното налягане

Кръвното налягане е основен показател за здравето на сърдечно-съдовата ни система. То се определя от силата, с която кръвта оказва натиск върху стените на артериите. Поддържането на оптимално кръвно налягане е жизненоважно за нормалното функциониране на организма, тъй като осигурява ефективен кръвен поток и доставка на кислород и хранителни вещества до всички клетки.

Кръвното налягане може да се измерва по няколко начина. Традиционният метод включва използването на апарат с надуваем маншет и манометър. Маншетът се поставя около горната част на ръката и се надува, за да спре временно притока на кръв. Постепенно налягането се освобождава, докато стетоскопът е поставен върху артерията, за да се чуят звуците на Коротков, определящи систоличното и диастоличното налягане. Съвременните електронни апарати за кръвно налягане позволяват лесно измерване у дома.

При съмнения за високо кръвно налягане, може да се проведе дългосрочно измерване с амбулаторен апарат. Той се носи на горната част на ръката и измерва кръвното налягане през целия ден на интервали от 15-30 минути. Тези данни помагат за точно определяне на средното кръвно налягане и диагностициране на хипертония.

Високо кръвно през лятото

Хипертонията се характеризира високо кръвно през лятото или всеки друг сезон. Границите обикновено се определят като систолично налягане от 130 mm Hg или по-високо и/или диастолично налягане от 90 mm Hg или по-високо. Еднократното високо отчитане не означава непременно хипертония, но многократните високи измервания са сигнал за необходимост от медицински преглед и лечение. Нелекуваната хипертония увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и други сериозни състояния.
През летните месеци високите температури и влажността могат да доведат до промени в кръвното налягане. Ето някои фактори, които могат да повлияят на сърдечно-съдовата система през лятото:

  • Дехидратация – в горещото време тялото губи повече течности чрез потене, което може да доведе до сгъстяване на кръвта и повишаване на кръвното налягане. Затова е важно да се пие достатъчно вода.
  • Разширяване на кръвоносните съдове – високите температури карат кръвоносните съдове да се разширяват, за да се охлади тялото, което може да доведе до временно спадане на кръвното налягане. В отговор, тялото може да увеличи налягането, за да поддържа нормалния кръвен поток.
  • Стрес за сърдечно-съдовата система – високите температури могат да натоварят сърдечно-съдовата система и да предизвикат високо кръвно през лятото. Сърцето може да работи по-усилено, за да достави достатъчно кръв на тялото, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане.
  • Прием на сол и течности – летните храни и напитки често съдържат повече сол, което може да доведе до задържане на вода и повишаване на кръвното налягане. Балансираната диета с пресни плодове и зеленчуци може да помогне за поддържане на нормални нива на кръвното налягане, и да намали риска от високо кръвно през лятото.
  • Дейности на открито – интензивната физическа активност при високи температури може временно да повиши кръвното налягане през лятото. Важно е да се избягват физически натоварвания в най-горещите часове на деня.

Здравословното кръвно налягане е ключов фактор за общото ни здраве. През лятото е от съществено значение да следим кръвното си налягане и да предприемаме необходимите мерки за поддържането му в нормални граници. Редовното измерване, хидратацията, балансираното хранене и умерената физическа активност са основни стъпки към добро здраве.

Без високо кръвно през лятото само с един продукт

За да не страдате от високо кръвно през лятото, специалистите в България препоръчват прием на Ентан / Entan®. Това е универсален продукт за защита на съдовете, който е изцяло на природна основа и е създаден специално с грижа за всички съдове в организма – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Благодарение на добре подбраната комбинация от естествени биофлавоноиди (проантоцианидини, флавон гликозиди и терпин лактони), продуктът поддържа здравето на сърдечно-съдовата система. Редовната му употреба подобрява кръвообращението и функцията на сърцето и съдовете.

Той се предлага в иновативна форма – растителни капсули (VGcaps), които са подходящи за вегани и вегетарианци. Препоръчителната доза е по 1 капсула, 3 пъти на ден, след хранене. За постигане на оптимални резултати е необходим продължителен прием на продукта. С отличен профил на безопасност, без противопоказания и странични ефекти.

Може да откриете продукта в аптечната мрежа или да поръчате онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: