шум в ушите от лекарства
Време за четене: ... минути
5
(7)

Появата на шум в ушите от лекарства за свободен достъп не е изключена особено при честа употреба. За това предупреждават учени, публикували наскоро своите разкрития в Journal of General Internal Medicine.

Шум в ушите от лекарства без лекарско предписание

Учените от болница Brigham and Women’s (BWH) в Бостън, Масачузетс, провеждат надлъжно проучване. То проследява дали честият прием на ниски и умерени дози медикаменти без и със рецепта може да предизвика хроничен тинитус. Изследваните лекарствени средства са едни от най-широко употребяваните:

  • болкоуспокояващи (аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства [НСПВС], парацетамол [ацетаминофен])
  • COX-2 инхибитори, предписани от лекар

Тук е мястото да кажем, че COX-2 инхибиторите са нестероидни противовъзпалителни средства от ново поколение. Те се отличават с по-малко странични ефекти върху стомашно-чревния тракт.

Изследователите анализират данни на 69 455 жени. Участничките са част от Изследване на здравето на медицинските сестри II (NHSII) и Изследване за запазване на слуха (CHEARS). В началото на проучването жените са на възраст между 31 и 48 години. Състоянието им е проследявано в продължение на повече от 20 години.

Преди появата на шум в ушите жените отговарят на въпроси, касаещи употребата на:

  • болкоуспокояващи без рецепта
  • COX-2 инхибитори по лекарско предписание

В хода на изследването учените установяват, че…

  • честата употреба (6-7 дни седмично) на умерени дози аспирин е свързана с 16% по-висок риск от шум в ушите
    Това се отнася само за жени под 60-годишна възраст.
  • честият прием на ниски дози аспирин (>100 mg) НЕ повишава опасността от тинитус

Авторите на изследването отбелязват, че информацията за шум в ушите и приема на аналгетици е докладвана от самите участници. С оглед на това резултатите се основават на самооценка на симптомите и могат да бъдат леко подвеждащи. Независимо от това учените апелират въпросните лекарства да се приемат разумно и да не се превишава препоръчителната доза. И още – при всяка промяна в състоянието незабавно да се потърси лекарска помощ.

При шум в ушите от лекарства за решаване на проблема помага…

Ентан / Entan® – пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Формулата съчетава биофлавоноидните съединения флавон гликозиди и терпин лактони с мощния антиксидант, производен на флавоноидите – проантоцианидин. Съставките са комбинирани така че да подобряват кръвообращението към вътрешното ухо и да укрепват кръвоносните съдове. Ефектът е научно доказан. Проведени са над 10 клинични проучвания за действието на продукта в областта на съдовата патология.

Продуктът е практически безопасен, има отлична поносимост и може да се използва продължително време. Иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps), го превръща в подходящ избор за вегани и вегетарианци. Предлага се в четири вида опаковки за по-голямо удобство на потребителите. Може да бъде закупен от аптеките или от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 7

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: