нарушена микроциркулация
Време за четене: ... минути
5
(3)

Тинитус е медицинското название на един от най-често срещаните слухови проблеми – т.нар. шум в ушите. Типът на шума може да бъде най-разнообразен – звънене, бучене, пищене. Характерното е, че шумът е упорит и персистира – може да отсъства за кратко, но неизменно се появява пак. В някои случаи постоянният шум в ушите води до сериозно влошаване и дори до временна загуба на слуха.

Тинитус – прояви и разпространение на състоянието

Страдащите от тинитус трудно фокусират вниманието си изцяло върху определени дейности, възможно е да имат и проблеми със съня. Затова състоянието често е придружено от оплаквания като влошена концентрация, виене на свят, трудно комуникиране с околните, главоболие.

В отделните случаи шум може да се появи само в едното или и в двете уши. От тинитус страдат хора на всякаква възраст, но децата рядко са сред засегнатите. Разпространението на заболяването не се влияе от раса и пол. Най-интересните данни обаче идват от проучване, което показва, че помощ търсят едва около 20% от засегнатите, независимо от това, че заболяването сериозно влошава начина им на живот. Това е притеснителна статистика, тъй като в болшинството от случаите шумът в ушите може да се елиминира успешно. От ключово значение при лечение на тинитус е да се определи точната форма на страданието.

2 форми на тинитус – особености на лечебния подход

Успешното справяне с шума в ушите изисква да се определи точната форма на заболяването. Именно от това зависи изборът на лечебен подход. Разглеждат се 2 форми на тинитус:

1. Обективен шум в ушите

2. Субективен шум в ушите

Обективен тинитус се диагностицира при само 5% от случаите. При тях шумът в ушите е провокиран от реално повлияване на тъпанчевата мембрана. Шумът се усеща от пациента, но е ясно доловим и за лекаря при провеждане на преглед. Овладяването на това състояние изисква справяне с различните подлежащи причини. Най-често това са проблеми със съкращенията на гладкомускулните влакна в съдовите стени.

Субективен тинитус е по-често срещаната форма на заболяването (при около 95% от случаите). При него шумът в ушите е провокиран най-вече от проблеми с кръвообращението и влошаване на микроциркулацията в зоната на ухото. От ключово значение за справяне с проблема са 3 фактора:

  • заздравяването на фините кръвоносни съдове на вътрешното ухо
  • стимулиране на периферното кръвообращение
  • подобряване течливостта на кръвта

За успешно и трайно лечение на субективен тинитус може да се разчита на мощната комбинация от биофлавоноиди в Ентан / Entan®. Съставът на Ентан е изцяло природен – екстракт от Гинко билоба и проантоцианидин. Допълващият се ефект на двете съставки допринася за заздравяване на всички кръвоносни съдове, повишава течливостта на кръвта и стимулира микроциркулацията в периферните зони на тялото.

 

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: