нарушена микроциркулация

Тинитус (шум в ушите) – кои са двете форми на страданието?

Тинитус е медицинското название на един от най-често срещаните слухови проблеми – т.нар. шум в ушите. Типът на шума може да бъде най-разнообразен – звънене, бучене, пищене. Характерното е, че шумът е упорит и персистира – може да отсъства за кратко, но неизменно се появява пак. В някои случаи постоянният шум в ушите води до сериозно влошаване и дори до временна загуба на слуха.

Тинитус – прояви и разпространение на състоянието

Страдащите от тинитус трудно фокусират вниманието си изцяло върху определени дейности, възможно е да имат и проблеми със съня. Затова състоянието често е придружено от оплаквания като влошена концентрация, виене на свят, трудно комуникиране с околните, главоболие.

В отделните случаи шум може да се появи само в едното или и в двете уши. От тинитус страдат хора на всякаква възраст, но децата рядко са сред засегнатите. Разпространението на заболяването не се влияе от раса и пол. Най-интересните данни обаче идват от проучване, което показва, че помощ търсят едва около 20% от засегнатите, независимо от това, че заболяването сериозно влошава начина им на живот. Това е притеснителна статистика, тъй като в болшинството от случаите шумът в ушите може да се елиминира успешно. От ключово значение при лечение на тинитус е да се определи точната форма на страданието.

2 форми на тинитус – особености на лечебния подход

Успешното справяне с шума в ушите изисква да се определи точната форма на заболяването. Именно от това зависи изборът на лечебен подход. Разглеждат се 2 форми на тинитус:

1. Обективен шум в ушите

2. Субективен шум в ушите

Обективен тинитус се диагностицира при само 5% от случаите. При тях шумът в ушите е провокиран от реално повлияване на тъпанчевата мембрана. Шумът се усеща от пациента, но е ясно доловим и за лекаря при провеждане на преглед. Овладяването на това състояние изисква справяне с различните подлежащи причини. Най-често това са проблеми със съкращенията на гладкомускулните влакна в съдовите стени.

Субективен тинитус е по-често срещаната форма на заболяването (при около 95% от случаите). При него шумът в ушите е провокиран най-вече от проблеми с кръвообращението и влошаване на микроциркулацията в зоната на ухото. От ключово значение за справяне с проблема са 3 фактора:

  • заздравяването на фините кръвоносни съдове на вътрешното ухо
  • стимулиране на периферното кръвообращение
  • подобряване течливостта на кръвта

За успешно и трайно лечение на субективен тинитус може да се разчита на мощната комбинация от биофлавоноиди в Ентан/Entan®. Съставът на Ентан е изцяло природен – екстракт от Гинко билоба и проантоцианидин. Допълващият се ефект на двете съставки допринася за заздравяване на всички кръвоносни съдове, повишава течливостта на кръвта и стимулира микроциркулацията в периферните зони на тялото.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

17

Коментари

avatar