лечение на шум в ушите
Време за четене: ... минути
4.7
(3)

Лечение на шум в ушите – то включва различни възможности, а коя ще изберете вие? За съжаление, няма универсална терапия за цялостно лечение на шум в ушите, но пък може сами да облекчите симптомите. А, когато става въпрос за подходи на лечение, трябва да се вземат предвид много фактори – причини за и сила на шума. В допълнение, много пациенти страдат още от тревожни разстройства и депресия.

Възможни причини за шум в ушите

Шумът в ушите се смята, че е причинен от дисфункция, засягаща периферната и централната част на слуха. Засега, науката приема, че една от причините за развитието на такъв шум в ушите е хиперактивността на невроните, задействащи се синхронно в различни места на слуховия апарат. Тази необичайна активност води до звуци, възприемани като познатия “шум в ушите”. Фактори като съдови нарушения – стеснения и запушвания, също могат да са отговорни за него. Ако те могат да бъдат коригирани, то шумът в ушите може да бъде излекуван.

Симптоми и лечение на шум в ушите

Засегнатите забелязват шума в едното или двете уши, или в средата на главата – сравнително тих, но изключително неприятен. Постоянният шум в ушите представлява също огромен стрес. Физическото натоварване, стресът и повишената консумация на алкохол засилват симптоматиката. А, звъненето в ушите е особено неприятно през нощта и често води до нарушения на съня.

Упражненията и спокойствието помагат за намаляване на стреса. Ако търсите алтернативни възможности за лечение на шум в ушите, то може да опитате упражнения или пък йога, които биха могли да донесат облекчение, намалявайки нивата на стрес. Когато спортувате, хормоните на стреса като адреналин и кортизол се разграждат и освобождават ендорфини – хормони на щастието. А, това повишава благосъстоянието на тялото и го отпуска. Физическата активност облекчава съпътстващите симптоми като вътрешно безпокойство, депресия и затруднена концентрация. А, друга възможност за лечение на шум в ушите е акупунктурата, за която ще научите в някоя от следващите ни статии.

  • Лечението на шум в ушите може да се спомогне от слушането на музика. Когато тоновете са съобразени с шума в ушите, те могат да върнат отговорните за това слухови клетки към баланса.
  • Упражнения – както споделихме, движението ще помогне и в този случай, а заради това сме подготвили няколко упражнения за лечение на шум в ушите, които може да опитате у дома.

Лечение на шум в ушите чрез упражнения

Първото упражнение ще укрепне челюстите ви. Седнете или се изправете – по желание. Сложете средни пръсти върху челюстта, в зоната пред ухото. Упражнявайте лек натиск и едновременно с това движете леко долната челюст – напред, назад, след това наляво и надясно, а накрая – нагоре и надолу. Изпълнявайте упражнението в рамките на 1 до 2 минути.

Следващото упражнение също е лесно за изпълнение. Отново може да сте в седнало или изправено положение, но сега ще отпускаме мускулите на главата. Поставете палци зад ушите, където е изпъкналата част на черепа, а с останалите пръсти “хванете” тила си. А, сега – завъртете главата плавно, наляво и надясно, със среден натиск от страна на палците. Правете това упражнение в рамките на 1 до 2 минути.

И за финал – отпуснете дъвкателните си мускули. Отново – седнете или се изправете, както е по-удобно за вас. Притискайте с палеца и отворете уста надолу, след това затворете и повторете. Изпълнявайте го за около 3 минути.

Лечение на шум в ушите с помощта на комплексно средство

Ентан / Entan® – средство, борещо се срещу шума в ушите, благодарение на комбинацията си от естествени биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Формулата на продукта съчетава биофлавоноидни съединения – флавон гликозиди и терпин лактони, както и проантоцианидин, а те също подобряват кръвообращението към вътрешното ухо. Напълно безопасен с отлична поносимост и подходящ за продължителна употреба. Иновативната му фармацевтична форма, а именно растителни капсули (VGcaps) го превръща в удачен избор дори за вегани и вегетарианци.

Може да го откриете в аптечната мрежа, какво и онлайн в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: