бучене в ушите
Време за четене: ... минути
5
(3)

Идентифицирани са гени, които имат отношение към бучене в ушите (тинитус) – често срещано оплакване сред млади и възрастни хора. Откритието е на екип от учени, начело с д-р Хосе Антонио Лопес Ескамес от катедрата по Хирургия в Университета в Гранада (UGR), Испания. Резултатите са публикувани в рецензираното научно списание с отворен достъп EBioMedicine. Изследването е извършено в сътрудничество с редица центрове в Испания, Швеция, Обединеното кралство и Люксембург. То е част от дисертацията на Сана Аманат. Тя е докторант в програмата по Биомедицина в Университета в Гранада и европейския Център за интердисциплинарни изследвания на тинитус.

Повече за връзката на гените с бучене в ушите според проучването

Изследователите установяват мутации в гените ANK2 и TSC2 при пациенти с болест на Мениер и силен шум в ушите.

Тук отваряме една скоба с уточнението, че:

Пак се връщаме не изследването – резултатът е потвърден при шведски пациенти с тинитус, но не и при епилептици

„Данните от проучването показват, че протеините, синтезирани от гените ANK2 и TSC2 биха могли да доведат до реорганизиране на връзките между невроните. Това на свой ред е предпоставка за поява на шум в ушите. В допълнение генът ANK2 има връзка с аутизма. Въпросното нарушение в развитието, което засяга комуникационните и социалните умения на човек, също е свързано с повишена чувствителност към шум“. На това обръща внимание главният автор на изследването д-р Хосе Антонио Лопес Ескамес. Той вярва, че изучаването на силен шум в ушите при различни заболявания ще доведе до:

  • дешифриране на молекулярни механизми на действие
  • осъществяване на ранна диагностика
  • прилагане на ново лечение

Докато това се случи, видни наши специалисти препоръчват за овладяване на периферни съдови проблеми като бучене в ушите…

Ентан/Enta® – универсален съдов протектор, който подобрява кръвообращението към вътрешното ухо. Продуктът представлява пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони, проантоцианидин) с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Действието на продукта при пациенти с шум в ушите и световъртеж е научно доказано. Обективните изследвания и проведените тестове показват пълно елиминиране на субективните оплаквания при 8 от 10 пациенти след двумесечен прием. Колкото по-продължителен е приемът, толкова по-голямо подобрение се отчита особено при хора с придружаващи заболявания. Това дава основание на учените да заключат, че е уместно продуктът да се използва широко в оториноларингологията.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: