Хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК)

Хронична артериална недостатъчност на крайниците
4.7
(133)

Хронична артериална недостатъчност на крайниците – увод

Хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК) е често срещано патологично състояние. Наред с хроничната венозна недостатъчност (ХВН) то е сред най-разпространени съдови заболявания у нас. Основната група потърпевши са мъже в зряла възраст.
Срещат се различни форми на ХАНК, при които кръвоснабдяването на крайниците е нарушено в различна степен. Засегнати са предимно краката. Най-често срещаната форма на ХАНК е клаудикацио интермитенс – състояние, известно още като периодично накуцване.

Хронична артериална недостатъчност на крайниците – причини

За ХАНК се говори, когато е налице увреждане на главните артерии в крайниците или на техни разклонения. Увреждането на артериите намалява притока на кръв към тъканите на крайника. Най-чувствителни към намаленото снабдяване с кислород и хранителни вещества са мускулите. Ето защо именно мускулни оплаквания са сред основните симптоми на ХАНК.
Характерно е, че увреждането на артериите при ХАНК не засяга артериите в цялата им дължина, а само отделни техни участъци. Увреждането може да се изразява във възпаление на съдовите стени, отлагане на плаки по тях, стесняване на просвета им и др. До подобни проблеми и развитие на ХАНК водят основно следните заболявания:

 • атеросклероза
 • висок холестерол
 • повишени триглицериди
 • вродени аномалии на артериите
 • артериален аневризъм
 • хронични възпаления на съдовите стени
 • диабет
 • затлъстяване и заседнал начин на живот

Тези състояния са основните причини за последващо развитие на ХАНК. Страдащите от тях попадат в групата на най-застрашените от поява на ХАНК.

Въпреки, че мъжете са по уязвими от сърдечно-съдови заболявания, жените имат лек превес при развитие на ХАНК. Възрастта също е фактор за развитие на заболяването. Най-засегнати са хората над 60 г. възраст.

Хронична артериална недостатъчност на крайниците – симптоми

Симптомите на ХАНК се проявяват основно с оплаквания, засягащи краката. Това са:

 • периодично накуцване (основен симптом на най-честата форма на ХАНК – клаудикацио интермитенс)
 • болки в краката, най-вече в мускулите. Появява се главно при ходене, изкачване и слизане по стълби
 • нетипично бързо избледняване на крайника при вдигането му нависоко
 • студени крайници
 • трудно усещане на пулс в артериите на крайниците

Отделни стадии на ХАНК

Хроничната артериална недостатъчност на крайниците може да се развива и влошава в продължение на години, без да предизвиква оплаквания. Изброените симптоми се появяват обикновено в по-напредналите стадии, при сериозно нарушение в оросяването на крайниците.

Разглеждат се 4 стадия в развитието на ХАНК. При напредване на болестта се преминава през следната градация на оплакванията:

 • първоначално съдовите увреждания са безсимптомни и може да се открият само при изследване
 • по-късно се появяват болки в засегнатия крайник при ходене. Дължат се основно на прогресиращите проблеми с кръвообращението в зоната на мускулите.
 • състоянието на съдовете се влошава още повече, а болката се появява вече и в покой. Периферното артериално налягане постепенно спада.
 • в последния стадии се появяват трофични рани по периферните зони на крайника, най-вече по пръстите. Губи се окосмяването, ноктите се начупват, появява се некроза по кожата.

Хронична артериална недостатъчност на крайниците – лечение

Лечението при отделните форми на ХАНК, включително при клаудикацио интермитенс, зависи от стадия на заболяването. От ключово значение е ранното диагностициране. Поради тази причина хората от групите на най-предразположените към развитие на ХАНК трябва периодично да проследяват състоянието си. При признаци на заболяване е необходима консултация със съдов хирург или ангиолог.

Лечението може да бъде хирургично или нехирургично.

Редица проучвания показват благоприятния ефект от комбинирания прием на биофлавоноиди и проантоцианидин. Именно въз основа на тази комбинация е създаден универсалният съдов протектор Ентан/Entan®. Всяка негова капсула доставя на организма 40 mg екстракт от Гинко билоба с високо съдържание на биофлавоноиди и 80 mg проантоцианидин. Активните съставки взаимно допълват и усилват действието си. Благодарение на перфектния синхрон помежду им Ентан оказва благотворен ефект върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Повлиява благоприятно кръвоснабдяването на крайниците, заздравява и възвръща еластичността на кръвоносните съдове. Намалява усещането за тежест и умора в краката.

Ефектът на Ентан е научно доказан

Данните от проведено изследване при пациенти с ХАНК сочат следните ползи от приема му:

 • извървяното разстояние се подобрява при 67% от пациентите
 • болката при покой се подобрява при всички пациенти (100%)

Това превръща Ентан в перфектно средство за допълващо лечение на ХАНК в различните ѝ форми.

Колкото по-дълго се приема Ентан, толкова по-добри ефекти има. За постигане на оптимални резултати се препоръчва редовен и продължителен прием по 1 растителна капсула до 3 пъти на ден, след хранене.

Ентан има отлична поносимост и е практически безвреден. Съставът му е 100% натурален. Не съдържа изкуствени овкусители и консерванти. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба. Предлага се в иновативни VGcaps (растителни капсули). Те не съдържат желатин и са подходящи за вегани, вегетарианци и постещи. Ентан се предлага в два вида опаковки. Наличен е под формата на флакон с 30 растителни капсули и на 3 блистера с по 10 растителни капсули.

Ентан е достъпен в аптечната мрежа в цялата страна, в магазини „Здраве и природа“ и онлайн на www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 133

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Абониране за бюлетин