рейно болест
Време за четене: ... минути
0
(0)

За страдащите от болест на Рейно, както е популярното наименование на синдром на Рейно, смяната на сезоните няма никакво отношение към обичайното изстудяване на крайниците. Ръцете и краката на тези хора са постоянно студени поради нарушено кръвообращение в периферните зони на тялото. Физиологичната причина за заболяването, все още не е ясна. За сметка на това медицинската литература съдържа изчерпателна информация за обстоятелствата, при които за пръв път то е описано, и за начините за овладяването му.

Морис Рейно и „неговата“ болест

През 1862 г. френският невролог Морис Рейно пръв описва случай на група пациенти, страдащи от транзиторни исхемични атаки. Това са краткотрайни епизоди на неврологична дисфункция. Те се характеризират със смущения в кръвообращението на крайниците вследствие на външни фактори като студ и стрес. Оттогава словосъчетанието „болест на Рейно“ се използва за дефиниране на болестно състояние. При него в резултат на лошо кръвообращение кожата на крайниците става мъртвешки бледа или придобива синкав нюанс. Потърпевшите често усещат изтръпване, мравучкане и дори сковаване на засегнатите периферни части от тялото. При неглижиране на симптомите, може да се стигне до тъканни и клетъчни промени с некроза и улцерации (язви) по поразените участъци.

Мерки за справяне със синдром на Рейно

  • Стресът е един от основните провокиращи фактори за поява на болест на Рейно. Ето защо е добре той да се избягва. В случаите, в които това е невъзможно, негативните емоции трябва да се овладеят. За целта могат да помогнат медитиране и йога техники за отпускане, както и успокояваща музика.
  • Препоръчително е храните и напитките, съдържащи кофеин, да се изключат от менюто. По този начин се намалява рискът от нарушения в кръвообращението и стесняване на кръвоносните съдове.
  • Системната злоупотребата с алкохол и цигари също е значим рисков фактор за влошаване на заболяването и обостряне на симптомите. Именно поради това е необходимо тези вредни навици да се изкоренят.

Природата в помощ на потърпевшите от болест на Рейно

Освен придържане към природосъобразен начин на живот специалистите препоръчват на хората, страдащи от болест на Рейно, да полагат достатъчно грижи за укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението. За целта могат спокойно да се доверят на универсалния съдов протектор Ентан / Entan®. Той е първият природен продукт у нас, който благоприятства дейността на цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Поради това намира широко приложение в терапията на редица съдови заболявания. Мощната комбинация от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин в състава му стимулира кръвотока и благоприятства кръвооросяването на крайниците.

Ентан има отлична поносимост и е практически безвреден. Подходящ е за вегани и вегетарианци.

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: