разширени вени при млади хора
Време за четене: ... минути
5
(3)

Въпреки че обикновено свързваме появата на разширени вени с напредването на възрастта, проблемът при млади хора е по-широко разпространен, отколкото предполагаме. Вярно е, че обикновено оплакванията са по-сериозни след 50-годишна възраст. Причината е по-продължителното влияние на факторите от околната среда, които са предпоставка за развитие на разширени вени. Затова специалистите препоръчват, ако има предразположеност към състоянието, да се вземат своевременни мерки за превенция на проблема, което значително може да облекчи тежестта на симптомите в бъдеще.

Фактори, които са предпоставка за разширени вени при млади хора

Тъй като никой не е застрахован от развитието на разширени вени, е добре да знаем кои са потенциалните „виновници“ за появата на състоянието.

Наследствена предразположеност

Една от най-сериозните предпоставки за развитие на разширени вени е генетичната предразположеност. Статистиката сочи, че при хората с фамилна анамнеза за състоянието рискът от появата на разширени вени е двоен. Обяснението е, че общата слабост на съединителната тъкан, която се характеризира с понижен тонус на венозните стени, може да се унаследи.

Бременност

Въпреки че разширените вени засягат както жени, така и мъже, има един период от живота на дамите, когато те са в повишен риск. Става въпрос за бременността – около 80% от бъдещите родилки страдат от разширени вени докато износят плода.

Обяснението е, че когато жената е бременна, се увеличава натиска, който оказва матката върху големите кръвоносни съдове. В допълнение наддаването на килограми също повишава риска от появата на разширени вени. Добрата новина е, че в повечето случаи проблемът изчезва след раждането или поне оплакванията значително намаляват.

Продължително стоене на крак – води до разширени вени и при млади хора

Хората, чиято професия изисква продължително стоене на крак, като фризьори, сервитьори, медицински работници и др., са рискова група за развитие на разширени вени, като често първите симптомите започват да се усещат на младини. Причината е, че когато стоим прави дълго време, венозното налягане в долните крайници се покачва и кръвообращението се влошава.

Наднормено тегло

Излишните килограми също увеличават двойно риска от развитие на разширени вени. Когато телесната маса е по-висока, натискът върху долните крайници нараства и венозното налягане е по-голямо. В допълнение затлъстяването често е придружено от липса на двигателна активност. Обездвижването води до застой на кръвта в крайниците и повишава опасността от поява на разширени вени.

Природно средство за превенция и овладяване на разширени вени, както сред възрастни, така и при млади хора

Ако спадате към някоя от изброените групи, предразположени към развитие на разширени вени, специалистите у нас препоръчват да се доверите на Ентан / Entan®. Благоприятното въздействие на продукта се дължи на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди, които се грижат за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри, лимфни съдове. Редовният прием снабдява организма с оптимално количество високопречистен екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин, най-мощният антиоксидант, познат на човечеството. Резултатът е повишен венозен тонус, по-добра еластичност и здравина на стените на кръвоносните съдове и по-добро кръвообращение в долните крайници. Дозировката е по 3 капсули дневно, като няма данни за противопоказания дори при дълговременна употреба.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: