при разширени вени
Време за четене: ... минути
5
(8)

При разширени вени лечението не бива да се отлага. Ето защо в редовете по-долу ще дадем ценни съвети за преодоляване на оплакването. Преди това обаче нека да навлезем бързо в проблематиката.

При разширени вени – какво трябва да знаем?

Вените на долните крайници имат много малки клапи. Те подпомагат придвижването на кръвта нагоре. Функционалността на клапите зависи от здравината на изграждащата ги съединителна тъкан. Еластичността ѝ е генетично обусловена. Тя постепенно намалява с напредване на възрастта. Ако в клапите има застой на кръв, се оказва натиск на венозните стени и се получават разширени вени. Появява се чувство на тежест в краката, постоянна умора и болка, подуване. Симптомите на разширени вени се утежняват при продължителен изправен стоеж. Нощем внезапно могат да се появят мускулни спазми на долните крайници.

Началните симптоми на разширени вени не бива да се подценяват

Повърхностните разширени вени могат да причинят субективен дискомфорт, без да доведат до болка. Това обаче не означава, че проблемът трябва да се неглижира. Пренебрегването на варикозните вени крие риск от неприятни последици:

  • с течение на времето може да се стигне до възпаление на видоизменените вени
  • разширените вени водят до подуване на краката, което може да се влоши и да се появят рани
  • при по-тежки случаи във венозните възли се образуват съсиреци (тромби) на фона на хронично възпаление
  • при голямо разширение на вените е възможно да се появи кръвотечение

Полезни съвети при разширени вени

При разширени вени трябва да се вземат навременни мерки. Важно е да се отбележи, че дори след извършен курс на лечение е възможно отново да се появят венозни разширения. Ето защо е добре да се спазват следните препоръки:

„Не“ на обездвижването

Продължителното стоене в една поза и обездвижването трябва да се избягват. Те водят до венозна хиперемия – състояние, което предизвиква увеличено местно кръвонапълване и увеличаване натиска на венозните стени.

„Да“ на здравословното тегло

Добре е при разширени вени да се поддържа нормално телесно тегло. По-малкото килограми означават по-малко напрежение върху кръвоносните съдове.

Ефективното природно решение при разширени вени

Универсалният съдов протектор Entan®/Ентан има доказана клинична ефективност за справяне с всички симптоми при разширени вени. Именно поради това специалистите у нас горещо го препоръчват на потърпевшите.

Рационалната комбинация от биофлавоноиди в състава на Ентан действа благотворно върху стените на кръвоносните съдове и не позволява образуването на кръвни съсиреци. Установено е, че при редовен и продължителен прием Ентан укрепва кръвоносните стени, като заздравява колагена и еластина в тях. Освен това подобрява кръвоснабдяването на крайниците и повишава венозния тонус.

Ентан има отлична поносимост и е практически безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба. Приема се до 3 капсули на ден, като минималния период на прием е 3 месеца.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 8

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: