разширени вени диета
Време за четене: ... минути
5
(1)

Ново изследване, публикувано в Frontiers in Nutrition разглежда риска от разширени вени и при двата пола в зависимост от това дали се спазва вегетарианска диета или такава със съдържание на месо. Съдовото заболяване се характеризира с образуване на разширени, изпъкнали, видими подкожни вени, най-често на краката. Разширените вени са хронично състояние, което обикновено се задълбочава с времето и може да влоши качеството на живот. Рисковите фактори включват възраст, бременност, затлъстяване, продължителен престой на крак или в седнало положение, и вдигане на тежести. Голям брой доказателства показват, че вегетарианската диета намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и свързаната с тях смъртност. В следващите редове споделяме как влияе растителното хранене върху патогенезата на разширените вени.

Повече за проучването

За целите на проучването изследователите разглеждат данните на 9 905 възрастни участници, взети от Тайванската биобанка. Екипът разполага с информация за честотата на разширени вени сред участниците и други фактори от начина на живот. Те включват спазване на вегетарианска диета, консумация на алкохол, тютюнопушене и физическа активност, както и възраст, образователни нива и професия. За спазване на вегетарианска диета се приема храненето на този режим през последните шест месеца. Учените изчисляват и индекс на телесна маса на участниците, за да ги категоризират в групи с нормално, поднормено, наднормено тегло и затлъстяване.

Резултатите показват интересна зависимост за риска от разширени вени при спазващите вегетарианска диета

Независимо от начина на хранене, жените са в по-голяма опасност от развитие на разширени вени спрямо мъжете. Но резултатите от експеримента показват, че мъжете, които следват вегетарианска диета, са изложени на по-голям риск от развитие на разширени вени, отколкото тези, които се хранят разнообразно.

Относно повишения риск от разширени вени при жени, потенциални „виновници“ са половите хормони и бременността. Предишни проучвания свидетелстват за благоприятните ефекти на вегетарианската диета върху различни аспекти на човешкото здраве, като гликемичен контрол, намаляване на липидите, кръвното налягане и риск от атеросклероза. Но констатациите от настоящото проучване са в контраст с тези наблюдения. Всъщност резултатите показват, че мъжете вегетарианци са близо два пъти по-предразположени към развитие на разширени вени, спрямо консумиращите всички храни. Причините за тази негативна зависимост не са ясни. Но учените предполагат, че връзката може да се дължи на ниските нива на серумен феритин при мъжете вегетарианци. Растителното хранене се свързва с повишен риск от дефицит на желязо и произтичащите от липсата здравословни проблеми.

Природно решение срещу разширени вени и за двата пола

За овладяване на разширените вени пациентите у нас могат да разчитат на Ентан / Entan®. Този универсален съдов протектор е разработен специално с грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. В природния състав на продукта са съчетани естествени биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони, проантоцианидин) с мощно влияние върху кръвоносните съдове и венозното кръвообращение. Редовният прием на продукта облекчава тежестта, болката и отока в краката. Натуралното средство е с доказан ефект и висок профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти, дори при дълговременна употреба. Действието на продукта е подсилено от иновативната фармацевтична форма, в която се предлага – изцяло растителни капсули (VGcaps). Подходящ е за прием от вегани и вегетарианци.

Може да закупите от аптеките в страната или на един клик разстояние от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: