храни богати на флавоноиди
Време за четене: ... минути
5
(1)

Резултатите от ново проучване показват, че хората, които консумират повече храни, богати на флавоноиди, имат по-ниско кръвно налягане. Обяснение за връзката между флавоноидите и кръвното, изследователите намират в чревната микробиота.

Ползи от консумацията на храни, богати на флавоноиди

Консумацията на храни, богати на флавоноиди, може да ни предпази от развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет и злокачествени образувания. Флавоноидите са вид антиоксиданти, които се откриват в състава на горски плодове, ябълки, круши, а също и в черния шоколад. Според ново проучване съвкупността от бактерии в стомашно-чревния тракт, наричани още чревна микробиота, е частично отговорна за благоприятния ефект на флавоноидите върху кръвното налягане.

По-конкретно анализът на учените установява, че дневната консумация на повече от 80 грама горски плодове (това се приема за една порция), намалява систолното кръвно налягане с 4,1 mmHg. Систола е фазата на изтласкване на кръв от сърцето, а диастола – фазата, когато сърцето се пълни с кръв. При отчитане на кръвното налягане първото число показва систолната стойност, а второто диастолната. За здравословно кръвно налягане се приема около 120/80 mmHg.

„Консумацията на 1,5 порции горски плодове дневно доведе до съществено намалени стойности на систолното кръвно налягане“, съобщава водещият автор на проучването д-р Ейдън Касиди пред „Мedical News Today“. Този благоприятен ефект се дължи на определен вид флавоноиди, наречени антоцианини. Те са пигментите, отговорни за червения, синия и виолетовия цвят на плодовете като червено грозде, боровинки, касис, къпини и други.

Предишни изследвания установяват, че чревните бактерии имат свойството да разграждат флавоноидите до съединения с мощен защитен ефект върху сърцето. В тази връзка консумацията на храни, богати на флавоноиди оказва влияние върху баланса в чревната микрофлора.

Повече за методите на проучването

За целите на проучването изследователите анализират данните на 904 участника на възраст 25-82 години. Екипът оценява приема на флавоноиди на участниците за предходната година, като използва въпросник, който отразява консумацията на 112 различни храни. За да измерят разнообразието в състава на чревната микрофлора при участниците, учените са използвали техника, която включва секвениране на генетичен материал на бактерии в пробите от изпражнения. За да са достоверни стойностите на кръвното налягане, на участниците са направени три последователни измервания през интервал от 3 минути. Учените взимат под внимание и редица странични фактори, които влияят върху кръвното налягане на участниците като пол, възраст, тютюнопушене, употреба на лекарства, физическа активност и семейна анамнеза за коронарна артериална болест.

Резултатите показват по-ниско систолно кръвно налягане при консумацията на следните продукти, богати на флавоноиди – горски плодове, ябълки, круши и червено вино. Но няма данни за понижаване в стойностите на диастолното налягане. Също така при участниците, които са консумирали повече богати на флавоноиди продукти се наблюдава по-голямо разнообразие от чревни бактерии.

Предстои да се изследва кои точно бактерии от чревната микрофлора помагат за метаболизирането и разграждането на флавоноидите до съединения със силно благоприятен ефект върху сърдечно-съдовото здраве.

За здрава сърдечно-съдова система се доверете на природен продукт с мощен ефект върху кръвоносните съдове

Ентан / Entan® е универсален съдов протектор, който се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система. Този изцяло природен продукт съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди, терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Осигурява грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове и подобрява циркулацията и течливостта на кръвта. Редовният прием спомага за стабилизиране на високото кръвно налягане в дългосрочен план.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: