периферна съдова болест
Време за четене: ... минути
5
(1)

Периферна съдова болест е състояние, при което кръвообращението в периферните зони на тялото е нарушено и до тях не достигат достатъчно кислород и хранителни вещества. В дългосрочен план периферната съдова болест крие рискове от увреждане на тъканите в засегнатите зони. Важно е да се отбележи, че състоянието е прогресивно и не отшумява от само себе си. За забавяне на прогресията му се изискват специфични мерки за укрепване на кръвоносните съдове и стимулиране на кръвообращението.

От периферна съдова болест страдат милиони хора по света. Причините за развитие на заболяването са много и разнообразни. Отчитат се и няколко фактора, които значително повишават риска от периферна съдова болест, които ще бъдат тема на настоящата публикация. Ще посочим и доказано ефикасно средство за дългосрочно забавяне на прогресията и овладяване на заболяването.

Периферна съдова болест – рискови фактори

Статистиката сочи, че по-голяма част от засегнатите от периферна съдова болест са мъже. Болшинството от тях са на възраст над 50-години. Полът и възрастта предразполагат към това заболяване, но има още няколко странични фактора, които допълнително засилват влиянието им.

Периферна съдова болест застрашава най-сериозно хората, които:

  • имат висок лош холестерол и триглицериди и нисък добър холестерол
  • страдат от диабет (тип 1 или тип 2)
  • имат високо кръвно налягане
  • пушат редовно
  • не са физически активни
  • имат фамилна обремененост и роднини, страдащи от съдови заболявания

Рисковите фактори за развитие на периферна съдова болест са кумулативни, т.е. негативният им ефект се натрупва с времето. Излагането на повече от един от тях не само увеличава риска от заболяването, но и значително утежнява симптомите му. Хората, изложени на тези фактори, е добре да полагат профилактични грижи за съдовете си и да обръщат сериозно внимание още при първи симптоми на периферна съдова болест или друг съдов проблем.

Периферна съдова болест – терапевтичен подход

Благоприятен ефект за овладяване на периферна съдова болест има природният продукт Ентан / Entan®. Много научни проучвания доказват ефективността на Ентан по отношение стимулирането на кръвната циркулация и подобряване на периферното кръвообращение.

Ентан действа добре върху стените на всички кръвоносните съдове, включително най-малките капиляри в периферните зони на тялото. Предотвратява слепването между тромбоцитите и подобрява течливостта на кръвта. Всичко това помага за по-пълноценно кръвоснабдяване на крайниците и облекчаването на симптомите на периферна съдова болест. Така действието на Ентан редуцира влиянието на посочените по-горе фактори, влияещи негативно на кръвоносните съдове и кръвообращението.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: