намаляване на високо кръвно
Време за четене: ... минути
5
(3)

Методът майндфулнес е от полза за намаляване на високо кръвно. Това установява проучване на изследователи от университета „Браун“ в гр. Провидънс, САЩ. Резултатите от него са представени на научните сесии на Американската кардиологична асоциация (AHA) в Чикаго през 2022 г.

Намаляване на високо кръвно с майндфулнес

Майндфулнес е вид наблюдение и осъзнаване, което е изключително ефективно за постигането на баланс между тялото и съзнанието.

Сега към изследването – то е проведено между юни 2017 и ноември 2020 г. Обхваща 200 възрастни от гр. Провидънс с високо кръвно налягане.

За високо кръвно се приема това, при което стойностите на систоличното налягане са над 120 mm/Hg, а на диастоличното – над 80 mm/Hg.

Доброволците са мъже (415) и жени (59) на средна възраст 59 години. 81% са от бялата раса, а 73% са завършили колеж.
Приблизително половината участници са разпределени на случаен принцип в група, където получават повишени грижи.
Останалите са част от програма, наречена „Понижаване на артериалното налягане чрез майндфулнес“ (MB-BP).

Хората, получаващи повишени грижи, присъстват на 8 групови срещи с продължителност 2,5 часа всяка и на 7,5-часов излет.
Хората, които практикуват майндфулнес, го правят поне 45 минути дневно, 6 дни в седмицата.

Шест месеца след началото на изследването резултатите са впечатляващи

При практикуващите майндфулнес систоличното налягане спаднало средно с цели 5,9 пункта, а при получаващите повишени грижи – само с 1,4. Не са установени значими промени в стойностите на диастоличното налягане на изследваните лица от двете групи.

От проучването става ясно също, че хората, които практикуват майндфулнес, са повишили значително физическата си активност.

Впечатление прави още нещо. Хората, които практикуват майндфулнес, са по-склонни да приемат храни, полезни за сърцето. Освен това те по-добре управляват стреса и са по-концентрирани в ежедневните задачи.

Още нещо иновативно за намаляване на високо кръвно

Ентан / Entan® перфектно допълва ефекта от техниката майндфулнес върху кръвното налягане. Благодарение на пълната и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди с мощен ефект върху съдовете той подобрява микроциркулацията и течливостта на кръвта. Резултатът е подобрени и стабилизирани стойности на кръвното налягане.

Една капсула съдържа прецизно дозирани и високопречистени биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони).

Продуктът е практически безопасен и с научно доказан ефект. Над 10 клинични проучвания свидетелстват за благотворния му ефект върху съдовата патология. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозировката може да се адаптира според индивидуалното състояние на пациента и приема на други лекарствени средства.

Предлага се в аптеките в страната без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg. Доставката е безплатна при поръчка над 60 лв.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: