Мезентериална тромбоза

Мезентериална тромбоза – причини, симптоми, защита

4.6
(7)

Т.нар. мезентериална тромбоза е рядко срещано, но животозастрашаващо състояние. Тя е една от основните последици при хронични и нелекувани проблеми с кръвоносните съдове.

За мезентериална тромбоза се говори, когато някоя от основните вени, отвеждащи кръв от червата, бъде запушена от тромб. Кръвообращението в зоната на червата се блокира, а последиците може да са фатални. Това е причина мезентериалната тромбоза да се означава и като инфаркт на червата.

Мезентериална тромбоза

Причини. Към мезентериална тромбоза предразполагат някои специфични състояния като:

  • апендицит (възпаление на придатъка на сляпото черво)
  • дивертикулит (дивертикулоза на червата)
  • панкреатит (възпаление на панкреаса)

Като основна причина за мезентериална тромбоза обаче се посочват хроничните проблеми с кръвообращението и влошеното състояние на съдовете. Най-висок риск от заболяването съществува при хората, чийто тромбоцити са с повишена склонност към агрегиране (слепване) по между си. Това налага те да вземат мерки за подобряване течливостта на кръвта и намаляване на тромбоцитната агрегация.

Симптоми. Оплакванията при мезентериална тромбоза са остри и тежки. Най-често включват:

  • болки в коремната област, които се засилват след хранене
  • подуване на стомаха
  • диария
  • треска
  • повръщане

При поява на повече от един от горепосочените симптоми винаги трябва да се има предвид и вероятността да се касае за инфаркт на червата и да се вземат спешни мерки.

Прогнози при мезентериална тромбоза. Благоприятният изход при това състояние зависи от 2 фактора – премахването на причините за появата му и навременната реакция. Само така може да се избегнат животозастрашаващите усложнения. От ключово значение е и профилактиката за поддържане на нормалното кръвообращение и течливост на кръвта.

Профилактика на мезентериална тромбоза

Природният продукт Ентан / Entan® действа като комплексен и универсален съдов протектор, на който може да се разчита за профилактика на това сериозно заболяване. Положителният ефект се дължи на 2 изключително благоприятни действия на Ентан:

  • повлиява добре вътрешния слой (ендотел) на кръвоносните съдове и неговите функции. Така намалява значително риска от образуване на тромби
  • възпрепятства агрегирането на тромбоцитите и подобрява течливостта на кръвта. Това е изключително важно за редуциране риска от тромбози

Ентан е безопасно и доказано ефективно средство за профилактика на всякакъв тип съдова патология, включително мезентериална тромбоза.Поръчка на ЕнтанПоръчка на Ентан

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 7

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
11
x
До 26% намаление на ЕНТАН