Мезентериална тромбоза

Мезентериална тромбоза – причини, симптоми, защита

4.4
(5)

Т.нар. мезентериална тромбоза е рядко срещано, но животозастрашаващо състояние. Тя е една от основните последици при хронични и нелекувани проблеми с кръвоносните съдове.

За мезентериална тромбоза се говори, когато някоя от основните вени, отвеждащи кръв от червата, бъде запушена от тромб. Кръвообращението в зоната на червата се блокира, а последиците може да са фатални. Това е причина мезентериалната тромбоза да се означава и като инфаркт на червата.

Мезентериална тромбоза

Причини. Към мезентериална тромбоза предразполагат някои специфични състояния като:

  • апендицит (възпаление на придатъка на сляпото черво)
  • дивертикулит (дивертикулоза на червата)
  • панкреатит (възпаление на панкреаса)

Като основна причина за мезентериална тромбоза обаче се посочват хроничните проблеми с кръвообращението и влошеното състояние на съдовете. Най-висок риск от заболяването съществува при хората, чийто тромбоцити са с повишена склонност към агрегиране (слепване) по между си. Това налага те да вземат мерки за подобряване течливостта на кръвта и намаляване на тромбоцитната агрегация.

Симптоми. Оплакванията при мезентериална тромбоза са остри и тежки. Най-често включват:

  • болки в коремната област, които се засилват след хранене
  • подуване на стомаха
  • диария
  • треска
  • повръщане

При поява на повече от един от горепосочените симптоми винаги трябва да се има предвид и вероятността да се касае за инфаркт на червата и да се вземат спешни мерки.

Прогнози при мезентериална тромбоза. Благоприятният изход при това състояние зависи от 2 фактора – премахването на причините за появата му и навременната реакция. Само така може да се избегнат животозастрашаващите усложнения. От ключово значение е и профилактиката за поддържане на нормалното кръвообращение и течливост на кръвта.

Профилактика на мезентериална тромбоза

Природният продукт Ентан/Entan® действа като комплексен и универсален съдов протектор, на който може да се разчита за профилактика на това сериозно заболяване. Положителният ефект се дължи на 2 изключително благоприятни действия на Ентан:

  • повлиява добре вътрешния слой (ендотел) на кръвоносните съдове и неговите функции. Така намалява значително риска от образуване на тромби
  • възпрепятства агрегирането на тромбоцитите и подобрява течливостта на кръвта. Това е изключително важно за редуциране риска от тромбози

Ентан е безопасно и доказано ефективно средство за профилактика на всякакъв тип съдова патология, включително мезентериална тромбоза.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.4 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
11
x
Високо кръвно налягане (артериална хипертония)