лошо кръвообращение
Време за четене: ... минути
5
(1)

Лошото кръвообращение означава, че кръвта не протича свободно през съдовете. Това може да се случи изведнъж или постепенно. Проблемите с кръвообращението засягат най-често крайниците. Типичните симптоми включват бледа кожа в засегнатата област, изтръпване и болка при физически усилия, както и студенина. Това се причинява от съдове, които са се стеснили или блокирали от калцификация или кръвни съсиреци. А, в статията ще разберете повече за недоброто кръвообращение.

Къде може да имаме лошо кръвообращение?

Както казахме по-горе, нарушения в кръвообращението възникват, когато кръвта вече не тече свободно през съдовете. А, такива проблеми могат да възникнат в най-различни части на тялото, но най-често засегнати са краката и ръцете. Мозъкът, сърцето, червата или други вътрешни органи, понякога също са засегнати от лошо кръвообращение, а това може да има сериозни последствия.

Например, проблеми със зрението като скотом (нарушение на зрителното поле) или диплопия (двойно виждане) понякога се дължат на нарушения в кръвообращението в очите. Тъканите, органите или крайниците, захранвани от засегнатите съдове, получават по-малко кислород и хранителни вещества. В резултат на това, недостатъчно снабдените органи или крайници са ограничени в своите функции. Ако има трайна липса на кръвообращение, съществува риск тъканта да умре – това се случва например, при инфаркти и инсулти.

Причини и рискови фактори при лошо кръвообращение

Когато имате проблеми с кръвообращението, съдовете се стесняват или дори запушват, а възможни причини за това могат да бъдат:

Атеросклероза – калцирането на артериите е най-честата причина за лошо кръвообращение. Това се случва, когато определени вещества се отлагат по стените на артериите. А, такива отлагания обикновено се образуват в съдови разклонения. Поради силния кръвен поток, стените на съдовете са подложени на голямо напрежение. Така и възникват малки наранявания в тези области, където твърдите частици, транспортирани в кръвта, се задържат, а след това – увеличават с времето. Важно е също да се знае, че атеросклерозата се появява по-често с напредване на възрастта.

Съдова оклузия – понякога проблемите с кръвообращението се дължат на съдово запушване, причинено от кръвен съсирек. Други причини за това са отлепени плаки, мастна или въздушна емболия. Емболията се насърчава от увреждане на съдовата стена и забавен кръвен поток, както и променен състав на кръвта. Съдовото запушване се причинява от кръвен съсирек, появяващ се локално и се нарича тромбоза, а тя също води до лошо кръвообращение.

Васкулитът е възпаление на кръвоносните съдове, но то е доста рядко срещано. Обикновено зад него стоят автоимунни процеси, при които защитната система се обръща сама срещу себе си. В резултат на това се образуват тромби.

А, най-известните рискови фактори водещи до лошо кръвообращение са пушене, високо кръвно налягане, диабет, повишени нива на липиди в кръвта, наднормено тегло, липса на движение и недобра диета.

Лошо кръвообращение – изследвания и диагностициране

Първата стъпка, която съветваме да направите, ако подозирате, че имате лошо кръвообращение е да посетите вашия семеен лекар. Той ще установи причината за намаления кръвоток и при необходимост ще ви насочи към специалист.

Може да направите и тест сами – у дома, ако имате подозрения за недобро кръвообращение. За да направите това, използвайте два пръста, за да стиснете здраво един от пръстите на ръката или краката си в областта на нокътя. В резултат на намаленото кръвообращение, нокътят побелява. Ако минат повече от две-три секунди, докато нокътят отново стане червеникав, т.е. отново потече кръв към него, това е признак за лошо кръвообращение.

И все пак, нека подчертаем, че този тест не замества професионалната медицинска диагностика.

При лошо кръвообращение – вземете необходимите мерки на време

Доброто кръвообращение е стабилна основа за добро здраве. Още при първи признаци на нарушена циркулация на кръвта, започнете прием на Ентан / Entan®. Продуктът съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. А, положителния му ефект в съдовата патология е доказан в различни клинични проучвания. С него ще предпазите вашите вени, артерии, капиляри и лимфни съдове, а също така ще подобрите кръвоснабдяването на мозъка, ретината, крайниците и вестибуларния апарат. Подобрете цялостното си състояние само с помощта на един продукт.

Може да го откриете в аптечната мрежа в страната или в онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: