кръвоносни съдове
Време за четене: ... минути
5
(2)

Всички тъкани и органи в човешкото тяло разчитат на добра циркулация на кръвта и добро кръвообращение, за да са постоянно снабдени с ценни хранителни вещества и кислород, необходими за тяхното функциониране.

Заболяванията на кръвоносната система, като атеросклероза, водят до затруднено преминаване на кръвта през кръвоносните съдове и така се създава риск от сърдечни заболявания като коронарна болест на сърцето и сърдечен удар.

И въпреки че много други фактори могат да повлияят на здравето на кръвоносните съдове, голям негативен ефект оказват определени храни.

Храни, които въздействат негативно на кръвоносните съдове

Храни, богати на натрий

Кръвоносните съдове не се повлияват добре при наличието на натриев хлорид (готварска сол) в храната. Това химическо вещество стимулира задържането на вода в организма, с което се повишава и обемът на кръвта, и кръвното налягане.

Високото кръвно налягане от своя страна увеличава напрежението в артериите и може да доведе до увреждане на малките кръвоносни съдове.

Необходимо е да се ограничи консумацията на преработени и консервирани храни, както и на фаст фууд (бързи храни), които са много богати на натриев хлорид. Редовната консумация на подобен вид храни завишава значително препоръчителната дневна доза трапезна сол.
Максималното препоръчително количество натриев хлорид е 2300 mg дневно или 1500 mg ако страдате от хипертония или сте над 50-годишна възраст.

Храни, които съдържат нитрати

Нитратите са от семейството на химическите консерванти (соли на азотна киселина) и за съжаление увреждат кръвоносните съдове. При прекомерна консумация на храни, богати на нитрати, се повишава рискът от атеросклероза.

Атеросклеротичните плаки не само че стесняват кръвоносните съдове и възпрепятстват кръвния поток, но също така правят артериите по-крехки и податливи на увреждане.

Избягвайте:

  • преработени меса, колбаси и пушени меса
  • зеленчуци – най-вече маруля, спанак, пресен чесън, зелен лук, червено цвекло и др.

Храни, съдържащи транс мазнини

Някои видове мазнини, които редовно консумираме с храната, оказват негативен ефект върху кръвоносните съдове. Вредните транс мазнини повишават нивата на лошия LDL холестерол, който води до натрупване на плака и запушване на кръвоносните съдове. Това от своя страна може да доведе до развитие на опасната съдова болест атеросклероза.

Препоръки за чисти кръвоносни съдове и превенция на атеросклероза

Движението и подходящият хранителен режим, лишен от вредни и увреждащи кръвоносните съдове храни, са първите стъпки към превенция на съдови заболявания. Но най-пълен и сигурен ефект се наблюдава, когато към тези стъпки се прибави приемът на биофлавоноиди, които имат доказан благоприятен ефект върху кръвоносните съдове.

Ентан / Entan® е природен продукт, който дължи ефекта си на стандартизиран екстракт от листа на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони), в допълнение с 80 mg от един от най-мощните антиоксиданти – проантоцианидин. Предимството на Ентан се дължи на факта, че осигурява защита за цялото съдово дърво – всички кръвоносни и лимфни съдове.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: