кръвообръщение
Време за четене: ... минути
3.8
(9)

За никого не е тайна, че оцеляването ни би било невъзможно без наличието на кръвоносна система. Благодарение на нея се осъществява придвижването на кръвта до всички клетки и тъкани в организма, като по този начин се осигуряват жизнено необходимите кислород и хранителни вещества. Ето някои интересни факти за кръвоносната система:

1. Кръвоносната система се състои от сърце и кръвоносни съдове.

2. Сърцето представлява орган, който работи непрекъснато, през целия живот. Намира се в гръдната кухина и е с големина на човешки юмрук. Състои от четири части – две предсърдия и две камери. Сърдечните клапи между тях не позволяват смесването на богатата на кислород кръв с тази, съдържаща въглероден диоксид.

3. Кръвта се движи по кръвоносните съдове (вени, капиляри и артерии) и по този начин успява да достигне до клетките и органите.

4. Най-малките кръвоносни съдове се наричат капиляри. Характерно за тях е, че са с толкова малък размер, че не се забелязват с просто око и без употребата на микроскоп. На дължина капилярите достигат до 0,5 мм, с диаметър 10 микрометра.

5. Артериите са кръвоносни съдове, по които кръвта се придвижва от сърцето към другите части на тялото.

6. Вените са кръвоносни съдове, по които кръвта се движи от периферията на тялото към сърцето.

7. Основната роля на кръвообращението е да осигури кислород и хранителните вещества до всяка една клетка в тялото. Това позволява правилно функциониране на всички органи и системи. В някои случаи обаче то може да бъде нарушено. Съществуват най-различни фактори, които допринасят за смущения в кръвната циркулация – нарушена регулация на нервната система, сърдечно-съдови заболявания, употреба на тютюневи изделия, прекомерен прием на кофеинови напитки, злоупотреба с алкохол, силен стрес и др.

За правилно кръвообращение
За правилно кръвообращение

Най-добрия начин за предотвратяване на проблемите с кръвообращението е профилактиката. Освен избягване на предразполагащите фактори има и друг ефективен способ за тази цел. Това е природния протектор на кръвоносни съдове – Ентан, който поддържа кръвообращението в добро състояние и осигурява достигането на кислород и хранителните вещества до всички клетките в тялото. Благодарение на уникалния си състав Ентан е отлично профилактично средство, което е особено подходящо при хора, предразположени към сърдечно-съдови заболявания.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3.8 / 5. Брой гласове: 9

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: