коронавирус високо кръвно
Време за четене: ... минути
4.6
(44)

Специалисти от най-засегнатите от коронавирус страни – Китай и Италия, съветват хората с високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми да бъдат особено внимателни по време на пандемията.

Хората с високо кръвно налягане – по-застрашени от усложнения при коронавирус

Инфекцията с новия коронавирус е по-опасна за хората в напреднала възраст и тези с придружаващи заболявания. В последната графа попадат хората с хипертония, сърдечно-съдови проблеми, с прекаран инсулт или инфаркт, онкологични заболявания, белодробни заболявания, диабет, хронична бъбречна недостатъчност. Според последни проучвания, високото кръвно налягане се явява основен здравословен проблем, повишаващ риска от развитие на усложнения след заразяване с коронавирус. Комбинацията между напреднала възраст и хипертония поставя някои пациенти в двойно по-висока опасност от тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Каква е връзката между високо кръвно налягане и по-тежко протичане на инфекция с коронавирус?

Отслабването на имунната система на хората с хипертония и сърдечно-съдови проблеми е причина за повишения риск от развитие на усложнения след заразяване с коронавирус. Близо 2/3 от хората с хипертония са на възраст над 60 години. Напредналата възраст и дългото боледуване от съответното заболяване отслабват защитните функции на организма за справяне с вирусната инфекция.

Друга теория за появата на усложнения при хора с хипертония, е приемът на определени медикаменти за регулиране на кръвното налягане (ACE инхибитори). Те повишават нивата на ACE2 ензимите в организма. Именно към тези ензими се прикрепя коронавирусът. Нужно е да се подчертае, че тази теория не е научно потвърдена до момента. В тази връзка, кариолозите съветват хората с хипертония да не спират приема на предписаните им медикаменти за контролиране на кръвното налягане. В противен случай могат да застрашат здравето си и да се поставят във висок риск от инсулт или инфаркт.

На какво се дължат усложненията на коронавирус при хора с хипертония и сърдечно-съдови проблеми?

Развитието на остра пневмония е главно усложнение при инфекция с коронавирус. Но тя може да засегне и сърдечно-съдовата система. Високото кръвно налягане уврежда артериите и редуцира потока на кръв към сърцето. Това значи, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва достатъчно кръв. С течение на времето, това отслабва сърдечния мускул. При заразяване с коронавирус, инфекцията може директно да засегне вече увреденото от хипертония или друго заболяване сърце. При развитие на пневмония вследствие на коронавирус, може да се развият два типа дихателна недостатъчност – кардиогенна и белодробна.

Съвети за предпазване от коронавирус за хора с хипертония и сърдечно-съдови проблеми

Специалистите подчертават, че хората с хипертония и други съпътстващи заболявания не са по-предразположени към заразяване с коронавирус от останалите хора. Въпреки възможния риск от развитие на усложнения при евентуално заразяване, е нужно да запазят спокойствие. Те, както всички останали хора, е необходимо да спазват мерките за предпазване от заразяване. Наред с това е добре да приемат предписаните от лекар медикаменти за регулиране на кръвното налягане по установената схема. Ако имат въпроси, е нужно да се обърнат към лекуващия си лекар за компетентно мнение.

Освен мерките за предпазване, хората с високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми, е удачно да приемат продукт за защита на кръвоносните съдове. Подходящ и напълно природен вариант е съдовият протектор с широк спектър на действие Ентан / Entan®.

Ентан е препоръчван от специалистите за подобряване на микроциркулацията и течливостта на кръвта, заздравяване на кръвоносните съдове и грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). Приемът му в по-ниска дозировка (1-2 капсули) при хипертония допринася за нормализиране на кръвното налягане.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 44

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: