диабетна микроангиопатия
Време за четене: ... минути
3.7
(3)

Захарният диабет представлява хронично метаболитно заболяване, от което са засегнати голям брой хора. Съществуват две форми на диабет – тип 1 и тип 2. Диабетът от тип 1 е резултат от невъзможността на панкреасa (задстомашната жлеза) да произвежда хормона инсулин (инсулинова недостатъчност), а диабетът от тип 2 – невъзможност на клетките в организма да реагират на инсулин. Резултатът от двата типа диабет е еднакъв и е свързан с повишени нива на глюкоза в кръвта.

От своя страна високите на нива на кръвна захар и недостатъчния й контрол са предпоставка за различни уложнения, които съпътстват захарния диабет. Някои от тях са характерни и за двата типа диабет, докато други – само за тип 1 или тип 2. Наред с всички усложнения, които настъпват при диабетиците, в голяма част от случаите се наблюдават и поражения на малките кръвоносни съдове. Състоянието е известно като диабетна микроангиопатия. Тя е резултат от нарушения във въглехидратната и липидната обмяна, като обикновено се засягат най-малките кръвоносни съдове (капиляри, артериоли и венули).

Увреждането на съдовете е свързано с нарушение на тяхната пропускливост, поради прогресивно надебеляване на стените им (отлагане на гликопротеидни вещества).

В хода на заболяването често се наблюдава стесняване до пълно запушване на засегнатите кръвоносни съдове. Това от своя страна причинява затруднение в движението на кръвта и недостиг на кислород, биологично активни (хормони, антитела и др.) и хранителни вещества в тъканите.

Диабетната микроангиопатия е причина за увреждане на очите (диабетна ретинопатия), бъбреците (диабетна нефропатия) и нервната система (диабетна невропатия). При поражение на кожните кръвоносни съдове в областта на стъпалото и пръстите на краката (т.н. диабетно стъпало) засегнатото място се разранява и разязвява, като това е съчетано с намалена сетивност, поради увреждане на нервни окончания.

Според специалистите постигането на ефективен контрол на кръвната захар може да намали съществено риска от развитие на диабетна микроангиопатия. В допълнение към поддържащата терапия за регулиране нивата на глюкоза в кръвта се препоръчва употребата на природния продукт Ентан.

Комбинацията от проантоцианидин и гинко билоба е с доказан ефект при различни състояния, свързани с проблеми в микроциркулацията. Ентан се препоръчва от лекарите, тъй като влияе на цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове) и е изключително подходящ за употреба при диабетна микроангиопатия.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3.7 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: