диабетна невропатия
Време за четене: ... минути
5
(1)

Хронично високите нива на глюкоза в кръвта при диабетиците има негативно влияние върху цялото тяло. Едно от честите й усложнения – диабетна невропатия – се заражда безсимптомно, а с напредването си предизвиква сериозни оплаквания.

Най-характерните прояви на диабетна невропатия

Високата кръвна захар оставя сериозни следи върху външния вид и състоянието на краката. Зоните на глезените и стъпалата са сред най-проблемните при диабетиците. Именно там се проявяват най-сериозните усложнения на диабетната невропатия. Това са:

  • загуба на чувствителност
  • влошаване на кръвообращението
  • поява на сериозни инфекции

Добрата новина е, че при добър контрол над кръвната захар и при подобряване на кръвообращението в периферните зони на тялото, до подобни усложнения не се достига. Затова първостепенна грижа за всеки диабетик трябва да бъде поддържането на кръвоносните съдове.

Механизми на влияние на диабетната невропатия върху долните крайници

Според Американската диабетна асоциация около 70% от диабетиците страдат от увреждане на периферните нерви и развиват невропатия. Тя засяга крайниците по 2 основни механизма:

  • неврологични увреждания: по отношение на тях се разглеждат 2 типа невропатия – сензорна и моторна. При сензорната невропатия е налице намалена чувствителност на крайниците. Тя повишава риска от развитие на язви по краката и сериозно инфектиране на дори незначителни ранички по крайниците. Моторната диабетна невропатия се дължи на отслабване на силата и масата на мускулатурата на краката. Дължи се на увреждането на нервите, които контролират тези мускули. Проявява се с трудности при придвижването, нарушаване формата на стъпалото и др.
  • съдови увреждания: освен нервните окончания, високите нива на глюкоза в кръвта увреждат и кръвоносните съдове на долните крайници. Едно от най-честите усложнения при диабетна невропатия е хроничната артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК). Нарушаването на кръвообращението в зоната на краката води до трудно зарастване на рани, болки, повишен риск от некротизиране на тъканите, отичане на глезените и др.

Успешна превенция на усложненията при диабет

Да се познават различните усложнения, до които води диабетът е полезно, но не е достатъчно. Избягването им изисква заболяването да се контролира и да се разчита на качествена превенция.

Неврологичните и съдовите увреждания при диабетици може да се профилактират с приема на Ентан / Entan®. Той действа като универсален съдов протектор и подобрява микроциркулацията в периферните зони на тялото. Неутрализира негативния ефект на високата кръвна захар върху състоянието на кръвоносните съдове. Помага за профилактиране и овладяване последствията на диабетната невропатия, както и при състояния като разширени вени, ХАНК, ретинопатии, хемороиди и др.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: