риска от тромбоза

Вярно ли е, че противозачатъчните увеличават риска от тромбоза

Оралните противозачартъчни средства са най-популярният метод за контрацепция сред жените по света. И въпреки че не предизвикват пряко тромбоза и образуване на опасни кръвни съсиреци, „антибебе“ таблетките сериозно допринасят за неколкократното повишаване на риска от появата им.
Повечето от оралните контрацептиви съдържат естроген и прогестин (синтетичен прогестерон).

Това са женски полови хормони, чиято естествена роля е да поддържат бременността. Когато се приемат под формата на таблетки, те в определена степен „имитират“ бременност като по този начин пречат на забременяването. Тези хормони от друга страна увеличават секрецията на стимулиращи съсирването на кръвта фактори и се считат за отговорници за повишения риск от тромбоза при бременните жени.

За здрава жена противозачатъчните хапчета принципно не крият висок здравен риск.

Реална опасност съществува за жени с тромбофилия, жени, наследствено обременени с риск от тромбоза или такива, разчитащи на противозачатъчни пластири. Количеството отделен от такива пластири и абсорбиран от тялото естроген е почти двойно повече от количеството, което постъпва в организма с приема на контрацептивни таблетки.

Рискът от образуване на тромби намалява с приема на антикоагулантни средства. При жени, които приемат такива разреждащи кръвта лекарствени продукти, предпазването от бременност с помощта на противозачатъчни средства се счита за безопасно. Проблемът е по-сериозен при дамите, които не приемат антикоагуланти. Те обикновено се налага да се насочат към други по-безопасни методи за контрацепция.

За жените, които обаче държат на оралните противозачатъчни средства и не приемат антикоагуланти, алтернатива предлага природният продукт Ентан, който съдейства за подобряване течливостта на кръвта по естествен и безопасен начин, намалява склонността на тромбоцитите да агрегират и да се слепват помежду си и така значително намалява риска от образуване на тромби.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

3

Коментари

avatar