Атеросклероза и артериосклероза

Атеросклероза и артериосклероза – разлики и прилики

5
(3)

Термините атеросклероза и артериосклероза обозначават две различни състояния и ползването им като синоними е неправилно. И в двата случая се касае за патологични артериални състояния, разликите между които обаче са достатъчно сериозни, че да се разглеждат те поотделно. В тази статия ще разгледаме именно тях, но ще посочим и една важна обща особеност, която подпомага едновременната профилактика на двете състояния.

Артериосклероза и атеросклероза – разлики

Артериосклерозата се асоциира с втвърдяване на стените на артериите. Те постепенно губят еластичността си и спират да пулсират в отговор на систоличното и диастоличното кръвно налягане.

Артериосклероза може да засегне всеки артериален съд, в това число сърдечните (коронарни) и периферните артерии. Най-сериозни последствия крие коронарната артериосклероза, която е основен рисков фактор за поява на инфарктни състояния.

Атеросклерозата е най-често срещаната форма на артериална съдова патология и също може да засегне всеки артериален съд. Развива се при натрупване на липидни плаки по вътрешната страна на артериите. С времето натрупаната атеросклеротична плака води до втвърдяване и намаляване еластичността на съдовите стени, т.е. до развитие на артериосклероза.

В обобщение може да се отбележи една особеност: при пациенти с артериосклероза (втвърдяване на артериите) невинаги се отчита и атеросклероза (натрупване на липидна плака). При пациенти с атеросклероза обаче винаги се стига и до развитие на артериосклероза. Най-сериозни рискове за здравето има при пациентите, засегнати и от двата проблема. За тях от ключово значение е качествената съдова профилактика. Добрата новина е, че те може да разчитат на продукт, който действа благоприятно и срещу двете състояния.

Атеросклероза и артериосклероза – комбинирана превенция

Основна цел при двете състояния е забавяне на прогресията им и  превенция на усложненията (инфаркт, инсулт и др.). Съществената прилика между атеросклерозата и артериосклерозата идва от факта, че качествената грижа за съдовете намалява риска и помага за забавяне прогресията и на двата проблема.

Рационалната комбинация от биофлавоноиди в природния продукт Ентан / Entan® осигурява мощна подкрепа за поддържане еластичността на цялото съдово дърво, включително коронарните и периферните артерии. Така Ентан успешно профилактира появата на атеро- и артериосклероза и редуцира риска от техните усложнения в дългосрочен план. За разлика от лекарствените продукти, природният състав на Ентан позволява безопасен дългосрочен прием, без риск от нежелани ефектиПоръчка на ЕнтанПоръчка на Ентан

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
10
x
До 26% намаление на ЕНТАН