Атеросклероза и артериосклероза
Време за четене: ... минути
4.8
(4)

Термините атеросклероза и артериосклероза обозначават две различни състояния и ползването им като синоними е неправилно. И в двата случая се касае за патологични артериални състояния, разликите между които обаче са достатъчно сериозни, че да се разглеждат те поотделно. В тази статия ще разгледаме именно тях, но ще посочим и една важна обща особеност, която подпомага едновременната профилактика на двете състояния.

Артериосклероза и атеросклероза – разлики

Артериосклерозата се асоциира с втвърдяване на стените на артериите. Те постепенно губят еластичността си и спират да пулсират в отговор на систоличното и диастоличното кръвно налягане.

Артериосклероза може да засегне всеки артериален съд, в това число сърдечните (коронарни) и периферните артерии. Най-сериозни последствия крие коронарната артериосклероза, която е основен рисков фактор за поява на инфарктни състояния.

Атеросклерозата е най-често срещаната форма на артериална съдова патология и също може да засегне всеки артериален съд. Развива се при натрупване на липидни плаки по вътрешната страна на артериите. С времето натрупаната атеросклеротична плака води до втвърдяване и намаляване еластичността на съдовите стени, т.е. до развитие на артериосклероза.

В обобщение може да се отбележи една особеност: при пациенти с артериосклероза (втвърдяване на артериите) невинаги се отчита и атеросклероза (натрупване на липидна плака). При пациенти с атеросклероза обаче винаги се стига и до развитие на артериосклероза. Най-сериозни рискове за здравето има при пациентите, засегнати и от двата проблема. За тях от ключово значение е качествената съдова профилактика. Добрата новина е, че те може да разчитат на продукт, който действа благоприятно и срещу двете състояния.

Атеросклероза и артериосклероза – комбинирана превенция

Основна цел при двете състояния е забавяне на прогресията им и  превенция на усложненията (инфаркт, инсулт и др.). Съществената прилика между атеросклерозата и артериосклерозата идва от факта, че качествената грижа за съдовете намалява риска и помага за забавяне прогресията и на двата проблема.

Рационалната комбинация от биофлавоноиди в природния продукт Ентан / Entan® осигурява мощна подкрепа за поддържане еластичността на цялото съдово дърво, включително коронарните и периферните артерии. Така Ентан успешно профилактира появата на атеро- и артериосклероза и редуцира риска от техните усложнения в дългосрочен план. За разлика от лекарствените продукти, природният състав на Ентан позволява безопасен дългосрочен прием, без риск от нежелани ефекти

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: