алкохол и кръвно налягане
Време за четене: ... минути
5
(1)

Алкохол и кръвно налягане – каква е връзката помежду им? Липсата на движение и нездравословният начин на живот могат да имат отрицателно въздействие върху вашето здраве. Например, високото кръвно налягане може да бъде причинено още и от консумацията на алкохол. Това, което много хора не знаят е, че дори малки количества от тези напитки са рисков фактор, които не трябва да се подценява и може да доведе до сериозни последствия. А, сега нека разберем повече за алкохола и кръвното налягане.

Връзката между алкохола и кръвното налягане – влиянието, което не подозирате

Отношенията между алкохола и кръвното налягане могат да бъдат наистина объркващи. От една страна, алкохолът има съдоразширяващ ефект, което от своя страна понижава кръвното налягане и предполага положителен ефект. Но всичко това се проявява само за кратко време и започва да засяга предимно съдовете на кожата на лицето. Резултатът е зачервяване на лицето и усещане за топлина.

Отрицателните ефекти, всъщност, преобладават – смята се, че алкохолът води до повишено освобождаване на хормони и повишаващо се кръвно налягане. Дори, ако пиете относително малко алкохол, това може да повиши кръвното ви налягане. Въпреки това, степента на този ефект варира от човек до човек и е специфична за пола.

Защо алкохолът увеличава кръвното налягане?

Високото кръвно налягане, причинено от консумацията на алкохол, възниква все още по не напълно изяснени причини. Твърди се, че хормоните, отделяни в резултат на консумацията на алкохол, причиняват повишаване на кръвното налягане и учестяване на сърдечната честота. Сигурно, е обаче, че в резултат на продължителна консумация на алкохол обикновено се приемат повече калории, което насърчава също наддаване на тегло и в резултат се натоварва още сърдечно-съдовата система.

Алкохол и кръвно налягане – всъщност, колко се повишава последното?

Повишаването на кръвното налягане при консумация на алкохол, както споменахме, варира при всеки човек. Лекари споделят, че горната (систолна) граница се увеличава до седем mmHg, а долната (диастолна) граница се увеличава с до пет mmHg.

Какво количество алкохол е разрешено?

За да бъде сведен до минимум рискът от високо кръвно налягане, което се дължи на алкохол, важи правилото – колкото повече, толкова повече. Ето защо, е важно да не превишавате препоръчаното количество, ако е възможно, разбира се.

Мъжете не е препоръчително да консумират повече от 30 грама твърд алкохол на ден, което би било приблизително количество от 300 мл вино или малко под 1000 мл бира. А, жените, от друга страна, трябва да ограничават приема на алкохол до 20 грама алкохол на ден. А, това отговаря на около 500 мл бира или чаша вино (200 мл). Ако следвате съветите на лекарите, кръвното ви налягане не трябва да се повишава поради консумацията на алкохол, естествено, при нормални обстоятелства.

Въпреки това, важи следното, че редовното проследяване на кръвното налягане е част от превантивните грижи за здравето, които всеки от вас трябва да полага. Затова, на всяка възраст, обръщайте необходимото внимание на стойностите му.

И така, не забравяйте, че дори и при високото кръвно налягане, вие винаги има какво да направите, за да поддържате нормален ритъм на живот, но всичко това – зависи от вас и вашето желание.

Със силата на природата се борим срещу високото кръвно налягане

Ентан / Entan® – средство от природата, което е универсален съдов протектор, разработен специално за насърчаване здравето на сърдечно-съдовата система. Този изцяло натурален продукт съдържа рационална комбинация от биофлавоноиди (екстракт от Гинко билоба – терпин лактони и флавон гликозиди), както и силния антиоксидант, наречен проантоцианидин. Продуктът се грижи за всички ваши съдове – артерии, капиляри, вени и лимфни съдове, подобрявайки циркулацията на кръвта в тялото ви. И така, нека работим заедно срещу високото кръвно налягане!

Напълно безопасен, без противопоказания и странични ефекти – може да му се доверите изцяло! Открийте го още сега в аптечната мрежа, както и онлайн в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg, където може да поръчате бързо, лесно и на атрактивни цени!

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: