Според проведено наскоро японско проучване, употребата на кафе от здрави хора води до подобряване на функцията на малките кръвоносни съдове.
В изследването участват 27 доброволци, около 20-годишна възраст, които не пият кафе ежедневно. Те започват да консумират кафе по 2 чаши дневно като всяка съдържа по 30 мл от черната напитка.
Изследването протича по следната схема. През ден доброволците редуват прием на кофеиново и безкофеиново кафе, като не са уведомени за това какъв е вида на напитката. Специалистите, проследяващи притока на кръв и кръвното налягане на участниците, след приема на кафето също не притежават такава информация.
Според направените изводи, кръвопотокът е с 30% по бърз, когато участниците приемат кафе, съдържащо кофеин. Това е изключително важно, тъй като служи за ориентир относно начина, по който функционират малките кръвоносни съдове.
Установено е също така, че стойностите на кръвното налягане са много по-високи, когато хората употребяват кофеиново кафе.
Изследователите обаче споделят, че в тези случаи сърдечния орган на участниците не тупти по-ускорено.
Експертите от Япония проследяват нивата на невротрансмитерите – норепинефрин и епинефрин (известен също така като адреналин), влизащи в кръвната плазма на участниците в изследването. Според анализите на нивата им те били почти еднакви след употребата на двата вида кофеинови напитки.
Според експертите от Университета Рюкю в Окинава, Япония, резултатите от това изследване, могат да доведат до нова представа, свързана с начина, посредством който кафето може да повлияе върху здравето на сърцето, като дори е възможно да се стигне до изготвяне на стратегия за въздействие върху заболяванията от сърдечно-съдов характер.
Данните, получени от проучването са оповестени на проведена среща на Американската асоциация по сърдечно съдовото здраве.
Едно от доказаните средства, оказващо протекция върху кръвоносните съдове, което едновременно с това подобрява кръвопотока е Ентан. Ентан дължи тези свои предимства на съдържащата се в него биологичноактивна комбинация от флавон гликозиди, проантоцианидин и терпин лактони. Колкото по-дълго прилагате Ентан, толкова повече се усилва благоприятния му ефект.
Свързани публикации