алтернативно лечение на разширени вени
Време за четене: ... минути
5
(2)

От алтернативно лечение на разширени вени могат да се възползват много хора. В следващите редове научете с кои методи да подобрите състоянието на вените.

Физическа активност и загуба на излишно тегло

Редовната физическа активност е особено полезна за хората с варикоза, тъй като помага за подобряване на кръвообращението в засегнатите крайници. С целенасочено спортуване можете да свалите и излишното тегло, което оказва допълнителен натиск върху вените и влошава състоянието им. За да го сторите, се движете повече в ежедневието, ходете по-дълго. Ако състоянието ви го позволява, няколко пъти седмично бягайте, карайте велосипед, плувайте или изпълнявайте тренировъчни упражнения.

„Противовъзпалителна” диета като алтернативно лечение на разширени вени

Храните с антиинфламаторно действие подпомагат лечението на разширени вени и предпазват от повторно образуване. Нека в диетата ви присъстват:

  • Антиоксиданти – те заздравяват вените, подобряват артериалното здраве и борят възпалението. Добавете в менюто си повече храни, богати на витамин C, витамин Е и флавоноиди – горски плодове, цитруси, зеленолистни зеленчуци.
  • Храни, съдържащи фибри – влакнините се грижат за сърдечно-съдовото здраве и храносмилането. Възползвайте се от техните качества, като консумирате повече семена (ленено семе, сусам), бобови култури, пресни плодове и зеленчуци.
  • Храни с магнезий – отоците, дискомфортът и крампите на долните крайници, и повишаване на кръвното налягане могат бъдат предизвикани от недостиг на магнезий. Компенсирайте дефицита, като консумирате банани, карфиол, зеле, броколи, авокадо и сладки картофи.
  • Лютиви храни – за да усилите кръвообращението, добавяйте към ястията си лют червен пипер, къри или други лютиви подправки.
  • Диуретици – ако задържате вода и краката ви оттичат, хапвайте краставици, аспержи, целина, копър, магданоз.

Правилна стойка и удобни обувки

Някои малки промени в навиците допринасят за облекчаване на разширените вени, защита от повторната им поява и влошаване. Добри практики са избягване на дългото стоене в изправено и седнало положение и кръстосването на краката. Носенето на обувки на висок ток също е противопоказно. Заменете ги с удобни обувки с равна подметка, които оказват опора на свода на ходилото.

Масаж и локална терапия при алтернативно лечение на разширени вени

Лекият масаж на крайниците подобрява кръвообращението във вените и облекчава дискомфорта. Той може да се изпълнява самостоятелно у дома или да се посети специалист.

Към домашната терапия е удачно да се добавят и природни средства за локално приложение. Ябълковият оцет, конският кестен, хамамелисът и бодливият залист са известни натурални средства за лечение на разширени вени. Те могат да се прилагат външно, под формата на компреси или продукти (гелове, кремове).

Пълна и мощна грижа за вените с универсален съдов протектор

За максимален ефект, включете Ентан / Entan® в лечението на разширени вени. Този уникален природен продукт съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди – екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди, терпин лактони) и проантоцианидин. Приемът му осигурява цялостна и мощна грижа за всички съдове от кръвоносната система – вени, артерии, капиляри и лимфни съдове. Укрепва венозните стени, защитава ендотела и подобрява функцията му. Подобрява реологията (течливостта) и микроциркулацията на кръвта, намалява периваскуларното възпаление и спазмите на артериите. Облекчава тежестта, умората и отока на крайниците, и допринася за по-добър венозен тонус.

Благоприятното действие на продукта в съдовата патология е доказано в над 10 клинични проучвания. Той е подходящ за продължителна употреба, тъй като не дразни стомаха и не причинява странични реакции. Колкото по-дълго време се приема, толкова повече се усилва неговият ефект.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: