тинитус причини

Причини за тинитус (шум в ушите) – ето как да ги избегнете

0
(0)

Има различни причини за поява на тинитус. В настоящата статия ще се фокусираме върху главните и ще предложим ефективен начин за тяхното предотвратяване. Нека обаче преди да ги изброим, да си припомним в какво се състои проблемът.

Какво представлява тинитус?

Тинитус е медицинското название на шум в ушите. Това е състояние, при което има възприятие на звук в човешкото ухо, без да съществува външен източник на звука. С други думи казано, това е субективен шум с различна честота, чуван само от страдащия. Регистрираният шум се описва като „звънене“, „бръмчене“ или „пищене“.

Кои са най-честите причини за тинитус?

Може да звучи странно, но като една от най-баналните причини за тинитус се посочва натрупването на ушна кал.
Към по-сериозните причини се отнасят съдовите промени в мозъка – при смяна на стойностите на артериалното кръвно налягане. Когато шумът е в синхрон с пулса, той със сигурност се дължи на повишено кръвно налягане. Този дискомфорт може да е придружен от замайване и нарушено равновесие, а понякога от гадене и повръщане.

Сред другите възможни причини за тинитус се нарежда частичното намаление на слуха в напреднала възраст, при което се стига до увреждане на невроепителните клетки във вътрешното ухо. Тези клетки обикновено са засегнати при отосклероза, слухов неврит, възпаление на средното и вътрешно ухо, както и при вирусни усложнения. Почти е невъзможно да се възстановят отново, дори когато шумът отслабне или изчезне напълно.

При грип също е възможно да се появи шум в ушите.

Има и такива случаи, при които не могат да се установят конкретните причини за тинитус. Тогава се приема, че шумът се дължи на повишена чувствителност на вегетативната нервна система.

Какво се препоръчва за успешно овладяване на основните причини за тинитус?

Учени от Университета на Скрантън в САЩ са изследвали пет години мерките за овладяване на главните причини за тинитус. Въз основа на получените резултати те препоръчват прием на естествени антиоксиданти като Гинко билоба и проантоциандин.

Доказано е, че веществата (флавон гликозиди и терпин лактони) в Гинко билоба действат благоприятно при шум в ушите, като подобряват кръвообращението към вътрешното ухо. Освен това влияят положително при отичане на краката и способстват за подобряване на паметта.

Πpoaнтoциaнидин е един от мaлĸoтo aнтиoĸcидaнти, ĸoитo пpeминaвaт през кръвно-мозъчната бариера и в същото време предпазват нервната тъĸaн. Подпомага понижаването на ĸpъвнoтo нaлягaнe, пpeдпaзвa от oбpaзyвaнe на плaĸи и тpoмби в apтepиитe, зaздpaвявa cтeнитe на вeнитe и така предотвратява oбpaзyвaнeтo на paзшиpeни вeни.

Висококачествен екстракт от Гинко билоба и оптимално количество проантоцианидин се съдържат в универсалния съдов протектор Ентан/Entan®. Редица клинични проучвания са доказали благоприятния ефект от приема на този 100% натурален продукт за овладяване на шум в ушите.

Освен при тинитус Ентан оказва положителен ефект при разширени вени, отслабване на паметта и концентрацията, световъртеж, хемороиди и др. Има отлична поносимост и е напълно безопасен.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
16
x
Високо кръвно налягане (артериална хипертония)