шум в ушите причини
Време за четене: ... минути
4.6
(7)

Ако се чудите кои са главните причини за шум в ушите и как да им противодействате, ние още сега ще ви отговорим. Нека преди това обаче да се запознаем по-отблизо с проблема.

Повече за оплакването „шум в ушите“

Шумът в ушите или тинитус е субективно оплакване. Казано по друг начин, чува се само от страдащия, не и от околните. Описван е по различен начин – като бучене, свирене, пищене, свистене, съскане, тиктакане, щракане, шум на листа или вълни. Звуците са с различна честота. Локализирани са в главата или ушите. Най-осезаеми са, когато потърпевшият се намира в тихо място.

По правило шумът в ушите е временно състояние. Обикновено възниква непосредствено след посещение на концерт, дискотека или други места с повишена концентрация на шум. В голяма част от случаите обаче той хронифицира и сериозно влошава качеството на живот на страдащия. Шумът може да бъде толкова силен, че да се чува и в „замърсена“ от шумове обстановка и да пречи на ежедневните задължения. Оплакването може да е съпроводен от намаляване на слуха, световъртеж, проблеми с паметта, лесна умора и понижено самочувствие. Практиката показва, че тези оплаквания по-често се срещат при хора, населяващи големи градове.

Причини за шум в ушите

Сред основните причини за шум в ушите изпъкват проблемите от съдов характер. Какафонията от звуци може да възникне и вследствие на прекомерен стрес, депресия и напредване на възрастта. Работата, свързана с продължително излагане на шум, също предразполага към появата на неприятното състояние. Сред главните причини за шум в ушите се посочва и Мениеровата болест.

Още за Мениеровата болест – една от главните причини за шум в ушите

Мениеровата болест е невъзпалително заболяване на вътрешното ухо. Характеризира се с неочаквани пристъпи на световъртеж, които често са съпроводено от главоболие, повръщане, намален слух и шум в ушите. Един от предизвикващите го фактори е нарушение на кръвоснабдяването на вътрешното ухо и в частност спазмите на кръвоносните съдове. Тези нарушения са причина за увеличена продукция на лабиринтна (слухова) течност, което води до увеличаване на вътрелабиринтното налягане. Употребата на определени вещества като никотин, психичните травми и прекомерната преумора е възможно да доведат до лабиринтна криза.

Мениеровата болест е с пристъпен характер. Пристъпите най-често се появяват ненадейно, без наличието на заболяване на ухото или други органи.

Учените все още нямат категоричен отговор на въпроса какво предизвиква това заболяване

Открити са обаче редица фактори, които влияят върху силата, времетраенето, честотата и продължителността на пристъпите. Те са:

 • нарушения в кръвообращението на мозъка
 • тревожност, стрес и депресии
 • спазми на съдовете, които снабдяват вътрешното ухо
 • прекомерна употреба на захар, сол, кофеинови напитки, алкохол и цигари
 • промяна в атмосферното налягане
 • повишени нива на калций или инсулин в кръвта
 • наличие на висок холестерол и затлъстяване
 • пребиваване на места с повишени нива на шум – дискотеки и др.
 • бърза промяна на визуалните картини при пътуване с висока скорост

Противодействие на съдовите причини за шум в ушите

Протекцията на кръвоносните съдове е изпитан начин за противодействие на съдовите причини за шум в ушите. Тя може да бъде осъществена чрез:

 • свеждане до минимум на въздействието на силният шум или звук
 • следене на кръвното налягане
 • ограничаване консумацията на сол
 • понижаване нивата на стреса
 • намаляване прием на кофеин
 • осигуряване на достатъчно време за сън и почивка
 • прием на висококачествен съдов протектор

Доказано ефективен съдов протектор на българския пазар е Ентан / Entan®. Видни специалисти у нас свидетелстват, че след неговото приложение 8 от 10 души са избавени от шума в ушите. Благотворния си ефект Ентан дължи на рационална биофлавоноидна комбинация (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони), която осъществява цялостен, благоприятен ефект върху кръвоносните съдове. Съставките са задълбочено поучени по отношение на своята ефективност и безопасност.

Проантоцианидин принадлежи към групата на т.нар процианидолови олигомери. Това са група вещества, които се извличат от кората на френски средиземноморски бор или други източници.

Освен че повлиява благоприятно кръвоносните съдове, проантоцианидин има изключителен антиоксидантен капацитет

Той е най-мощният известен антиоксидант. 50 пъти по-активен е от витамин Е и 20 пъти по-мощен от витамин С. Предпазва невроните от действието на свободните радикали. Подобрява ендотелната функция. Укрепва капилярните стени. Възстановява еластичността на артериалните стени. Има противовъзпалително и противооточно действие.

Флавон гликозидите и терпин лактоните са добити от билката Гинко билоба. Те подобряват микроциркулацията и така повишават количеството на кислород и хранителни вещества в мозъка и други органи и тъкани на тялото.

Ентан се приема 3 пъти по 1 растителна капсула дневно, след хранене, продължително време. Колкото по-дълго време продължи приемът, толкова по-силен е ефектът на продукта.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 7

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: