хемороиди

Време за четене: ... минути
4.6
(312)

Обикновено хората, страдащи от това заболяване, търсят информация свързана с възпалени вътрешни или външни хемороиди, ефикасно лекарство или крем, както и рецепти за домашно лечение.

В тази статия ще разгледаме проблема от медицинска гледна точка. Ще посочим причините, симптомите, начините за лечение и възможните усложнения.

В статията ще прочетете:

Появата на хемороиди е една от най-честите прояви на периферна съдова болест. Поне 50% от хората имат този проблем. Засягат се вените ниско в долната част на правото черво (ректума) и ануса. Състоянието предизвиква физически и емоционален дискомфорт у засегнатите. Всички те могат да си спестят тези неудобства, ако са добре информирани относно проблема, знаят как и с какво да го профилактират и овладеят.

Какво представляват хемороидите?

Като хемороиди се означават т.нар. хемороидални възли, които се образуват по стените на правото черво. Представляват образувания от съединителна тъкан и мускулни влакна по стените на кръвоносните съдове на правото черво.

Разглеждат се два основни типа:

 • Вътрешни хемороиди – така се означават хемороидалните възли, които се образуват по стените на ректума вътре в тялото, преди аналния канал
 • Външни хемороиди – когато хемороидалните възли са разположени по външната част на аналния канал, по повърхността на ануса и околната кожа

Причини за поява на хемороиди

Почти трима от четирима възрастни могат да страдат от хемороиди в определени периоди от живота си.

Основните причини за тяхното образуване са:

 • Констипация (запек) – повишеното налягане при дефекация, провокирано от запек, води до затруднено оттичане на кръвта от венозните сплитове и тяхното разширяване
 • Чести диарии
 • Продължително стоене – дългото стоене в седнало положение не позволява оттичане на венозната кръв
 • Проблеми с черния дроб – хроничните чернодробни заболявания създават риск от венозен застой в ректума
 • Бременност – хормоналните промени по време на бременността водят до уголемяване на матката, която притиска кръвоносните съдове. Това затруднява циркулацията на кръв в областта на ануса
 • Тежки физически навици – вдигането на тежести и тежките физически усилия повишават вътрекоремното налягане, което води до венозен застой
 • Съдови заболявания и състояния (слабост, изтъняване или хронично възпаление на съдовите стени)

Симптоми на хемороиди

Обикновено наличието на хемороиди не предизвиква дискомфорт до момента на възпалението или обострянето им.

Основните оплаквания при възпаление на хемороидалните възли са:

 • Сърбеж и раздразнение в областта на ануса
 • Парене, сърбеж и/или болка при дефекация
 • Непълна дефекация
 • Следи от кръв в изпражненията или по бельото
 • Болка и дискомфорт при стоене в седнало положение

Провокиращи фактори

Неправилно хранене – приемът на храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри е рисков фактор.

Наследственост – при много хора има вродена слабост на съединителната тъкан, от която са изградени вените.
Възраст – с напредване на възрастта намалява еластичността на всички тъкани.

Наднормено тегло и затлъстяване

Професия – хората, които упражняват професии с ограничено движение, както и тези, упражняващи тежък физически труд, са изложени на по-голям риск.

Ентан баннер

Кога е необходимо да се посети лекар?

Преглед при специалист е необходим, когато на лице е кървене след дефекация. Ректалното кървене е рисково и може да не се дължи на хемороиди, особено ако са на лице промени в навиците на дефекация, цвета и консистенцията на екскрементите. Веднага потърсете професионална помощ, ако губите големи количества кръв през ректума, чувствате замаяност и прилошаване.

Диагностициране

Външните хемороиди могат да се видят с просто око. Диагностицирането на вътрешни хемороидални образувания може да включва изследване на ректума и аналния канал.

 • Дигитално ректално изследване – провежда се посредством физически преглед от специалист. Той цели откриване на необичайни образувания в ректума.
 • Визуална инспекция – понякога хемороидите са твърде меки, за да бъдат установени при ректален преглед. Тогава лекарят изследва долната част на дебелото черво и ректума посредством аноскоп, проктоскоп или сигмоидоскоп.
 • Колоноскопия – налага се преглед на цялото дебело черво при съществуващи рискови фактори за колоректален карционом или заболявания на храносмилателната система.

Неинвазивни и хирургически процедури за лечение на хемороиди

При персистиращо кървене и силна болезненост, лекарят може да назначи една от считаните за леки неинвазивни процедури за лечение на хемороиди.

Към тях спадат:

Лигиране с гумени ленти – поставяне на две малки гумени ленти около основата на вътрешен хемороид. Те прекъсват кръвоснабдяването на хемороида, като той изсъхва и сам пада в рамките на седмица.

Склеротерапия – лекарят инжектира специален химичен разтвор в хемороидалната тъкан, за да я свие.

Коагулация – техниките за коагулация използват лазерна или инфрачервена светлина. Те втвърдяват и свиват малките кървящи вътрешни хемороиди.

Малък процент от хората се нуждаят от инвазивни процедури за отстраняване на хемороиди.

Към тях спадат:

Хемороидектомия – техника за премахване чрез отстраняване на излишната тъкан, която причинява кървене. Тя е най-ефективният начин за премахване на тежки и повтарящи се хемороиди.

Телбодирана хемороидопексия – тя се основава на блокиране притока на кръв към хемороидалната тъкан. Обикновено се използва само за вътрешни хемороиди.

Възможни усложнения

Анемия – в редки случаи хроничната загуба на кръв може да причини анемия. Състоянието се характеризира с недостатъчно червени кръвни телца за кръвообразуване и пренос на кислород до клетките от тялото.

Заклещени хемороиди – това са пролабирали хемороиди. В резултат на намаляване на кръвоснабдяването им може да настъпи некроза на тъканта. Характеризира се със силна болка и влошаване на състоянието.

Тромбозирали хемороиди – те се разглеждат като усложение на хроничната съдова патология. Този тип се образуват след като насъбраната кръв образува тромби (кръвни съсиреци). Съпроводени са от силна болка, подуване, възпаление и поява на твърдо образувание в близост до ануса.

Полезни съвети за профилактика и облекчаване

Най-добрият начин за превенция е поддържане на изпражненията меки, а дефекацията лесна и редовна. Много хора получават значително облекчение чрез домашно, природно лечение и определени промени в начина на живот.

За да предотвратите образуването на хемороиди, да облекчите вече появилите се и да спомогнете за овладяване на състоянието, заложете на:

Прием на достатъчно течности
Добрата хидратация е едно от най-мощните оръжия. Ежедневният прием на вода трябва да бъде в порядъка на 1.5-2 л. Освен вода, препоръчително е да се пият пресни сокове и чай. Оптималната хидратация благоприятства дейността на стомашно-чревния тракт и подпомага безпроблемната дефекация.

Консумация на оптимално количество фибри
Консумирането на храни, богати на фибри предотвратява появата на запек. Усилията при дефекация, с които се характеризира запекът, увреждат аналния канал. За щастие този сценарий може да се предотврати, ако на трапезата по-често присъстват плодове, зеленчуци и варива с високо съдържание на баластни вещества.

Двигателна активност
Освен за постигане на мечтаната фигура и за повишаване на физическата издръжливост, двигателна активност помага за ускоряване на метаболизма. По-бързото преминаване на храната по стомашно-чревния тракт предполага отделяне на меки изпражнения при дефекация. Нормалното изхождане от своя страна се свързва с понижен риск от поява на хемороиди. Препоръчително е поне три пъти седмично да се практикуват спортове като ходене, бягане и плуване, които стимулират чревната перисталтика.

Редовна дефекация
Много са причините, поради които може да се стигне до волево задържане на изпражненията. Независимо дали рефлексът за изхождане се потиска поради стрес или нежелание да се посещават обществени тоалетни, резултатът в повечето случаи е появата на хемороиди. Те са следствие на увеличено налягане на аналния сфинктер. Поради това е необходимо този вреден навик да се преустанови своевременно.

Спазване на добра лична хигиена
Високата лична хигиена е особено важна. Препоръчително е освен основните хигиенни навици след дефекация да се използва по-мека тоалетна хартия. Нужно е да се предприемат мерки за предпазване от допълнително възпаление.

Допълнителни практики

Домашното локално лечение спомага за облекчаване на възпалените хемороиди. С висок успех се ползва терапията с взимане на топли вани с добавена английска сол (Епсомова сол). Те помагат за намаляване на сърбежа, дразненето и болката.

Други ефективни помощни практики са локално приложение на екстракт от билката Хамамелис (Вещерска леска), кокосово масло или алое вера. Тези природни средства притежават противовъзпалителни качества, облекчават подуването и съпътстващите иритативни симптоми.

Заздравяване на кръвоносните съдове за профилактика и лечение на хемороиди

В процеса по овладяване на проблема, усилията трябва да бъдат насочени основно към заздравяване на съдовете от кръвоносната система. Цели се укрепване на вените в областта на ануса, поддържане на еластичността и тонуса им. Това спомага за облекчаване на състоянието и профилактика срещу повторна поява на хемороиди.

С най-голяма ефективност се ползват природните съдови протектори, клинично разработени на базата на биофлавоноиди. Биофлавоноидите представляват група натурални фитохимикали с множество полезни здравни качества. С най-благоприятно действие се считат екстрактът от листа на Гинко билоба, съдържащ флавон гликозиди и терпин лактони, и най-силният антиоксидант проантоцианидин.

По отношение на кръвоносната система, биофлавоноидите оказват мощен заздравяващ ефект върху цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. В съдовата патология, този ефект се изразява в заздравяване стените на кръвоносните съдове и подобряване на тяхната еластичност чрез благотворното влияние, което оказват върху колагена и еластина в тях.

Чрез универсална съдова протекция се постига овладяване на хемороидалните състояния и защита от бъдещо образуване на хемороиди. Съдова грижа се препоръчва още при разширени вени, синдром на Рейно, диабет, ретинопатии, атеросклероза и състояния след инсулт. Спомага и за подобряване на паметта и концентрацията, повлиява неприятния шум в ушите и появата на световъртеж.

Интересни факти

Специалистите са открили връзка между хемороидите и използването на смартфон в тоалетната. Според колоректалния хирург д-р Карън Загиян, използването на смартфони и таблети в тоалетната повишава риска от образуване на хемороиди. Това се дължи не на самата употреба на смарфони, а на по-продължителния от необходимото престой. Според д-р Загиян, нормалния престой в тоалетната е между 1 и 15 мин. Въпреки, че няма все още доказателства за тезата (процес на проучване), експертите са загрижени. Не по-малък е и рискът да замърсите телефона си с бактерии. Проучване от 2017 г. разкрива, че дисплеите на смартфоните са по-мръсни от седалките на тоалетните чинии.

Интересно проучване е направено и през през 1984 г. в Майсур, Индия. Според изследването, земеделските производители са с повишен риск, а най-голяма честота на заболяването има при хора на възраст между 20 и 40 години.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 312

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели:

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева
Пловдив
5/5
Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.
Заболяване: Разширени вени и хипертония
Милен Иванов
Варна
5/5
Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Анкета

Анкета