Хемороиди

Хемороиди – увод

Появата на хемороиди е една от най-честите прояви на периферна съдова болест. Поне 50% от хората имат този проблем. Засягат се вените ниско в долната част на правото черво (ректума) и ануса. Заболяването предизвиква физически и емоционален дискомфорт у засегнатите. Всички те могат да си спестят тези неудобства, ако са добре информирани относно проблема и знаят как и с какво да го профилактират.
Като хемороиди се означават т.нар. хемороидални възли, които се образуват по стените на правото черво. Представляват образувания от съединителна тъкан и мускулни влакна по стените на кръвоносните съдове на правото черво. Покрити са от лигавицата на отделителната система. Разглеждат се два основни типа хемороиди:

 • вътрешни хемороиди – така се означават хемороидалните възли, които се образуват по стените на ректума вътре в тялото, преди аналния канал.
 • външни хемороиди – когато хемороидалните възли са разположени по външната част на аналния канал, по повърхността на ануса и околната кожа.

Хемороиди – причини

Основните фактори, които водят до образуване на хемороидите и кървене, са:

 • развитие на съдови заболявания (слабост, изтъняване или хронично възпаление на съдовите стени)
 • запек
 • продължително заседяване върху тоалетната чиния
 • неправилно хранене с рядко приемане на супи. Това води до сухи и твърди изпражнения, които лесно разраняват стената на ректума и възпаляват хемороидите
 • залежаване и продължително седене
 • проблеми с черния дроб
 • бременност
 • повишаване на налягането в тазовата и коремната област. Освен при бременност такова се наблюдава при хора, извършващи тежък физически труд
 • много силно влияние има и наследственият фактор

Хемороиди – симптоми

Обикновено наличието на хемороиди не предизвиква дискомфорт до момента на възпалението, или обострянето им. Основните оплаквания при възпаление на хемороидалните възли са:

 • парене, сърбеж или болка при изхождане
 • следи от кръв в изпражненията или по бельото
хемороиди

Полезни съвети при хемороиди

Прием на достатъчно вода

Добрата хидратация е едно от най-мощните оръжия за борба срещу появата на хемороиди. Ежедневният прием на 1.5-2 л от живителната течност благоприятства дейността на стомашно-чревния тракт и подпомага дефекацията.

Консумация на фибри

Консумирането на богати на фибри храни предотвратява запека. За онези, които се чудят какво общо има констипацията с появата на хемороиди, ще поясним, че усилията при дефекация, с които се характеризира това неприятно състояние, увреждат аналния канал. В резултат на изтънелите му стени хемороидите се възпаляват и болезнено напомнят за себе си. За щастие този сценарий може да се предотврати, ако на трапезата по-често присъстват плодове, зеленчуци и варива с високо съдържание на баластни вещества.

Двигателна активност

Освен за постигане на мечтаната фигура и за повишаване на физическата издръжливост двигателна активност помага за ускоряване на метаболизма. По-бързото преминаване на храната по стомашния тракт предполага отделяне на меки изпражнения при дефекация. Нормалното изхождане от своя страна се свързва с понижен риск от поява на хемороиди. Препоръчително е поне три пъти седмично да се практикуват спортове като ходене, бягане и плуване, които стимулират чревната перисталтика.

Редовна дефекация

Много са причините, поради които може да се стигне до волево задържане на изпражненията. Независимо дали рефлексът за изхождане се потиска поради стрес или нежелание да се посещават обществени тоалетни, резултатът в повечето случаи е появата на хемороиди поради увеличено налягане на аналния сфинктер. Поради това е необходимо този вреден навик да се преустанови своевременно.

Прием на природни продукти с доказан ефект при хемороиди

За максимална превенция от хемороиди специалистите препоръчват промените в житейските и хранителни навици да се комбинират с приема на качествени природни продукти, заздравяващи цялото съдово дърво. Универсалният съдов протектор Ентан/Entan® осигурява пълна грижа за артериите, вените, капилярите и лимфните съдове. Благодарение на стандартизирания екстракт от листа на Гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони и проантоцианидин той заздравява стените на кръвоносните съдове и подобрява тяхната еластичност чрез благотворното влияние, което оказва върху колагена и еластина в тях.

Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Коментари

avatar