Хемороиди

хемороиди
4.2
(189)

Хемороиди – увод

Появата на хемороиди е една от най-честите прояви на периферна съдова болест. Поне 50% от хората имат този проблем. Засягат се вените ниско в долната част на правото черво (ректума) и ануса. Заболяването предизвиква физически и емоционален дискомфорт у засегнатите. Всички те могат да си спестят тези неудобства, ако са добре информирани относно проблема и знаят как и с какво да го профилактират.

Като хемороиди се означават т.нар. хемороидални възли, които се образуват по стените на правото черво. Представляват образувания от съединителна тъкан и мускулни влакна по стените на кръвоносните съдове на правото черво. Покрити са от лигавицата на отделителната система. Разглеждат се два основни типа хемороиди:

 • вътрешни хемороиди – така се означават хемороидалните възли, които се образуват по стените на ректума вътре в тялото, преди аналния канал.
 • външни хемороиди – когато хемороидалните възли са разположени по външната част на аналния канал, по повърхността на ануса и околната кожа.

Хемороиди – причини

Основните причини, които водят до образуване на хемороиди, са:

 • запек – счита се, че това е водеща причина за поява на хемороиди. Повишеното налягане при дефекация, провокирано от запек, води до затруднено оттичане на кръвта от венозните сплитове и тяхното разширяване.
 • чести диарии
 • продължително стоене – дългото стоене в седнало положение не позволява оттичане на венозната кръв
 • проблеми с черния дроб – хроничните чернодробни заболявания създават риск от венозен застой в ректума, което е предпоставка за поява на хемороиди
 • бременност – хормоналните промени по време на бременността водят до уголемяване на матката, която притиска кръвоносните съдове. Това затруднява циркулацията на кръв в областта на ануса и благоприятства образуването на хемороиди.
 • тежки физически навици – вдигането на тежести и тежките физически усилия повишават вътрекоремното налягане, което води до венозен застой и поява на хемороиди
 • съдови заболявания (слабост, изтъняване или хронично възпаление на съдовите стени)

Хемороиди – симптоми

Обикновено наличието на хемороиди не предизвиква дискомфорт до момента на възпалението или обострянето им. Основните оплаквания при възпаление на хемороидалните възли са:

 • парене, сърбеж или болка при изхождане
 • непълна дефекация
 • следи от кръв в изпражненията или по бельото
 • болка при стоене в седнало положение

Провокиращи фактори за поява на хемороиди

 • неправилно хранене – приемът на храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри е рисков фактор за поява на хемороиди
 • наследственост – при много хора има вродена слабост на съединителната тъкан, от която са изградени вените. Това обуславя риска от поява на хемороиди.
 • възраст – с напредване на възрастта намалява еластичността на всички тъкани, включително и на кръвоносните съдове
 • наднормено тегло
 • професия – хората, които упражняват професии с малко или никакво движение са изложени на по-голям риск от хемороиди

Интересни факти

Специалистите са открили връзка между хемороидите и използването на смартфон в тоалетната. Според колоректалния хирург д-р Карън Загиян, използването на смартфони и таблети в тоалетната повишава риска от появата на хемороиди. Това се дължи не на самата употреба на смарфони, а на по-продължителния от необходимото престой. Според д-р Загиян, нормалния престой в тоалетната е между 1 и 15 мин. Въпреки, че няма все още доказателства за тезата (процес на проучване), експертите са загрижени.  Не по-малък е и рискът да замърсите телефона си с бактерии. Проучване от 2017 г. разкрива, че дисплеите на смартфоните са по-мръсни от седалките на тоалетните чинии.

Интересно проучване е направено и през през 1984 г. в Майсур, Индия. Според изследването, замеделските производители са с повишен риск от появата на хемороиди, а най-голяма честота на заболяването има при хора на възраст между 20 и 40 години.

Полезни съвети при хемороиди

Прием на достатъчно течности

Добрата хидратация е едно от най-мощните оръжия за борба срещу появата на хемороиди. Ежедневният прием на вода трябва да бъде в порядъка на 1.5-2 л. Освен вода, препоръчително е и да се пият пресни сокове и чай. Оптималната хидратация благоприятства дейността на стомашно-чревния тракт и подпомага безпроблемната дефекация.

Консумация на фибри

Консумирането на храни, богати на фибри предотвратява появата на запек. Усилията при дефекация, с които се характеризира запекът, увреждат аналния канал. В резултат на изтънелите му стени, хемороидите се възпаляват и болезнено напомнят за себе си. За щастие този сценарий може да се предотврати, ако на трапезата по-често присъстват плодове, зеленчуци и варива с високо съдържание на баластни вещества.

Двигателна активност

Освен за постигане на мечтаната фигура и за повишаване на физическата издръжливост, двигателна активност помага за ускоряване на метаболизма. По-бързото преминаване на храната по стомашно-чревния тракт предполага отделяне на меки изпражнения при дефекация. Нормалното изхождане от своя страна се свързва с понижен риск от поява на хемороиди. Препоръчително е поне три пъти седмично да се практикуват спортове като ходене, бягане и плуване, които стимулират чревната перисталтика.

Редовна дефекация

Много са причините, поради които може да се стигне до волево задържане на изпражненията. Независимо дали рефлексът за изхождане се потиска поради стрес или нежелание да се посещават обществени тоалетни, резултатът в повечето случаи е появата на хемороиди. Те са следствие на увеличено налягане на аналния сфинктер. Поради това е необходимо този вреден навик да се преустанови своевременно.

Спазване на добра лична хигиена

Високата лична хигиена е особено важна при поява на хемороиди. Препоръчително е освен основните хигиенни навици след дефекация да се използва по-мека тоалетна хартия. Нужно е да се предприемат мерки за предпазване на хемороидите от допълнително възпаление.

Прием на природни продукти с доказан ефект при хемороиди

За максимална превенция от хемороиди специалистите препоръчват промените в житейските и хранителни навици да се комбинират с приема на качествени природни продукти. Тези средства имат благоприятен заздравяващ ефект върху цялото съдово дърво.

Универсалният съдов протектор Ентан/Entan® осигурява пълна грижа за артериите, вените, капилярите и лимфните съдове. Мощното му действие се дължи на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди. Ентан съдържа стандартизиран екстракт от листа на Гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони, и най-силния антиоксидант проантоцианидин.

Приемът на Ентан заздравява стените на кръвоносните съдове и подобрява тяхната еластичност чрез благотворното влияние, което оказва върху колагена и еластина в тях. Продуктът се препоръчва още при разширени вени, синдром на Рейно, диабет и различни видове ретинопатии. Действа благоприятно при атеросклероза и състояния след инсулт. Подобрява паметта и концентрацията, повлиява неприятния шум в ушите и появата на световъртеж.

Ентан е напълно естествен продукт с висока чистота и качество. Няма странични ефекти и е предназначен за продължителна употреба. Предлага се под формата на растителни капсули (VGcaps), които могат да се приемат и от вегетарианци и вегани. Не съдържа изкуствени овкусители и консерванти.

Ентан се приема по 1 капсула до 3 пъти на ден, след прием на храна.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.2 / 5. Брой гласове: 189

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Абониране за бюлетин