Хемороиди

Появата на хемороиди е една от най-честите прояви на периферна съдова болест. Поне 50% от хората имат този проблем. Засягат се вените ниско в долната част на правото черво (ректума) и ануса. Заболяването предизвиква физически и емоционален дискомфорт у засегнатите. Всички те могат да си спестят тези неудобства, ако са добре информирани относно проблема и знаят как и с какво да го профилактират.

Като хемороиди се означават т.нар. хемороидални възли, които се образуват по стените на правото черво. Представляват образувания от съединителна тъкан и мускулни влакна по стените на кръвоносните съдове на правото черво. Покрити са от лигавицата на отделителната система. Разглеждат се два основни типа хемороиди:

 • вътрешни хемороиди – така се означават хемороидалните възли, които се образуват по стените на ректума вътре в тялото, преди аналния канал.
 • външни хемороиди – когато хемороидалните възли са разположени по външната част на аналния канал, по повърхността на ануса и околната кожа.

Хемороиди

Причини

Основните фактори, които водят до образуване на хемороидите и кървене, са:

 • развитие на съдови заболявания (слабост, изтъняване или хронично възпаление на съдовите стени)
 • запек
 • продължително заседяване върху тоалетната чиния
 • неправилно хранене с рядко приемане на супи. Това води до сухи и твърди изпражнения, които лесно разраняват стената на ректума и възпаляват хемороидите
 • залежаване и продължително седене
 • проблеми с черния дроб
 • бременност
 • повишаване на налягането в тазовата и коремната област. Освен при бременност такова се наблюдава при хора, извършващи тежък физически труд
 • много силно влияние има и наследственият фактор

Симптоми и профилактика

Обикновено наличието на хемороиди не предизвиква дискомфорт до момента на възпалението, или обострянето им. Основните оплаквания при възпаление на хемороидалните възли са:

 • парене, сърбеж или болка при изхождане
 • следи от кръв в изпражненията или по бельото

Проблемите с хемороидите може лесно да бъдат намалени с някои превантивни мерки. Добре е да се приемат достатъчно количество течности и богати на целулоза храни. Трябва да се избягва консумацията на пикантни и люти продукти. Освен това е необходимо повече движение и избягване носенето на тесни и впити дрехи и бельо. За съжаление, с тези мерки само се профилактира обострянето и се намалява тежестта на симптомите. За окончателно премахване на хемороидите се налага повече или по-малко инвазивно лечение.

Лечение на хемороиди

За успешното лечение на хемороиди е необходима преди всичко лекарска консултация. Обикновено проблемът се повлиява добре от мерките, които се назначават за справяне с другите форми на периферна съдова болест. Препоръчват се промени в начина на живот с повече физическа активност и прием на продукти със съдовопротективно действие. Това е методът на т.нар. консервативно лечение. То дава резултат в много от случаите, но нерядко се налага и оперативна намеса. Тя включва различни методи за директно премахване на външни или вътрешни хемороиди или за прекъсване на кръвотока към тях. Съвременните методи за лечение показват много добри резултати и проблемът хемороиди днес не се разглежда като сериозен здравословен проблем. Важно е да се запомни, че като профилактична или постоперативна мярка трябва да се разчита на приема на продукти, заздравяващи кръвоносните съдове. Комбинацията от проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба има именно такова действие. Препоръчва се широко, защото действа като универсален съдов протектор.