Хемороиди – причини, симптоми, лечение и полезни съвети

хемороиди
4.6
(311)

Появата на хемороиди е една от най-честите прояви на периферна съдова болест. Поне 50% от хората имат този проблем. Засягат се вените ниско в долната част на правото черво (ректума) и ануса. Състоянието предизвиква физически и емоционален дискомфорт у засегнатите. Всички те могат да си спестят тези неудобства, ако са добре информирани относно проблема, знаят как и с какво да го профилактират и овладеят.

Какво представляват хемороидите?

Като хемороиди се означават т.нар. хемороидални възли, които се образуват по стените на правото черво. Представляват образувания от съединителна тъкан и мускулни влакна по стените на кръвоносните съдове на правото черво. Разглеждат се два основни типа хемороиди:

 • Вътрешни хемороиди – така се означават хемороидалните възли, които се образуват по стените на ректума вътре в тялото, преди аналния канал
 • Външни хемороиди – когато хемороидалните възли са разположени по външната част на аналния канал, по повърхността на ануса и околната кожа

Причини за поява на хемороиди

хемороиди причини

Почти трима от четирима възрастни могат да страдат от хемороиди в определени периоди от живота си.
Основните причини за образуване на хемороиди са:

 • Констипация (запек) – повишеното налягане при дефекация, провокирано от запек, води до затруднено оттичане на кръвта от венозните сплитове и тяхното разширяване
 • Чести диарии
 • Продължително стоене – дългото стоене в седнало положение не позволява оттичане на венозната кръв
 • Проблеми с черния дроб – хроничните чернодробни заболявания създават риск от венозен застой в ректума, което е предпоставка за поява на хемороиди
 • Бременност – хормоналните промени по време на бременността водят до уголемяване на матката, която притиска кръвоносните съдове. Това затруднява циркулацията на кръв в областта на ануса и благоприятства образуването на хемороиди
 • Тежки физически навици – вдигането на тежести и тежките физически усилия повишават вътрекоремното налягане. Това води до венозен застой и риск от поява на хемороиди
 • Съдови заболявания и състояния (слабост, изтъняване или хронично възпаление на съдовите стени)

Симптоми на хемороиди

Обикновено наличието на хемороиди не предизвиква дискомфорт до момента на възпалението или обострянето им. Основните оплаквания при възпаление на хемороидалните възли са:

 • Сърбеж и раздразнение в областта на ануса
 • Парене, сърбеж и/или болка при дефекация
 • Непълна дефекация
 • Следи от кръв в изпражненията или по бельото
 • Болка и дискомфорт при стоене в седнало положение

Провокиращи фактори за образуване на хемороиди

 • Неправилно хранене – приемът на храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри е рисков фактор за поява на хемороиди
 • Наследственост – при много хора има вродена слабост на съединителната тъкан, от която са изградени вените. Това обуславя риска от поява на хемороиди
 • Възраст – с напредване на възрастта намалява еластичността на всички тъкани, включително и на кръвоносните съдове
 • Наднормено тегло и затлъстяване
 • Професия – хората, които упражняват професии с ограничено движение, както и тези, упражняващи тежък физически труд, са изложени на по-голям риск от хемороиди

Кога е необходимо да се посети лекар?

Преглед при специалист е необходим, когато на лице е кървене след дефекация и хемороиди, които не се подобряват след домашно лечение. Ректалното кървене е рисково и може да не се дължи на хемороиди, особено ако са на лице промени в навиците на дефекация, цвета и консистенцията на екскрементите. Веднага потърсете професионална помощ, ако губите големи количества кръв през ректума, чувствате замаяност и прилошаване.

Диагностициране на хемороиди

Диагностициране на хемороиди

Външните хемороиди могат да се видят с просто око. Диагностицирането на вътрешни хемороидални образувания може да включва изследване на ректума и аналния канал.

 • Дигитално ректално изследване – провежда се посредством физически преглед от специалист. Той цели откриване на необичайни образувания в ректума.
 • Визуална инспекция – понякога хемороидите са твърде меки, за да бъдат установени при ректален преглед. Тогава лекарят изследва долната част на дебелото черво и ректума посредством аноскоп, проктоскоп или сигмоидоскоп.
 • Колоноскопия – налага се преглед на цялото дебело черво при съществуващи рискови фактори за колоректален карционом или при симптоми, подсказващи за подлежащо заболяване на храносмилателната система.

Неинвазивни и хирургически процедури за лечение на хемороиди

При персистиращо кървене и силна болезненост, лекарят може да назначи една от считаните за леки неинвазивни процедури за лечение на хемороиди.
Към тях спадат:

 • Лигиране с гумени ленти – поставяне на две малки гумени ленти около основата на вътрешен хемороид. Те прекъсват кръвоснабдяването на хемороида, като той изсъхва и сам пада в рамките на седмица.
 • Склеротерапия – лекарят инжектира специален химичен разтвор в хемороидалната тъкан, за да я свие.
 • Коагулация – техниките за коагулация използват лазерна или инфрачервена светлина. Те втвърдяват и свиват малките кървящи вътрешни хемороиди.

Малък процент от хората се нуждаят от инвазивни процедури за отстраняване на хемороиди.
Към тях спадат:

 • Хемороидектомия – една от техниките за премахване на хемороиди чрез отстраняване на излишната тъкан, която причинява кървене. Тя е най-ефективният начин за премахване на тежки и повтарящи се хемороиди.
 • Телбодирана хемороидопексия – тя се основава на блокиране притока на кръв към хемороидалната тъкан. Обикновено се използва само за вътрешни хемороиди.

Възможни усложнения при хемороиди

 • Анемия – в редки случаи хроничната загуба на кръв от хемороидите може да причини анемия. Състоянието се характеризира с недостатъчно червени кръвни телца за кръвообразуване и пренос на кислород до клетките от тялото.
 • Заклещени хемороиди – това са пролабирали хемороиди. В резултат на намаляване на кръвоснабдяването им може да настъпи некроза на тъканта. Характеризира се със силна болка и влошаване на състоянието.
 • Тромбозирали хемороди – външните тромбозирали хемороиди се разглеждат като усложение на хроничната съдова патология. Този тип хемороиди се образуват след като насъбраната кръв от външен хемороиди образува тромби (кръвни съсиреци). Съпроводени са от силна болка, подуване, възпаление и поява на твърдо образувание в близост до ануса.

Полезни съвети за профилактика и облекчаване на хемороиди

Най-добрият начин за превенция на появата на хемороиди е поддържане на изпражненията меки, а дефекацията лесна и редовна. Съществуват и ефективни възможности за овладяване на хемороиди. Много хора получават значително облекчение чрез домашно, природно лечение и определени промени в начина на живот.
За да предотвратите образуването на хемороиди, да облекчите вече появилите се и да спомогнете за овладяване на състоянието, заложете на:

Прием на достатъчно течности

Добрата хидратация е едно от най-мощните оръжия за борба срещу появата на хемороиди. Ежедневният прием на вода трябва да бъде в порядъка на 1.5-2 л. Освен вода, препоръчително е да се пият пресни сокове и чай. Оптималната хидратация благоприятства дейността на стомашно-чревния тракт и подпомага безпроблемната дефекация.

Консумация на оптимално количество фибри

Консумирането на храни, богати на фибри предотвратява появата на запек. Усилията при дефекация, с които се характеризира запекът, увреждат аналния канал. В резултат на изтънелите му стени, хемороидите се възпаляват и болезнено напомнят за себе си. За щастие този сценарий може да се предотврати, ако на трапезата по-често присъстват плодове, зеленчуци и варива с високо съдържание на баластни вещества.

Двигателна активност

Освен за постигане на мечтаната фигура и за повишаване на физическата издръжливост, двигателна активност помага за ускоряване на метаболизма. По-бързото преминаване на храната по стомашно-чревния тракт предполага отделяне на меки изпражнения при дефекация. Нормалното изхождане от своя страна се свързва с понижен риск от поява на хемороиди. Препоръчително е поне три пъти седмично да се практикуват спортове като ходене, бягане и плуване, които стимулират чревната перисталтика.

Редовна дефекация

Много са причините, поради които може да се стигне до волево задържане на изпражненията. Независимо дали рефлексът за изхождане се потиска поради стрес или нежелание да се посещават обществени тоалетни, резултатът в повечето случаи е появата на хемороиди. Те са следствие на увеличено налягане на аналния сфинктер. Поради това е необходимо този вреден навик да се преустанови своевременно.

Спазване на добра лична хигиена

Високата лична хигиена е особено важна при поява на хемороиди. Препоръчително е освен основните хигиенни навици след дефекация да се използва по-мека тоалетна хартия. Нужно е да се предприемат мерки за предпазване на хемороидите от допълнително възпаление.

Допълнителни практики за облекчаване на хемороиди

Домашното локално лечение спомага за облекчаване на възпалените хемороиди. С висок успех се ползва терапията с взимане на топли вани с добавена английска сол (Епсомова сол). Те помагат за намаляване на сърбежа, дразненето и болката, предизвикани от хемороиди.
Други ефективни помощни практики са локално приложение на екстракт от билката Хамамелис (Вещерска леска), кокосово масло или алое вера. Тези природни средства притежават противовъзпалителни качества, облекчават подуването на хемороидите и съпътстващите иритативни симптоми.

Заздравяване на кръвоносните съдове за профилактика и лечение на хемороиди

Ентан банер

Домашното локално лечение спомага за облекчаване на възпалените хемороиди. С висок успех се ползва терапията с взимане на топли вани с добавена английска сол (Епсомова сол). Те помагат за В процеса по овладяване на проблема „хемороиди”, усилията трябва да бъдат насочени основно към заздравяване на съдовете от кръвоносната система. Цели се укрепване на вените в областта на ануса, поддържане на еластичността и тонуса им. Това спомага за облекчаване на състоянието и профилактика срещу повторна поява на хемороиди.

С най-голяма ефективност за заздравяване на кръвоносните съдове се ползват природните съдови протектори, клинично разработени на базата на биофлавоноиди. Биофлавоноидите представляват група натурални фитохимикали с множество полезни здравни качества. С най-благоприятно действие се считат екстрактът от листа на Гинко билоба, съдържащ флавон гликозиди и терпин лактони, и най-силният антиоксидант проантоцианидин.

По отношение на кръвоносната система, биофлавоноидите оказват мощен заздравяващ ефект върху цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. В съдовата патология на хемороидите, този ефект се изразява в заздравяване стените на кръвоносните съдове и подобряване на тяхната еластичност чрез благотворното влияние, което оказват върху колагена и еластина в тях.

Чрез универсална съдова протекция се постига овладяване на хемороидалните състояния и защита от бъдещо образуване на хемороиди. Съдова грижа се препоръчва още при разширени вени, синдром на Рейно, диабет, ретинопатии, атеросклероза и състояния след инсулт. Спомага и за подобряване на паметта и концентрацията, повлиява неприятния шум в ушите и появата на световъртеж.

Интересни факти

Специалистите са открили връзка между хемороидите и използването на смартфон в тоалетната. Според колоректалния хирург д-р Карън Загиян, използването на смартфони и таблети в тоалетната повишава риска от появата на хемороиди. Това се дължи не на самата употреба на смарфони, а на по-продължителния от необходимото престой. Според д-р Загиян, нормалния престой в тоалетната е между 1 и 15 мин. Въпреки, че няма все още доказателства за тезата (процес на проучване), експертите са загрижени. Не по-малък е и рискът да замърсите телефона си с бактерии. Проучване от 2017 г. разкрива, че дисплеите на смартфоните са по-мръсни от седалките на тоалетните чинии.

Интересно проучване е направено и през през 1984 г. в Майсур, Индия. Според изследването, земеделските производители са с повишен риск от появата на хемороиди, а най-голяма честота на заболяването има при хора на възраст между 20 и 40 години.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 311

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

x
До 26% намаление на ЕНТАН