периферната артериална болест
Време за четене: ... минути
5
(1)

Периферната артериална болест, често наричана и периферна съдова болест, се характеризира със стесняване на артериите в периферните зони на тялото. Засяга основно артериите, кръвоснабдяващи долните крайниците.

Накратко за периферната артериална болест

Счита се, че това заболяване е естествено последствие от напредването на възрастта, защото болшинството от засегнатите са хора над 50-годишна възраст. Установено е, че около 20% от мъжете и 12% от жените през този период от живота си страдат от периферна артериална болест.

Причини за възникване на периферната артериална болест

На практика всеки човек е застрашен от развитие на заболяването, защото причините за появата му са изключително разнообразни.

Причини, свързани с начина на живот

В някои случаи, периферна артериална болест се развива поради причини, изцяло зависещи от начина на живот на човек:

  • тютюнопушене
  • заседнал начин на живот
  • затлъстяване
  • нездравословно хранене

Причини, свързани с определени заболявания

В други случаи, периферната артериална болест е следствие от развитието на определени заболявания като:

  • хипертония (високо кръвно налягане)
  • висок холестерол или триглицериди
  • диабет

Симптоми, подсказващи поява на периферна артериална болест

Основният симптом е болка в крака, чийто артериални съдове са засегнати. Понякога се наблюдава болка и в двата крака. Характерното е, че тя отшумява след кратко отпочиване на крайниците. Болката може да е придружена от умора или чести мускулни крампи на крака, особено при ходене – състояние, известно като клаудикацио интермитенс. Причината за това е повишената нужда на активните мускули от кръв и кислород, които стеснените и увредени артерии не могат да доставят.

Качествена профилактика на периферната артериална болест

Медицинските проучвания по случая сочат, че периферната артериална болест има способността да прогресира. При поне 25% от засегнатите състоянието постепенно се усложнява до достигане на тежки сърдечно-съдови заболявания.

За преодоляване на риска от влошаване е необходимо прилагането на своевременни мерки за заздравяване на периферните кръвоносни съдове и осигуряване на добро кръвообращение. Точно в подобни случаи е доказано ефективен приемът на Ентан / Entan®. Продуктът съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди, известни с благоприятното си действие при нарушено кръвообращение. Съдържащите се в Ентан активни съставки – проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба, предпазват съдовете, укрепват стените им и подобряват течливостта на кръвта.

Ентан се препоръчва още при разширени вени, синдром на Рейно, шум в ушите и световъртеж, състояния след инсулт, атеросклероза и хемороиди. Ентан е универсален съдов протектор, който е напълно безвреден и може да се приема от вегани и вегетарианци. Предлага се под формата на растителни капсули (VGcaps) и е предназначен за продължителна употреба. Дозира се по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: