периферната артериална болест

Важна информация за периферната артериална болест

5
(1)

Периферната артериална болест, често наричана и периферна съдова болест, се характеризира със стесняване на артериите в периферните зони на тялото. Засяга основно артериите, кръвоснабдяващи долните крайниците.

Накратко за периферната артериална болест

Счита се, че това заболяване е естествено последствие от напредването на възрастта, защото болшинството от засегнатите са хора над 50-годишна възраст. Установено е, че около 20% от мъжете и 12% от жените през този период от живота си страдат от периферна артериална болест.

Причини за възникване на периферната артериална болест

На практика всеки човек е застрашен от развитие на заболяването, защото причините за появата му са изключително разнообразни.

Причини, свързани с начина на живот

В някои случаи, периферна артериална болест се развива поради причини, изцяло зависещи от начина на живот на човек:

  • тютюнопушене
  • заседнал начин на живот
  • затлъстяване
  • нездравословно хранене

Причини, свързани с определени заболявания

В други случаи, периферната артериална болест е следствие от развитието на определени заболявания като:

  • хипертония (високо кръвно налягане)
  • висок холестерол или триглицериди
  • диабет

Симптоми, подсказващи поява на периферна артериална болест

Основният симптом е болка в крака, чийто артериални съдове са засегнати. Понякога се наблюдава болка и в двата крака. Характерното е, че тя отшумява след кратко отпочиване на крайниците. Болката може да е придружена от умора или чести мускулни крампи на крака, особено при ходене – състояние, известно като клаудикацио интермитенс. Причината за това е повишената нужда на активните мускули от кръв и кислород, които стеснените и увредени артерии не могат да доставят.

Качествена профилактика на периферната артериална болест

Медицинските проучвания по случая сочат, че периферната артериална болест има способността да прогресира. При поне 25% от засегнатите състоянието постепенно се усложнява до достигане на тежки сърдечно-съдови заболявания.

За преодоляване на риска от влошаване е необходимо прилагането на своевременни мерки за заздравяване на периферните кръвоносни съдове и осигуряване на добро кръвообращение. Точно в подобни случаи е доказано ефективен приемът на Ентан/Entan®. Продуктът съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди, известни с благоприятното си действие при нарушено кръвообращение. Съдържащите се в Ентан активни съставки – проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба, предпазват съдовете, укрепват стените им и подобряват течливостта на кръвта.

Ентан се препоръчва още при разширени вени, синдром на Рейно, шум в ушите и световъртеж, състояния след инсулт, атеросклероза и хемороиди. Ентан е универсален съдов протектор, който е напълно безвреден и може да се приема от вегани и вегетарианци. Предлага се под формата на растителни капсули (VGcaps) и е предназначен за продължителна употреба. Дозира се по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

14

Коментари

avatar