Хронична артериална недостатъчност

Заболяването хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК) е често срещано. Заедно с хроничната венозна недостатъчност (ХВН) са двете най-разпространени съдови заболявания.

Има различни форми на хронична артериална недостатъчност, при които кръвоснабдяването на крайниците е нарушено в различна степен. Засегнати са предимно краката, а основната група потърпевши са мъже в зряла възраст. Най-често срещаната форма на ХАНК е клаудикацио интермитенс, състояние, известно като периодично накуцване.

Когато е налице увреждане на главните артерии в крайниците или на техни разклонения се говори за ХАНК.

Причините за развитието на болестта могат да бъдат атеросклероза, висок холестерол и триглицериди, вродени аномалии на артериите, артериален аневризъм, диабет, затлъстяване и заседнал начин на живот и др.

Най-честите симптоми са периодично накуцване, болки в краката ( най-вече в мускулите), студени крайници, трудно усещане на пулс в артериите на крайниците и др.

периферна артериална болест препоръки

Препоръки за овладяване на периферна артериална болест

Периферна артериална болест е състояние, чийто контрол зависи от ежедневното прилагане на правилните препоръки на специалистите. Препоръки за контрол на периферна артериална болест Ежедневно движение Ходенето с по-бързо...

20
x
До 26% намаление на ЕНТАН